Ett maratonlopp om dagen runt hela Gotland

Äventyraren Linda Lindgren har antagit en utmaning utöver det vanliga. På två veckor ska hon klara ett helt varv runt Gotland. Det blir ett helt maratonlopp – varje dag.

27 juni 2019 09:00

I över en vecka har Linda Lindgren, 45 år från Söderköping, sprungit längst Gotlands mest kustnära vägar. Hennes mål är att på två veckor springa ett varv runt ön, 600 kilometer, från Visby hamn till Almedalen. Den 19 juni startade hon.

–  Varje dag springer jag ungefär ett maratonlopp, fyra mil, och stannar var tjugonde minut för att äta ett energigivande mellanmål och dricka vatten med salt. När natten kommer slår jag läger för att sova, berättar hon.

Det är 14 år sedan Linda Lindgrens stora resa började. Då vägde hon 100 kilo och mådde inte bra. En inspirationskälla var hennes svägerska, som hade sprungit tjejmilen. Det fick henne att intressera sig för löpning. Förändringen började successivt, men när hon väl fastnat för löpningen blev det mer och mer i takt med att hon började må bättre. Enligt Linda är inställningen en viktig komponent till att lyckas.

– Pannben bara pannben. Det sitter i huvudet, säger hon.

Nu har hon sprungit Tjejmilen, Tjejklassikern, en svensk klassiker (Lidingöloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmet, Vasaloppet) och ultralopp. Men det var när hon blev antagen till Adventure Academy som den riktiga utmaningen kom. Adventure Academy är en utbildning som ger människor kunskaper om friluftsliv, så de kan genomföra sina egna äventyr. Antagningsbeskedet kom som en positiv överraskning för Linda.

– Det kändes helt otroligt, jag hade ju inte ens tältat någon gång, säger hon.

Hennes första äventyr blev när hon i maj 2018 tog sig från Stockholm till Göteborg till fots och med cykel.

– Jag gjorde det på åtta dagar, säger hon stolt.

Linda berättar att hon vill inspirera andra, att hennes väg från den hon var för 14 vår sedan till i dag är ett exempel på att det går att förändra sitt liv.

– Jag vill motivera andra människor till rörelse. Även om det bara är lite. All rörelse är bra rörelse, det gör att man mår bättre psykiskt och fysiskt, säger hon.

Hittills har Lindas äventyr på Gotland gått bra. Men det har också uppstått påfrestande situationer på vägen. Långa raksträckor som tycks vara oändliga, och under midsommarafton fick barnvagnen, som hon använder för att transportera packningen med, punktering.

Men det är inte något som fördunklar helhetsupplevelsen.

– Alla jag har träffat på vägen har varit så trevliga och hjälpsamma, säger hon.x

Linda beräknar att hon kommer att vara framme i Almedalen den tredje juli, mitt under politikerveckan. Där kommer hennes familj att ta emot henne och hennes äventyr är då över, för den här gången.

– Jag vet inte vad mitt nästa äventyr kommer bli än. Men jag tror det kommer känna mig lite tom efter det här. Typ vad händer nu?

Så jobbar vi med nyheter
Text: Joel Pettersson Foto: Malin Stenström