Den stora endurotävlingen Gotland Grand National är bara dagar bort. Efter en lång process och en stor flytt av hela arrangemanget till Hejdeby pågår förberedelserna in i det sista.
Den helt nya banan har provkörts och trimmats i veckan, men vad exakt som väntar när tusentals åkare kör ut i tävlingsspåren återstår att se.
Peter Schöön är ansvarig för säkerhet och sjukvård hos arrangören Nordic Sport & Event, och han säger att man i stort sett kommer att arbeta som föregående år.
– Fast med en ny plats och nya utmaningar. Med en ny plats vet vi inte riktigt hur banan kommer att agera, utifrån att den är nyanlagd och så vidare. Vi vet inte var eventuella utmaningar, i form av svårare partier och så, kommer att uppträda vartefter banan sätter sig, säger Schöön och fortsätter:
– Vi har haft några riktigt duktiga teståkare ute och de har naturligtvis kommit med synpunkter, som vi får försöka hantera på bästa sätt. Det får banchef och tävlingsledning försöka lösa med mig på bästa sätt.
Det har varit ont om tid att färdigställa den nya banan, och arrangören fick sent ett tillstånd från länsstyrelsen för provkörning. Det skapar ett extra lager av avspänning, men Peter Schöön är samlad inför tävlingarna.
– Jag vet inte om man ska kalla det oro eller nervositet, men det är klart att man är spänd och förväntansfull på hur det kommer att te sig. Det är jag absolut. Jag väljer att se fördelarna vi har. Lokaliteten är mycket närmare Visby, vilket gör att logistiken blir en hel del enklare att hantera. Om vi har skyndande vård är vi närmare Visby lasarett.
– Vi kommer att lära oss väldigt mycket av det här första året, säger han.
Med den här tajta tidsramen, finns det en risk att man tummar på säkerheten?
– Nej, nej. Absolut inte. Vi kommer inte att tumma på någon säkerhet. Men återigen, det är väldigt svårt att veta hur 3000 chaufförer kommer att hantera olika partier. Men vi tummar inte på säkerheten för att kunna genomföra tävlingen, absolut inte, säger Peter Schöön.
Arrangören kommer att ha ett hundratal personer som arbetar med säkerhets- och sjukvårdsfrågor, och på Visby lasarett har man tagit in extra personal för att kunna hantera ett ökat antal patienter.
– I år när GGN körs på ny bana, är utmaningen framförallt att vi inte vet vilket skadeutfall vi kan förvänta oss. Antal skadade, typ av skador med mera. Vi har även vårt ordinarie inflöde av patienter, parallellt med GGN, säger Josefin Tomtlund, enhetschef på Visby lasaretts akutmottagning.