"Förstalinan ägde i premiärsegern"

Endre stämplade ut säsongen 2017-2018 med elva förluster på de tolv avslutande matcherna. Då saknades Sara Steen.

I går var hon tillbaka med en kaptensbinda runt armen och då vinner Endre igen.

23 september 2018 09:00

Endre IF har vänt blad och påbörjat ett nytt kapitel.

Sara Steen likaså.

Hennes första SSL-match sedan den 27 januari och det slutade som det brukar: I poängprotokollet och tongivande.

Det går inte att blunda för hur det såg ut före och efter Sara Steen.

Endre inledde 2017 med sju raka segrar, men avslutade säsongen med elva förluster på tolv matcher.

Avsaknaden av galjonsfiguren var total och Endre sköts i spillror av Täby i slutspelet.

Mot Karlstad fick vi åter se prov på den betydelse som hon har för Endre IF.

Jag ska inte säga att hon var totalt dominant i spelet ute på planen, men när det kommer till vad som står på matchprotokollet så var det hon som stod där med tre poäng (2+1) efter matchen.

SE ALLA HÖJDPUNKTERNA FRÅN PREMIÄRSEGERN

Endre vann sin premiär med 4–2 (1–1, 2–1, 1–0). Bra så.

En premiär är sällan välspelad och att möta ett historiskt sett hemmastarkt Karlstad är ingen lek även om du har värvat landslagsspelare.

Tre poäng är vad som gäller för att få skjuts in i säsongen och egentligen är det strunt samma hur det ser ut.

Endre IF vet att allt kommer att bli bättre och ändå kändes segern i slutändan kassaskåpssäker.

Karlstad IBF bjöd inte på några stora överraskningar utan tillät gästerna styra och ställa. I försvarsspelet offrade hemmalaget sig och tajtade till det rejält framför målvakten Jessica Rolf i väntan på kontringsläget.

Det kom efter fem minuter när keepern påpassligt langade iväg ett snabbt utkast till Frida Swahn på vänsterkanten som nöp till och 1–0.

Tre sekunder tog det från att Rolf släppte bollen till att det rasslade till i Sophia Lundmarks nätmaskor.

Någon kalldusch blev det ändå inte för gästerna som opererade sig lugnt och metodiskt in i matchen och när nyförvävet från TelgeThérese Ahlqvist – bjöd Sara Steen på en smörpassning var det kvitterat.

Andra perioden ägde Endre matchen, men det var den nykomponerade förstalinan (Stephanie Boberg, Thérese Ahlqvist, Sara Steen, Stina Ander och Milla Nordlund) som stod för offensiven. Linan låg bakom alla målen och gick plus tre.

Sara Steen poängbäst med två mål och en assist, men det som etsat sig fast på min näthinna är Milla Nordlunds 2–1-mål som den finska landslagsforwarden låg bakom helt och hållet. Först som bollvinnare och sedan som exekutor.

Det är bara att instämma sig i hyllningskören och konstatera att Endre IF gjort ett fynd. Om man nu kan säga så om en finsk landslagsspelare.

Stephanie Boberg (ny från Pixbo) vet alla vad hon kommer med för spetsegenskaper, men hennes matchvinnande 3–1-mål var inte en av hennes sedvanliga torpeder utan bollen studsade retsamt in bakom Jessica Rolf.

Andra- och tredjefemman gjorde en gedigen arbetsinsats och det var vad som krävdes för tre poäng.

Resultatmässigt levde matchen in i tredje perioden sedan Robyn Sundman från mittcirkeln vispat in 2–3 bakom en skymd Sophia Lundmark.

Sara Steen satte punkt för det redan efter 2,44 när hon skickade in 4–2 från vänsterkanten framspelad av Stina Ander.

Karlstad gjorde ett sista desperat försök, men när det börjades utväxla snabba spelvändingar klev Sophia Lundmark fram och visade inför ögonen på förbundskapten Åsa ”Kotten” Karlsson varför hon är värd att satsa på.

Alexander Brinkmann var efteråt glad över poängen, men grämde sig förstås över effektiviteten i powerplay. Det förstår jag också med tanke på vilken armada av kanoner han har att ställa upp ifrån alla möjliga vinklar. Mot Karlstad fick man två chanser, men ingen utdelning.

– Effektiviteten där behöver vi förbättra till hemmapremiären mot Pixbo som är en av säsongens svåraste matcher, konstaterade han efteråt.

Hemmapremiären ja, den 30 septemer kommer Stephanie Bobergs gamla klubb.

Den vill ni inte missa.

Så jobbar vi med nyheter
Mattias Karlsson