Gigantisk satsning på ungdomsfotbollen

320 lag under två veckor. I juni är det premiär för storsatsningen Fotbollsveckorna på Gotland. "Det kommer att spelas många fina matcher här", säger Peter Lindvall från We Love Football.

Victor Kisfaludy och Peter Lindvall från We Love Football som med start i sommar ligger bakom satsningen Fotbollsveckorna på Gotland.

Victor Kisfaludy och Peter Lindvall från We Love Football som med start i sommar ligger bakom satsningen Fotbollsveckorna på Gotland.

Foto: Michael Häglund

Fotboll2021-11-25 19:02

Peter Lindvall och Victor Kisfaludy från det nystartade företaget We Love Football befinner sig på Gotland den här veckan för att sy ihop de sista trådarna för Fotbollsveckorna på Gotland.

– Jag minns själv hur kul det var som ung att åka till Gotland och spela Young Baltic cup. Det här är något vi tittat på under flera år och till sommaren är vi redo för att genomföra det, säger Peter Lindvall som i dag jobbar inom Brommapojkarnas akademiverksamhet.

Projektet kommer drivas tillsammans med Peter Kisfaludy, en av Sveriges mest erfarna ungdomstränare/talangutvecklare och hans son Victor Kisfaludy. Peter gick i veckan ut med att han lämnar just Brommapojkarna som sportchef och kliver in som internationellt ansvarig för Fotbollsveckorna på Gotland och partner i We Love Football.

Fotbollsveckorna kommer att avgöras under veckorna 24 och 25. Första veckan kommer inbjudna elitlag från Norden och även Europa att spela.

– Där ser vi att de största klubbarna från Norden och ett par från Europa kommer att delta.

Under den andra veckan kommer det att hållas en öppen turnering, där lag har möjlighet att anmäla sig i mån av plats. Intresset är redan nu stort, trots att turneringen inte öppnat för inbjudan.

– Vi har över 100 föranmälningar, så det kommer inte att bli svårt att fylla platserna. Vi kommer att ha ett visst antal platser för Stockholm, så att det inte blir något mästerskap för Stockholm.

Turneringen kommer att vara för både killar och tjejer i åldrarna 10-13 år – och med cirka 160 lag per vecka.

– Det blir en jätteapparat med runt 2 600 barn per vecka och kommer att krävas boende för närmare 3 000 personer varje vecka. Den här veckan har vi besökt flera olika hotell för att titta på lite boendealternativ. Vi riktar först och främst in oss på de här åldrarna. Skulle vi behöva spela på 11-mannaplaner behövs betydligt fler planer, men det är något vi tittar på för framtiden och till året efter, säger Peter Lindvall.

Det finns redan planer på att utöka turneringen och spela över hela ön med flera åldersgrupper sommaren 2023.

– Vi har en långsiktig samsyn med Region Gotland med att turneringen kommer arrangeras i många år framöver. Det här är något vi verkligen tror på. Själv har jag sagt upp mig från mitt vanliga jobb för att kunna satsa helhjärtat på det här och är något jag brinner för.

Det kommer att spelas fotboll på dagarna, men även kvällarna kommer att vara fyllda med aktiviteter.

– På kvällstid kommer det att skapas en "Almedalsvecka" med inriktning på fotboll. 

Det kommer att vara föreläsningar, seminarier och paneldebatter på schemat.

– Tongivande fotbollsprofiler kommer att vara på plats för att utbyta idéer, tankar och främja utvecklingen för fotbollen i Sverige. Tanken är att tre klubbar per dag kommer att hålla i arrangemanget. 

Ett annat ämne som kommer att ges uppmärksamhet är psykisk ohälsa inom idrotten. Vad som kan göras för att förebygga det.

– Spelare som gått hela vägen från knatteskolan till A-laget kommer att finnas med. Vilka uppoffringar krävdes och hur tidigt satsade dom på en sport kommer till exempel att tas upp. Samma sak med spelare som tagit sig hela vägen till olika A-landslag, säger Peter Lindvall och fortsätter:

– Vi kommer även att lyfta frågor som gäller spelare som i unga åldrar varit stora talanger men som åkt på skador som satt stopp för deras drömmar. Hur vi kan ta tillvara på sådana resurser inom föreningarna. Och hur kan vi tolka signaler från spelare som är på väg att gå från talanger till att hamna snett in i kriminalitet, samt hur vi jobbar för att motverka press i unga åldrar som senare kan resultera i psykisk ohälsa är andra viktiga bitar.

Fotbollsveckorna på Gotland kommer att arrangeras i samarbete med flera lokala fotbollsföreningar.

– Klubbarna kommer till exempel att ha hand om kioskförsäljningen och så vidare. Sedan kommer vi att behöva hjälp av många volontärer. Folk brukar vilja kunna hjälpa till vid större evenemang. Det kan till exempel vara att sitta i sekretariatet eller som planvärld. Folk får gärna höra av sig till oss, säger han och tillägger.

– Det här ska bli den självklara starten och samlingspunkten för ungdomslag från Sverige, Norden och Europa. Det kommer att spelas många fina matcher här, säger Peter Lindvall.

Så spelas turneringen

Fotbollsveckorna på Gotland kommer att avgöras under veckorna 24 och 25. Första veckan kommer inbjudna elitlag från Norden och Europa att spela. Under den andra veckan kommer det att hållas en öppen turnering, där lag har möjlighet att anmäla sig i mån av plats. 

We Love Football som står bakom projektet räknar med 160 lag och 2 600 barn och ungdomar per vecka. Turneringen kommer under det första året att spelas i Visby med omnejd och vara för både killar och tjejer i åldrarna 10-13 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!