Ett fall framåt för Endre – trots allt

6 januari 2019 16:27

Någon tränareffekt är för tidig att prata om. Karlstad på hemmaplan är ett lag Endre ska besegra tämligen enkelt.

Nu var det inte heller tal om några enkla poäng.

Men Endre spottade upp sig rejält efter två annars rätt bleka perioder och presterade en bra och stabil innebandy i den avslutande.

Mest imponerade den här första söndagen på nya året var lagets sista drygt fyra minuter, då Endre stängde igen och försvarade sig med näbbar och klar framför Thea Ekholt i målet. Med Stina Ander utvisad (fem minuter) för hårt spel hade gästerna möjlighet att spela fem mot fyra, sex mot fyra och till slut även sex mot tre på slutet när också Anna Karlsson åkte ut.

Jag tycker ofta coacherna har för bråttom med att ta ut sin målvakt i liknande situationer, Karlstad med tränarduon Tomas Colling och Peter Andersson väntade dock alldeles för länge i mina ögon. Först med minuten kvar att spela fick burväktaren Jessica Rolf lämna plats för en sjätte utespelare. Detta trots att laget länge hade ett etablerat anfallsspel och behövde hämta ikapp två mål, vid ställningen 4–6.

Nu fick bortalaget en reducering, men först med tio sekunder kvar att spela. Efter det fanns ingen tid att jaga en kvittering på. Nu var Endre som sagt bra på att städa av utvisningarna, men fick också hjälp av passivt coachande från motståndarbänken.

Stephanie Boberg har inte varit dålig i höst, fast inte heller levererat (12 poäng på 13 matcher) i den utsträckning många hoppats på. I sista matchen innan uppehållet klev landslagsbacken fram och ordnade bonuspoängen mot Malmö i förlängningen. Mot Karlstad var hon planens klart lysande stjärna. Förutom sina två mål (3–2 och 4–3) och framspelning (2–2) dominerade hon i spelet. Framför allt i boxplay i slutminuterna när Boberg fick sekunderna att flyga iväg.

– Vi vinner rättvist och gör en jättebra tredje period. Sedan tycker jag att vi har domsluten lite väl emot oss, för då är det vår match helt och hållet, säger hon.

Boberg var fullpumpad med energi och lyste i Ica Maxi arena.

– Jag börjar växa in i den gula tröjan och hitta mina ytor bättre. Annars har jag haft en rätt fri roll hela säsongen. Jag vill ändå passa på att hylla Tom (Iversjö, tränare) som kommer in och tar över och gör det riktigt bra. Det känns som att vi har mycket mer att ge som lag.

Iversjö har därmed fem av sex poäng, även om det ska tilläggas att Endre inte mött några toppgäng.

Ännu roligare är det för Joakim Bandholtz och Visby IBK. Efter den tunga bortaskalpen mot Karlstad innan jul körde laget i går över Lillån med 11–2 i Örebro.

Plötsligt har vi två vinnande innebandylag igen!

Matchfakta

Endre?6

Karlstad?5

(2–2, 1–1, 3–2)

Första perioden: 1–0 (7.07) Ellen Bäckstedt (Milla Nordlund), 1–1 (15.53) Luize Bilinska, 1–2 (16.53) Adina Alfredsson, 2–2 (19.27) Milla Nordlund (Stephanie Boberg). Skott: 9–5.

Andra perioden: 3–2 (1.57) Stephanie Boberg (Ellen Bäckstedt), 3–3 (4.16) Amanda Berggren. Skott: 8–6.

Tredje perioden: 4–3 (3.29) Stephanie Boberg (Anna Moberg), 5–3 (4.57) Sara Steen (Stina Ander), 6–3 (8.29) Stina Ander (Maja Liljeroth), 6–4 (10.20) Luize Bilinska, 6–5 (19.50) Amanda Berggren.

Skott: 23–21.

Publik: 646.

Michael Häglund

Så jobbar vi med nyheter
Michael Häglund

Ämnen du kan följa