Vill starta banarbetet – hoppas på länsstyrelsens ”hjälp”

Förvaltningsrättens dom blev ett positivt besked för GGN-arrangören Nordic Sport & Event. Nu begär bolaget ett möte med länsstyrelsen – med målet att få starta banarbetet i Hejdeby omgående. Detta trots att länsstyrelsens beslut inte har vunnit laga kraft.

GGN-arrangören vill börja med banarbetet omgående och vill att länsstyrelsen ska ompröva ett villkor.

GGN-arrangören vill börja med banarbetet omgående och vill att länsstyrelsen ska ompröva ett villkor.

Foto: Emil Lundberg

Enduro2024-09-03 15:30

Sen Försvarsmakten sa nej till framtida GGN-tävlingar på Tofta skjutfält har turerna varit många. Arrangören har arbetat för att hitta en ny tävlingsplats, och vill anordna den stora endurotävlingen i Hejdeby. 

Efter flera vändor och utredningar tog Länsstyrelsen på Gotland i mitten av juli beslutet att ge klartecken till tävlingar i Hejdeby i höst. Det beslutet överklagades av flera olika parter, till mark- och miljödomstolen (för samrådsbeslutet om den tävlingens påverkan på natur- och kulturvärden) och förvaltningsrätten (terrängkörningsbeslutet), men domstolarna har nu avslagit överklagandena. 

Domstolarnas beslut, som kan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen samt kammarrätten, är förstås positiva nyheter för GGN-arrangören Nordic Sport & Event.

Bolaget kan dock inte påbörja mark- och banarbetet i Hejdeby, då det finns i ett villkor i länsstyrelsens beslut som säger: 

  • ”Körning med två- och fyrhjulingar samt lastmaskin i samband med förberedelseåtgärder av banorna får ske från att beslutet vunnit laga kraft och fram till dagen innan tävlingen (den 24 oktober 2024).”
undefined
Conny Bohlin, vd på Nordic Sport & Event, som arrangerar Gotland Grand National.

Det villkoret vill nu GGN-arrangören få omprövat av länsstyrelsen. Conny Bohlin, vd på Nordic Sport & Event, anser att det har ”tillkommit nya omständigheter” i ärendet – det vill säga mark- och miljödomstolens och förvaltningsrättens beslut – och menar att ”villkoret inte längre behövs”. Nu hoppas han på ”hjälp” från myndigheten. 

– Jag begärt ett möte med dem för att se på lösningar på det här, säger han och fortsätter:  

– Nu måste jag få börja med verksamheten ute i skogarna. På egen risk då, i fall domstolarna säger något annat. Men det är kanske lite utav en utopi att en domstol säger något annat då båda ärendena har fått avslag.

Du är beredd att börja arbetet fastän beslutet inte vunnit laga kraft? 

– Ja, det måste vi, annars kommer vi inte att hinna. Det är helt avgörande. Vi måste få börja arbetet nästa vecka.

Vilka risker finns inblandat i det?

– Det är en ekonomisk risk bara, det är vi som tar en egen risk. Att vi tar ner några träd och öppnar upp för markägarna, det är ju bara positivt för skogen. Det är vår ekonomi som tar en risk för att vi börjar på egen risk. Inget annat egentligen.

undefined
Anna-Lena Fritz är chef på länsstyrelsens naturskyddsenhet.

Anna-Lena Fritz, chef på naturskyddsenheten på länsstyrelsen, står dock fast vid att det inte är möjligt att ompröva villkoret. 

– Att det är nya omständigheter med domstolarnas beslut ingår ju i den rättsprocessen som är. Vi har överlämnat ärendet till respektive domstol och det har inte vunnit laga kraft ännu. Det kan överklagas till nästa instans i både mark- och miljödomstolen och förvaltningsrätten. 

– Vi kan inte pröva samma sak som är föremål för överprövning i domstolen. Det blir ju en konsekvens av att vi har avhängt oss ärendet till en domstol. 

Om de (Nordic Sport & Event) skulle påbörja arbetet innan beslutet har vunnit laga kraft, vad kan hända då? 

– För det första, om man påbörjar arbetena innan det har vunnit laga kraft – då gör man det helt på egen risk och tar på sig det fulla ansvaret för det. Det innebär också ett villkorsbrott, som jag i dagsläget i så fall inte kan svara på hur vi skulle hantera, säger Anna-Lena Fritz. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!