Farlig utmaning väntar Robin från Hörsne

Sedan 1875 har bara 1481 som antagit utmaningen klarat den. I sommar är det Robin Cederqvists tur att simma över det farliga vattnet.

6 juni 2018 14:40

Att simma över Engelska kanalen är jobbigt, kallt och farligt. Men det hindrar inte 29-årige Robin Cederqvist från Hörsne från att försöka. I sommar antar han utmaningen att simma de 32 kilometrarna över kanalen endast iförd badbyxor. För att få simningen godkänd enligt Channelswimming association får man inte ha våtdräkt. Man får heller inte ha någon fysisk kontakt med följebåt eller andra simmare.

– Nuddar man dem blir man inte godkänd. Det är en del regler kring det här, berättar Robin Cederqvist som haft utmaningen i tankarna ända sedan 2009.

Tidvattnet i Engelska kanalen ställer till det en hel del och vattnet är nyckfullt och kallt. Genom åren har många fått bryta och åtta personer har omkommit i sina försök att nå den franska kusten.

– Men det är snällare tidvatten mellan den 30 juni och 10 juli så det är då jag ska försöka, säger han.

Och det är inte någon nybörjare som ger sig på den tuffa simturen. Robin Cederqvist tränar med Wisby simsällskap. Under Island games på Gotland blev han fyra på 200 meter bröstsim och femma på 100 meter.

Men trots allt. Det låter farligt?

– Allt är relativt. Det är farligt att gå ut. Man kan få en meteorit i huvudet, säger han självsäkert.

Han är dock ödmjuk inför uppgiften och storebror kommer att hålla kolla på honom från en av följebåtarna.

Fem svenskar har tidigare klarat simningen med de regler som gäller. Senaste simmarna var Fredrik Kumlin 2009 och Anna-Carin Nordin 2013. Anna-Carin har den snabbaste tiden, på 12 timmar och 20 minuter.

Under våren har Robin tränat flera timmar nästan dagligen och så fort vädret tillät flyttade han ut träningen.

– Jag simmar i en grannes bevattningsdamm, säger han och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa