"Aldrig kunnat tro att jag skulle bli kvar"

79 A-landskamper för Kenya, proffs i Belgien och Norge och spel i tre allsvenska klubbar. Nu ska Robert Mambo Mumba göra FC Gute till ett stabilt lag igen.

Robert Mambo Mumba värvades till FC Gute 2014 och har blivit kvar på Gotland. Nu ska han leda Gute till nya höjder.

Robert Mambo Mumba värvades till FC Gute 2014 och har blivit kvar på Gotland. Nu ska han leda Gute till nya höjder.

Foto: Michael Häglund

Fotboll2019-12-03 07:58

Robert Mambo Mumba presenterades som ny tränare för FC Gute för en månad sedan.

Ganska snabbt började tankarna inför nästa säsong snurra i huvudet.

– Men det är enbart positivt. När jag kom till Gute byggde vi upp något bra och det hoppas jag att vi kan göra nu också. Då hade klubben krigat för nytt kontrakt i ett par år och under mina säsonger blev vi ett topplag. Det vill jag uppleva igen, säger Robert Mambo Mumba, när vi träffas på ett kafé i Visby.

Nyligen fyllde han 41 år, men åldern spelar inte så stor roll längre.

– Det var annorlunda som spelare, då kände jag att man började bli gammal. Nu när jag enbart är tränare kan jag hålla på med fotboll ett bra tag till, skrattar han.

Robert växte upp i kuststaden Mombasa, med närmare en miljon invånare och Kenyas näst största efter huvudstaden Nairobi. Det finns vissa likheter med Visby.

– Eftersom båda ligger vid kusten kommer det en hel del turister. Men i Mombasa är det inte lika koncentrerat på sommaren som här.

Bredvid fotbollen spelade han länge basket på en ganska hög nivå. Till slut var han tvungen att välja sport.

– Basket är också stort i Kenya. Det var där jag fick mycket av min spänst och tajmning.

Det har i sin tur kopplingar till hans smeknamn "Headmaster".

– Haha, ja det har ju egentligen inget med huvudet att göra. Jag har alltid gjort många nickmål, även när jag var yngre. Det är främst tack vare min spänst och tajming som jag blivit en bra huvudspelare.

Han drömde om ett liv som fotbollsproffs och framför allt i Europa. Det blev verklighet 2001 när Gent i den belgiska högstaligan värvade den lovande mittfältaren. Mambo Mumba hade två år innan debuterat för A-landslaget, men det kommer vi till lite senare.

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse när Gent hörde av sig. Europeisk fotboll är stort i mitt hemland och något som unga fotbollsspelare drömmer om.

Han blev kvar i Belgien i tre år.

– Det var stort, men jag fick inte jättemycket speltid. Jag var ung och hamnade i en stor klubb.

I stället flyttade han till allsvenska Örebro. Mambo Mumba fick snabbt en stor roll och det tog inte långt dit innan andra klubbar fick upp intresset för honom. Redan efter ett år drog han vidare till Viking Stavanger i grannlandet Norge. Klubben spelade i Uefacupen och tränades av legendaren Roy Hodgson, senare bland annat engelsk förbundskapten som har blivit en förebild för honom. 

Till intervjun har jag med mig en fråga från en ung fotbollsspelare. Den här killen vill veta vem som är den bästa spelaren Mambo Mumba spelat mot.

– Oj, den är svår. Jag måste få tänka en stund, det finns så många, tillägger han och vrider lite på sig i stolen.

Efter en stund skiner han upp:

 – Det måste  vara Van der Vaart, Rafael Van der Vaart. Vi möttes i Uefacupen när han spelade i Hamburg. Vi var mittfältare både två och jag minns att han var otroligt skicklig.

Van der Vaart från Nederländerna är några år yngre än Mambo Mumba och spelar i dag i danska Esbjerg.

 Tidigare har han spelat i klubbar som Ajax, Real Madrid, Tottenham och Real Betis.

– Jag har spelat med många bra spelare också, inte minst i Sverige. Om jag ska nämna några så sticker Emil Forsberg (GIF Sundsvall) och Teddy Lucic (Häcken) ut. Emil var väldigt ung och en stor talang när jag var i Sundsvall och Teddy hade ett otroligt lugn på planen. 

