Oro för buskörning på banan – så ska arrangören försvåra

Ett intensivt år slutade i en helg av eufori. Nu startas arbetet om på nytt med Gotland Grand National 2025 i siktet. Arrangören berättar om efterarbetet och den nya processen, oron från de överklagande och målet att bevara GGN gotländskt.
– Ser en betydligt tydligare väg, säger Conny Bohlin, vd på Nordic Sport & Event.

Gotland Grand National genomfördes för första gången i Hejdeby. Nu börjar arbetet för att tävlingen ska kvarstå även 2025.

Gotland Grand National genomfördes för första gången i Hejdeby. Nu börjar arbetet för att tävlingen ska kvarstå även 2025.

Foto: Felix Ruiz Wedjesjö

Enduro2024-10-29 05:30

Efter 40 år på Tofta skjutfält blev den 41:a upplagan en premiär på Hejdeby. Banan höll, det var färre skador och arrangören har fått mycket beröm. Gotland Grand National 2024 hinner inte ta slut innan arbetet med tävlingen nästkommande år har startat.

– Det har inte varit en intensiv helg, det har varit ett intensivt år. Helgen är bara rena glädjen med tanke på hur bra det gick, säger Conny Bohlin, vd på Nordic Sport & Event.

Det är en vd som, om än något trött, är väldigt glad över ett lyckat arrangemang och målmedveten kring framtiden. Den nya banan blev en lyckad förändring och beslutet om att skicka in ett permanent tillstånd togs snabbt. Även under efterarbetet med helgens tävling är det positiva tongångar.

– Vi ligger bra till i återställningen. Det är ett bra ställe och smidigare avstånd till Visby och smidigare att återställa. Vi kommer dessutom kunna ha kvar vissa saker på asfaltsverket som vi tidigare behövt köra iväg från Tofta.

– Vi har fått bort alla band, alla pinnar, allting i starten och vi har städat i skogen och längs Slitevägen för vi vill nu lämna området helt korrekt. På onsdag väntar ett möte med professor Nils Ryrholm som vi hade på plats, och då ska vi prata om biologisk mångfald och hur vi på bästa sätt ska återställa banan för den här fantastiska miljön, säger Bohlin.

undefined
Conny Bohlin, vd för arrangören Nordic Sport & Event, är redo för en ny process gällande ett permanent bantillstånd. Han berättar om svårigheterna och att arbetet med GGN 2025 redan startat.

Efter GGN 2023 var framtiden osäker på många plan och oron var stor för tävlingens framtid och existens. Efter årets upplaga är känslan kring bansituationen desto lugnare.

– I veckan skickar vi in en ansökan om ett permanent bantillstånd till Region Gotland, sedan ska den prövas. Nu finns det en bana, vi har skött oss bra och vi har fått fin respons av polisen även om vi hade lite jobbigt med trafiksituationen på området och ut mot Slitevägen men då var den avstängd och vi lärde oss av det. Allt detta tar vi till oss i ansökan.

Trots de goda förutsättningarna är Bohlin och arrangören medveten om att hinder kan uppstå på vägen, men det senaste året ger även en trygghet i arbetet kring eventuella hinder.

– Skulle det vara någon som överklagar det då går det vidare till länsstyrelsen och vidare genom domstolar i en process, men nu är vi ute i mycket mer god tid med den processen tänker jag. Dessutom har vi gått igenom den och kan den.

– Jag ska inte säga att det blir en betydligt enklare väg, men jag ser en betydligt tydligare väg att gå denna gång, säger Conny Bohlin.

undefined
Efterarbetet har gått bra, och på onsdag väntar ett möte med professor Nils Ryrholm kring en viktig aspekt för framtidens tävlingar. Den biologiska mångfalden.

En av de främsta orosmolnen som funnits hos de överklagande gällande den nya banan i Hejdeby har varit "buskörning". Ett orosmoln som arrangören är väl medveten om, och som det börjat arbeta med tillsammans med markägarna.

– Vi har lite olika tankar och idéer kring det. Tillsammans med de 19 markägarna har vi bestämt att vi helst inte vill stänga ner vägen för det är en fin vandringsled och mountainbike- och ridväg som öppnar upp Hejdeby som en attraktiv plats för friluftslivet. Skulle det förekomma svartkörning står det för det första att du utesluts från GGN i all framtid. 

