I helgen är det dags för Gotland Grand National, för den 40:e gången i ordningen. Världens största endurotävling är en stor folkfest som drar till sig mycket folk till ön - men den innebär också ett extra tryck på sjukvården.
Förra året inkom totalt, under fredagen och lördagen, omkring 60 patienter till Visby lasarett med skador relaterade till tävlingen.
– Så har det varit de senaste åren. Sen omhändertar vi långt många fler ute på fältet som vi kan ge lite primär akutsjukvård, som inte behöver vidare.
Det berättar Peter Schöön, som är säkerhets- och sjukvårdschef för GGN. Ute vid Tofta skjutfält krävs en större organisation för att hjälpa eventuella skador. På plats upprättas ett fältsjukhus bemannat med läkare och sjuksköterskor, Röda Korset finns på plats, och tävlingen har flera terränggående ambulanstransporter, eventambulans och sjukvårdstransport som kan köra till Visby lasarett.
Dessutom har man ett 50-tal funktionärer och ett 20-tal medåkare ute på banan för att uppmärksamma skador.
– Vi förbereder oss som tidigare år, och med tanke på väderlek och antalet deltagare så förväntar vi oss en ganska normal skaderisk. Men vi brukar planera för det värsta och hoppas på det bästa, säger Peter Schöön.
Vilka är de vanligaste skadorna?
– De vanligaste skulle jag säga är axlar, nyckelben. Skador när man vältar av cykeln. När banan är torr blir det högre hastigheter och då blir det större trauman. När banan är lite surare som nu går det saktare, men det blir halare och man vältar omkull.
På Visby lasarett är man förberedda på mycket att göra, och på akuten har man bemannat upp, berättar enhetschefen Josefin Tomtlund. Under lördagen finns också personal från ortopedmottagningen på plats för att stötta arbetet.
– Frakturer skulle jag ändå säga, om det inte är en riktigt allvarlig olycka. Det är några enstaka per GGN, men det absolut vanligaste är olika typer av frakturer och att man får problem med ögon när det är en geggig bana, säger Tomtlund på frågan vilka som är de vanligast inkommande skadorna.
Peter Schöön säger att samarbetet mellan tävlingen och Visby lasarett fungerar "utmärkt".
– Det skulle jag säga. Folket som är hos oss är ju de som jobbar till vardags på Visby lasarett. Vi har bra samarbete med akuten, och de här killarna och tjejerna här ute vet vad de ska göra och de på akuten vet vad de ska göra. Vi har en bra dialog. Inte bara runt tävlingen, utan också kontinuerligt. I år har vi haft några samtal och det är inget gnissel, det flyter på. Vi uppskattar jättemycket det de gör, och hoppas de uppskattar det vi gör, säger han.