Ökade medlemsavgifter samt rese- och boendekostnader slår hårt mot barn och unga och deras familjer inom idrottens värld.
Allt fler familjer har det svårt att få ihop ekonomin när det kommer till barn och ungdomars idrottsutövande, en problematik som i längden även påverkar folkhälsan. Under ett seminarium om idrottsrörelsen i lågkonjunktur lyfter även Riksidrottsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson fram den särskilt svåra situationen som Gotland befinner sig i.
– Det är en extra svår situation för en region som saknar fastlandsförbindelse och där man är i händerna på trafikutövare och en prissättning man inte kan styra över, däremot är Gotlandsidrotten väldigt aktiva i dem frågorna och försöker påverka för föreningarnas bästa.
– Vi har även problematiken i att en förändring i en färjeturlista kan driva stora kostnader på föreningslivet, och det är en del av frågorna jag diskuterat med ledarna på RF-SISU Gotland under dessa dagar, säger Karl-Erik Nilsson.
Trots att det i dagsläget inte finns ett konkret svar på hur samhället, och Gotland, ska lösa de ekonomiska problemen som föreningarna runt om på ön drabbas av menar Karl-Erik Nilsson att Gotland jobbar med frågan på rätt sätt.
– Gotland arbetar i helt rätt anda, man är med i miljöerna där dessa frågor diskuteras och man har ett väldigt gott renommé från Gotlandsidrottens sida när det gäller kontakten med de lokala och regionala myndigheterna, säger Karl-Erik Nilsson.
I och med att Gotland inte är direkt förknippat med fastlandet finns det ett stöd som benämns som "resestöd" men Karl-Erik har förståelse för att det bara är en liten hjälp i ett stort problem och att det även finns andra omständigheter som kan få stor påverkan på gotlänningarnas idrottsutövande.
– Sedan tidigare finns det också ett generellt stöd för Gotland när det kommer till resorna, men det är klart att utmaningarna är stora. Inte minst när det kommer till en förändring i turlistan och det krävs en extra natt på fastlandet, det medför också en ökad frånvaro från hemmet vilket kan påverkar som exempelvis studerar där man lägger för mycket tid på att resa för sitt idrottsutövande och det är en fråga vi ska ha stor respekt för, säger Karl-Erik Nilsson.
Under seminariet lyfte även socialminister Jakob Forssmed (KD) anläggningsfrågan, en fråga som varit högst aktuell på Gotland under de senaste åren. Forssmed hade en personlig tanke kring att idrottsanläggningarna behöver flytta närmare människorna. Han ser en tendens till större sportcentrum som ligger en bit utanför städerna, en problematik för de som inte har möjlighet att skjutsa eller ta sig till idrottsutövningen. Karl-Erik Nilsson menar däremot på att den frågan skiljer sig åt i Sverige, och måste ske i samråd mellan region och föreningsliv.
– Jag tror att det är väldigt viktigt, när de lokala och regionala investeringarna genomförs, att de görs i tät dialog med föreningslivet och idrotterna. Det finns inte "one size fits all" här, utan här behöver man olika lösningar beroende på förutsättningar i de olika miljöerna. Det som är rätt på Gotland behöver inte alltid vara rätt på en annan plats i Sverige, säger Karl-Erik Nilsson.