Alarmerande situationen: Domarbristen på Gotland akut

Domarbristen inom gotländsk fotboll är akut. 2020 hade distriktet 37 domare att jämföra med 22 idag. ”Det behövs en radikal förändring om vi ska klara av att domarsätta matcher även om 2–3 år”, säger Isak Malm, domarcoach och instruktör på Gotlands fotbollförbund.

Isak Malm är bekymrad över domarsituationen och menar att något radikalt måste ske för att gotländsk fotboll ska kunna tillsätta domare även om 2-3 år.

Isak Malm är bekymrad över domarsituationen och menar att något radikalt måste ske för att gotländsk fotboll ska kunna tillsätta domare även om 2-3 år.

Foto: Dennis Pettersson

Fotboll2024-02-19 06:15

Domarbristen inom gotländsk fotboll har passerat smärtgränsen.

Redan för tio år sedan kom larmrapporter om att domarkåren minskar i oroväckande takt.

Utvecklingen de senaste åren är alarmerande och domarkåren börjar bli åldersstigen med flera domare som passerat 50 och även 70 år.

– Vi är i en väldigt prekär situation just nu. Vore det inte för domarnas goda vilja så skulle vi inte dra runt det här idag. Sett över 5–7 års tid har antalet domare halverats, säger Isak Malm, domarcoach och C4-instruktör.

Inför årets säsong har ytterligare ett par namn valt att tacka för sig – däribland Teddy Larsson som kliver av efter 19 år och därmed står Gotland utan C5-coach.

De senaste åren har Teddy Larsson förutom att döma arbetat med tillsättning av matcher och varit återbudsansvarig. 

Ett uppdrag som blivit ett tungt ok att bära.

– Det har hängt över mig hela året och det svåra för mig som suttit med tillsättning och återbud är att man får tjata och be de få domare som finns att ta fler uppdrag. Vi har inte kunnat tillsätta assisterande domare i matcher för att vi inte mäktar med det. Det är en tråkig utveckling, säger han.

– Det verkar inte som att Gotlands fotbollförbund tagit det här på allvar. Inte klubbarna heller. Det har varit mycket prat men det har inte hänt så mycket. Det behövs en dialog med föreningar där man bjuder in till utbildning så vi får fram fler domare, fortsätter Teddy Larsson.

Även Isak Malm som själv på grund av skador inte kan döma längre vittnar om en tuff arbetsbelastning med tillsättning.

– Jag hade inte i min vildaste fantasi trott att det skulle vara så mycket jobb som det är. Jag har erbjudit mig att ta det och nu håller GFF på att se över en arbetsbeskrivning, säger Isak Malm.

undefined
Isak Malm är bekymrad över domarsituationen och menar att något radikalt måste ske för att gotländsk fotboll ska kunna tillsätta domare även om 2-3 år.

I dag har Gotlands fotbollförbund (GFF) 22 aktiva domare och belastningen är tuff för att kunna tillsätta matcherna.

– Domarna får döma fler matcher än vad som egentligen är en rimlig belastning. Våra domare snittar väl 50 matcher från februari-mars och fram till september-oktober. Mer lagom hade kanske varit med 30–40 matcher, säger Isak Malm.

Pelle Öström, instruktör och obeservatör, ser en risk i den höga belastningen på domarna.

– Både jag och Isak har redan fått sluta döma på grund av skador. Skulle vi få några skador på våra nyckeldomare då vet jag inte hur vi gör riktigt. Så illa är det. Vi har aldrig haft det tajtare inför en säsong, säger han.

GFF står nu inför en rejäl utmaning för att bromsa den rasande utveckling som distriktet befinner sig i.

– Det har varit ett problem länge. Våra domare blir äldre och det har inte föryngrats i den takt som vi önskat samtidigt som de yngre domarna är med under en period, men sedan sticker de iväg, ut och reser eller för att plugga på fastlandet. Flera av de yngre har också varit aktiva som spelare samtidigt och det har också varit svårt att kombinera, säger Monica Hjerp, ordförande i Gotlands fotbollförbund.