– I andra hand pratar vi om att lägga ut träd som vi fällt längs med banan för att det ska vara svårt att ta sig fram, men då kan man inte cykla där heller. I tredje hand pratar vi webbkameror som vi tittat på tillstånd för och det är egentligen upp till varje markägare, det är inget centrum där folk är hela tiden och övervakar. Vad vi förstod behövs det inget särskilt tillstånd för att sätta upp, men vi håller på att kolla och ska ta upp det när vi landar efter GGN-helgen. Tillsammans med markägarna ska vi göra allt vi kan för att hantera det, säger Conny Bohlin.

Förutom buskörningen har det framför allt varit trafiksituationen som arrangören upplever som ett orosmoln. Men med årets underlag har nya idéer börjat gro, och även om det skulle bli ett större evenemang nästa år finns planer för att hantera det.

– Där behöver vi kolla på parkeringsplatser eller andra incheckningsrutiner om det skulle tillkomma exempelvis 500 nya deltagare. Men jag ser inga större svårigheter i det arbetet efter erfarenheten vi fick i år.

undefined
Bohlin besvarar även hur hanteringen av orosmolnen kring buskörning och trafiksituationen ska bemötas.

Det stora frågetecknet efter det intensiva år mellan GGN 2023 och GGN 2024 har annars varit om arrangören skulle klara av, och orka, ytterligare en liknande process. Men Conny Bohlin menar att batterierna är laddade och att erfarenheten bara gjort de starkare.

– Absolut skulle vi orka en process till. Den reklamen och den positiva responsen och PR:en som Gotland fått fem och en halvtimme i tv är ovärderlig. GGN betyder så otroligt mycket för så otroligt många. Med den kraften vi fått i helgen har vi all kraft att dra detta så vi får ett GGN 2025. Annars har vi också investerat enorma summor helt i onödan.

Med fjolåret färskt i minnet skulle det kunna tänkas att man även tittat på reservbanor till Hejdeby, men där ser arrangören i år ingen tydlig plats där GGN skulle kunna verka på Gotland.

– Vi kan inte kolla reservbanor på Gotland. Vi har sett på tv den otroliga miljön som finns på våra två banor och det är inget som någon annan region kan erbjuda. Med detta ser vi ingen annan möjlighet på Gotland, och det gjorde vi förut med Heidelbergs och Storungs men de har verksamhet hela tiden så vi känner någonstans att detta är den plats som är aktuell på Gotland.

undefined
Över 3 000 förare deltog i årets upplaga av Gotland grand national.

Efter uppbrottet med Tofta skjutfält växte intresset än mer bland övriga intressenter att få tävlingen till sina regioner, och det intresset samt utvecklandet av endurotävlingar är fortsatt starkt men att lämna Gotland är inget som lockar.

– Vi har fyra andra regioner som uppvaktat oss tidigare och en av dem är väldigt heta på att få GGN till sig, i Norge ska vi etablera våren 2026 i maj-juni. De var här och kartlade bakom kulisserna. Jag och Angelica (Thomsson) åker till Norge i mitten av november för att prata med kommunen där och sedan åker vi säkert fler gånger. Men sedan tar vi en delegation från Norge till GGN 2025 för att praktisera de olika rollerna, så gjorde vi när vi etablerade i Finland också. Men jag ser inga konstigheter alls med att GGN ska bli av på Gotland 2025. Jag ser inget som ska stoppa det idag, säger Bohlin.

Att Hejdeby är platsen där Gotland Grand National ska fortsätta att genomföras är inget tvivel från Conny Bohlin, och med ett positivt arrangemang och hjälpsam omgivning vill han tro att även de som tidigare tvivlat ser, förstår och uppskattar tävlingens betydelse.

– Det kan såklart vara andra som kommer in och överklagar nu, men jag tror detta har varit så positivt för Gotland och de i Hejdeby hoppas och tror jag är positiva. Det är så många som hyrt ut sina hus, stugor och ställplatser. Så Hejdeby har levt upp och borde nog bli årets socken tycker jag med alla medborgare som tagit emot denna typ av evenemang, säger Conny Bohlin.

undefined
Gotland grand national och Conny Bohlin blickar framåt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!