Inför helgens tävling är 3200 förare registrerade från 14 länder. En av de stora namnen inför tävlingen är årets SM-segrare Albin Elowson, FCMK Skövde. Den tidigare ständiga tvåan som 2018 tog hem titlen.
– Jag försöker inte tänka så mycket på favoritskapet utan tänka på vad jag ska göra och att göra mitt bästa. Det finns många bra förare och jag har såklart goda möjligheter att göra ett bra race, säger han.
Förra säsongen avslutades olyckligt under Novemberkåsan då Elowson tvingades bryta med en armbågsskada. Den gjorde att han var borta från träningen stora delar av inledningen av 2020.
– Jag satt inte på hojen fören i mars-april igen. Det var väl lite tur för min del att corona kom. Jag fick möjlighet att läka ihop ordentligt. Även om armbågen inte är 100 procent ännu så känns den duglig, säger han.
Skadan blev en bidragande orsak till att Elowson, som kör för team Husqvarna Scandinavia, tvingades avstå EM-tävlingarna i år och fokusera på Enduro-SM som han kom att vinna tämligen bekvämt.
– Jag körde bra under deltävlingarna och hade ett bra utgångsläge inför sista. Jag var tvungen att bli som sämst tolva totalt. Det klarade jag med råge och det var riktigt skönt att ta hem segern.
Albin Elowson har kört GGN många gånger och menar att det var viktigt för sporten att GGN blir av. Inte minst för den publicitet som den ger Enduro både nationellt och internationellt.
– Det är viktigt för svensk enduro att GGN blir av. Det är världens största tävling och den tävling som får mest uppmärksamhet utåt, säger han.
Som sina största hot under GGN nämner han finska Eero Remes med sin rutin samt svenskarna Oskar Ljungström och Mikael Persson. De två sistnämnda slutade tvåa respektive trea bakom Elowson i Enduro-SM.
– Gotland är alltid speciellt. I år är ett sånt år där ingen är riktigt självskriven. Det finns både cross-åkare och bra juniorer som börjat köra bra, säger han.
Receptet för att vinna GGN verkar handla om en mix av rutin, rätt kläder och en bra start enligt Elowson.
– Det är tre tuffa timmar där ute. Det gäller att hålla fokus hela tiden och det är riktigt jobbigt. Sen att ha rätt kläder efter förhållandena. Kalkstenen på Gotland kan vara lurig, men efter att ha varit med några år tycker jag att jag behärskar den nu, säger han.