Sedan Domarutskottet (DU) upphörde i våras finns det heller ingen rekryteringsansvarig från förbundet utan nyrekryteringen har hamnat mellan stolarna. Bo Darvelid var senast rekryteringsansvarig, men han har valt att lämna sina uppdrag i GFF, men fortsätter som fotbollsdomare.

En steg 1-utbildning är planerad under året och nio personer har anmält intresse.

undefined
Monica Hjerp, ordförande i Gotlands fotbollförbund är medveten om bristen och menar att klubbarna måste ta ett större ansvar tillsammans med GFF för att lösa den uppkomna situationen.

Monica Hjerp anser att domarbristen måste lösas av klubbarna och förbundet tillsammans.

– Vi flaggade om domarbristen redan för 5–6 år sedan, men jag tror att det mer gick upp för dom hur det såg ut förra säsongen när vi fick tvångsflytta matcher. Då vaknade man till liv och förstod den här problematiken som var, säger hon

Konsekvensen av domarbristen blir att de lokala serierna som Gotlandsfyran, Gotlandsfemman, men även ungdomsserier fått klara direktiv om att inför årets serieläggning inte planera matcher på helgerna.

Det är den enda utvägen, enligt GFF och något som klubbarna reagerat emot.

– Om vi skulle kraftsamla division 4 och division 5 på helgerna samtidigt som förbundsserierna. Det går inte, inte en chans. Det rör sig om 8-9 lag i representationsserier och om hälften av lagen spelar hemma en helg och 7-9 matcher från division 4 och division 5 så har du helt plötsligt 14-15 på 22 domare, säger Isak Malm och tillägger:

– Vi har sagt att det ska vara tre domare per match i division 4 och i division 5, men det grejar vi inte utan det kommer att bli ensamma huvuddomare i division 5 i större utsträckning.

För klubbarna innebär vardagsmatcher att man under våren och från sensommaren tvingas lämna sina egna idrottsplatser för spel på de neutrala konstgräsplanerna i Hemse, Visby och Slite där det finns belysning. Hansa-Hoburg är undantaget. Eldsjälen Oliver Lundberg såg redan i fjol vad som var på gång och har beviljats ett investeringsstöd från länsstyrelsen för att utrusta Hansavallen med ny elbelysning. Målet är att ha belysningen på plats under våren.

– Halva grejen med fotboll är att spela och den andra halvan var man spelar. Det är viktigt för bygden att vi får till det här. Nu kan vi spela på vår egen hemmaplan hela säsongen, säger Oliver Lundberg.

undefined
Den akuta bristen på domare gör att direktiven från GFF tillde lokala fotbollsserierna är att lägga matcherna på vardagskvällar, vilket innebär att klubbarna under de mörka månaderna tvingas till neutral plan. Fardhem Gardas Tom Eneqvist förstår situationen men beklagar att man tvingas bort från sin egen hemmaplan.

Visby Bois kommer efter en säsong att lämna Visborgsvallen för att spela sina hemmamatcher på Säves konstgräs där det finns elljus.

Tränaren Neng Wanlayaphol ser en del bekymmer i att matcherna koncentreras till vardagar.

– Det blir stressigt för spelarna. Många jobbar inom handel och de kommer att få kasta sig iväg med andan i halsen efter jobbet och det blir inte riktigt bra. Bortamatcherna blir ett helsike. Som tur är har vi en bred trupp, men jag tror att det blir tufft ändå, säger Neng Wanlayaphol, tränare i Visby Bois.

Tom Eneqvist, tränare i Fardhem Garda är inte förtjust över att tvingas från Fardhem IP till Sudervallen i Hemse.