Efter äventyret i Norge återvände Mambo Mumba och spelade först i Göteborgsklubben Häcken, innan han drog vidare till GIF Sundsvall. Före flytten till Visby var han också några säsonger i Dalkurd. Både som spelare och assisterande tränare.

Fanns det några tankar på att bli kvar här när du kom till Gute?

– Då trodde jag att det skulle bli under en period. Jag hade aldrig kunnat tro att jag skulle bli kvar. Förutom Kenya är Gotland det ställe jag bott på längst, så jag kan kalla det hemma nu.

Vi backar bandet tillbaka till landslagsdebuten mot Malawi, en kvalmatch till Afrikanska mästerskapen på bortaplan med 70 000 åskådare.

– Det var också något väldigt stort för mig. Visst kändes det lite i kroppen när man klev in på arenan och den publiken. Arenorna är ofta väldigt stora i Afrika och det brukar vara mycket folk.

Storhetsperioden med Kenya där han gjort 79 A-landskamper var 2004.

Kenya hade aldrig kvalificerat sig för ett Afrikanskt mästerskap tidigare.

– Det är en tuff väg dit och många svåra kvalmatcher, men äntligen lyckades vi. Turneringen avgjordes i Tunisien och det var häftigt att få uppleva, säger Robert Mambo Mumba.

Kenya har haft fortsatt svårt att ta sig till mästerskapet. I somras var landets blott andra medverkan.

Förutom tre säsonger som spelare i division 2 med Gute har Mambo Mumba representerat Levide och FC Copa samt varit tränare både för Dalhems dam- och herrlag. Han har också hunnit med en avstickare till Ekerö, där han var spelande tränare i ett halvår. Närmast kommer han från en säsong med Gutes U17 i division 1.

– Det har varit ett jätteroligt år och det finns mycket talang i det laget. Jag kommer att sakna killarna.

Vlken typ av fotboll förespråkar du, som tränare?

– Det är ganska enkelt. Jag brukar säga till mina spelare att dom ska försöka till det funkar. Med det menar jag att man nöter på samma grejer om och om igen tills det sitter på träningarna. Mycket handlar om självförtroende och det vill jag hjälpa spelarna med. De ska inte vara rädda för att göra misstag. Något vi jobbat med mycket i Gutes U17 och jag har sett resultat. Det är också viktigt att jobba individuellt med spelarna.

Jag misstänker att du har ett stort kontaktnät, kommer du att handplocka några spelare till Gute?

– Det är för tidigt ännu och något jag behöver stämma av med sportchefen och övriga i klubben. Vilken budget vi har att röra oss med och så vidare. Men målet är att vi ska ha ett starkt lag när det drar igång och inte hamna i den position som laget gjorde i år.

Det står också klart att målsprutan Villiam Dahlström lämnar för Degerfors i Superettan.

– Jag är glad för Villiams skull, det är ett perfekt steg för honom. För oss som lag är det förstås en tung förlust.

Kvar i Kenya har Robert två barn, en son på 14 år och en dotter på nio.

– Jag är singel och barnen bor hos sin mamma. Dom var här under en månad i somras och hälsade på. Nu saknar jag dom.

Återvänder du ofta till Kenya?

– Det blir inte lika mycket längre, men jag försöker göra det 1-2 gånger per år, säger Robert Mambo Mumba.

Mambo Mumba under sin tid i GIF Sundsvall.
Mambo Mumba under sin tid i GIF Sundsvall.
Robert Mambo Mumba

Född: Den 25 oktober 1978 i Mombasa, Kenya.

Landskamper: 79 A-landskamper för Kenya.

Klubbar: Nyoka (Kenya), Coast Stars (Kenya), Gent (Belgien), Örebro SK, Viking Stavanger (Norge), BK Häcken, GIF Sundsvall, Umeå FC, Dalkurd FF, FC Gute, Levide IF, Ekerö IK, Dalhem IF, FC Copa.

Aktuell: Ny tränare i FC Gutes A-lag i division 2.

Karta: Gutavallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!