Amir: "Roligt att kunna hjälpa Gotland"

Volontärerna vässar värdskapet medan atleterna finslipar formen."Det är roligt att kunna hjälpa Gotland när Island Games avgörs här", säger Amir Jamali, 17-årig flykting från Afghanistan.

Shamima Aktar.

Shamima Aktar.

Foto: Roger Björkman

Flyktingarna som blir volontärer2017-06-24 11:40

Han är tillsammans med fjorton andra killar och tjejer en del av Gotlands Idrottsförbunds integrationsarbete som ger Gotland ett nytt ansikte.

Världens volontärer välkomnar öarnas aktiva, vänner, släktingar och andra idrottsintresserade. Räkna in ön Gotland i det här sammanhanget också.

– Det här är ett jättebra tillfälle att bli integrerad i samhället. De kommer att träffa så många människor, inte bara från andra kulturer utan även människor härifrån Gotland, säger Shamima Aktar, Gotlands Idrottsförbund. De kommer lära sig ta ansvar, att ta hand om andra och lära sig andra språk. De kommer hjälpa människor med vad de behöver.

Shamima Aktar arbetar på Gotlands Idrottsförbund med mångfald- och integrationsfrågor. Hon gav tillsammans med sin kollega Emma Gustafsson under torsdagen volontärerna en sista finputsning innan premiärdagen på midsommardagen.

Flyktingarna bor i Klintehamn, några sedan ett drygt år tillbaka, andra bara månader. Deras bakgrund skiftar men de har gemensamt att ha flytt sitt hemland på grund av krigets fasor eller odemokratiska umbäranden.

De kommer från Afghanistan, Iran och Albanien.

– Det är bra att ha något att göra och det här är ett bra sätt att komma närmare människorna här på Gotland. Jag vill visa att afghanska killar är som de flesta andra killar i världen, säger Nosrat Ahmadi, snart 18 år.

Gruppen har tidigare träffats vid 4-5 tillfällen för att utbildas, prata om grunderna och förutsättningarna för de uppgifter de förväntas utföra.

Torsdagen innan midsommarafton träffades de i Idrottens hus för en sista genomgång. De fick sina kepsar, tröjor och jackor – för man måste vara fin när det kommer besök, eller hur.

– Var inte blyga eller rädda. Ta hand om dem som om de är gäster i era egna hus, säger Shamima Aktar.

Efter ekipering och teori i Idrottens Hus for de i minibuss först till området mellan Wisby Strand och Kallbadhuset, därefter till Wisby Rackethall och sist spelens högkvarter i Solbergaskolan för att bekanta sig med sina arbetsplatser under Island Games-veckan.

Volontärernas arbete tar slut när Island Games tar slut. Men deras ansträngningar för att bli en del av det gotländska samhället fortsätter:

– Vi tänker att den här gruppen, som nu fått utbildning, kan hjälpa till vid andra tävlingar och i andra sammanhang, säger Shamima. – Gotlandsspelen till exempel, eller Eurocamp som vi ska arrangera här på Gotland senare i sommar.

Är sport bra för de här flyktingarna att hitta en väg in i samhället?

– Det här är verkligen, verkligen bra. Jag arbetar med många nyanlända människor och tycker att sport är väldigt bra för integration. När du är engagerad i idrott känner du dig glad, du gör saker tillsammans med andra. Att erbjuda idrottsaktiviteter för de här människorna är något av det viktigaste vi kan göra för att få mångfald och integration att fungera, säger Shamima Aktar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!