– Vi tappade redan ifjol en del matcher hemma på IP för det där sketna konstgräset. Det blir knöligt, vi vill alltid spela våra hemmamatcher på lördagar. Vi är en av få klubbar som jobbar med matcharrangemanget med matchvärdar, musik och speaker, säger Tom Eneqvist.

Han efterlyser ett större engagemang från GFF.

– För några år sedan drog vi ihop ungdomsspelare, föreningsdomare som skulle döma matcher. GFF var då ute och höll en genomgång för säkert 20 ungdomar i klubben. Jag tror det var 15 från oss och fem från Klintehamn. Men hur följdes det upp? Inte alls. Det var vårt ansvar att ta vidare istället för att förbundet tog vara på chansen och bjöd in till fler tillfällen, säger Tom Eneqvist.

– Jag förstår ju bekymret och att det inte går att göra på annat vis. Domarna dömer så mycket de kan. Sen kan jag tycka att förbundet hade kunnat förebyggande i den här frågan. Sökt folk mer aktivt, annonserat eller vad som helst. Jag har inte sett något sånt, det enda de gjort är att fråga om vi har någon som är intresserad, säger Tom Eneqvist.

 GFF har efter intervjun med Tom Eneqvist gått ut med att förbundet kommer att erbjuda en kostnadsfri steg 1-utbildning till alla som är intresserade. Förbundet kommer också att bjuda in till en informationsdag (4 mars) om domaryrket där Adam Ladebäck blir dragplåster och berättar sin resa från steg 1 till Fifadomare.

undefined
Teddy Larsson till vänster har inför årets säsong valt att hoppa av. Ola Bröms (mitten) och kollegan Mats Pettersson är fortfarande aktiva.

GFF har också ett utökat samarbete med Stockholms fotbollförbund (STFF) och Monica Hjerp öppnar för samarbeten även när det kommer till domare.

– Vi har i båda distrikt tagit beslut om att vi ska jobba bland annat med domarbiten ihop. Stockholm har till skillnad från oss ganska gott om domare och då finns det kanske en möjlighet att vi kan få låna domare. 

Planen är också att skapa en domarkommitté som väntas bli verklighet i samband med GFF:s årsmöte.

– Tidigare hängde domarutskottet under tävlingskommittén. En domarkommitté blir direkt ställd under styrelsen och får lite tydligare mandat och en egen budget. Det är en signal från oss att vi lyfter det och att vi tycker att det är viktigt, säger Monica Hjerp.

Isak Malm och hans avgående kollega Teddy Larsson menar att den slimmade organisationen kring domarna gör att rekryteringen tar stryk och därför tas krafftag.

– Nyrekryteringen har varit nästinitill obefintlig i jämförelse med hur många som slutar. Det är viktigt för alla att komma ihåg att domarna gör att fotbollen på Gotland kan överleva. Utan domare har vi ingen fotboll, säger Teddy Larsson.

Pelle Öström har också en bakgrund som rekryteringsansvarig i distriktet och vet vilka utmaningar det innebär.

– Att hinna med, ta hand och följa upp är nog det svåraste. Alla behöver stöttning oavsett hur hårdhudad och rutinerad du är. Det är som att vara ny på en arbetsplats, det tar tid innan du börjar bidra. Det är naturligt och där har vi svårt att hinna med, säger Pelle Öström.

Isak Malm ser inte hur domarkåren själv ska kunna ta ansvar även för nyrekryteringen:

– Vi kan inte dra rekryteringsbiten också. Det viktiga för oss är uppföljningen och mentorskapet och det är det som är så svårt när vi är så få. Därför har jag gått in i den här C4-rollen som riktar sig till dom som är längst fram och dömer våra högsta serier, säger Isak Malm.

– Vi står väldigt nära att vi inte har domare till matcherna. Vi flyttade över 40 matcher i fjol för att klara det. Sker inte en radikal förändring så kommer vi inte klara av att domarsätta matcher om 2–3 år.

undefined
Domarkåren på Gotland har minskat med nästan 50 procent på bara några år och nu är bristen akut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!