”Ska bli kul – det kan bli härlig stämning hemma”

Hon har spelat för Hammarby och sambon är lagkapten i Djurgården. Men när fotbollsstjärnan Anna Oscarsson vände hem till Sverige igen valde hon AIK. ”Det känns bara roligt, om jag ska vara ärlig”, säger Oscarsson i en längre intervju om det nya karriärssteget.

Anna Oscarsson fortsätter fotbollskarriären i AIK.

Anna Oscarsson fortsätter fotbollskarriären i AIK.

Foto: Jonathan Näckstrand

Fotboll2024-05-29 19:00

En värmebölja har sköljt över landet den senaste tiden, och när vi når Anna Oscarsson över telefon skojar hon om att hon "sett solen för första gången" på ett och halvt år. 

Riktigt sant är förstås inte, men den gotländska stjärnan har nyligen kommit hem till Sverige efter ett längre fotbollsäventyr i Skottland. Nu ska ett nytt kapitel i hennes karriär skrivas, och förra helgen presenteras hon inför publiken på Skytteholms IP som ny AIK-spelare. 

– Det var en kul grej! Det visade väl att klubben är glad att jag kommer och jag är glad över att signat för AIK. Jag fick ett fint välkomnande av supportrarna och är tacksam för det, säger hon om presentationen.  

Efter att ha haft kontakt med AIK under våren skrev Anna till slut på ett avtal som sträcker sig 2026 ut. 

– Det känns jättekul. När den möjligheten dök upp så kände jag att jag kunde få till en bra helhet. Jag hade ju flickvän och hund i Stockholm, och kommer familjen närmare, men sen var det inte ett helt enkelt beslut. Jag har trivts väldigt bra i Glasgow. Nu ligger AIK i botten men jag har följt dem i uppstarten av damallsvenskan och jag har fått ett gott intryck av organisationen och vad de har på gång.

undefined
Anna Oscarsson intervjuas i halvtidspausen under matchen mellan AIK och KIF Örebro.

Tiden i Glasgow och den skotska ligan har varit lärorik på många sätt, berättar Anna Oscarsson, och hon har bara positiva saker att säga. Hon kom till ett nytt land och en ny klubb, kände ingen, och skulle leva vardagen med ett nytt språk. 

– Det har varit en fantastisk tid, och det var inte ett lätt beslut att lämna. Det var häftigt förra året när vi vann ligan, och jag har trivts väldigt bra med laget och hela ledarstaben och Glasgow som stad. Den senaste säsongen har väl varit en besvikelse för hela klubben och alla spelare, då vi önskade att försvara ligatiteln men också komma längre i cupen än vi gjorde.

– Men min tid där och så som jag utvecklats både som person och fotbollsspelare med erfarenheten av att spela någon annanstans... Jag hade inte kunnat ha en bättre tid faktiskt.

Är det något särskilt som du har lärt dig och tar med dig?

– Fotbollsmässigt har det varit ett mycket hårdare klimat, både på planen och från ledare. Det är rakt och det är ärligt, inga krusiduller och man lindar inte in något. Som jag förstått det från lagkamrater där är det lite så de växer upp inom fotbollen också. Det är ett ganska hårt klimat, och det har varit lärorikt för mig. Och jag har uppskattat det väldigt mycket. 

– Det har också bidragit till att alla i lag kunde räcka upp handen och säga: "här hade jag kunnat göra det bättre". Det är inte så jäkla farligt att göra fel eller göra ett misstag, för det var ett klimat där det var högt i tak. Man snackade inte bara om att det skulle vara i högt i tak, utan det var verkligen det. Alla tog ett väldigt ansvar för sina prestationer. 

undefined
Oscarsson tar med sig många lärdomar från tiden i Skottland.

Anna Oscarsson, som började karriären på fotbollsplanerna på Gotland, kommer alltså tillbaka till Sverige rik på nya erfarenheter, och hon har trots sina 27 år hunnit med väldigt mycket under sin karriär. Det har gått hela tio år sen hon debuterade för Jitex i damallsvenskan, och AIK blir hennes femte klubb i landets högsta serie. 

Med alla matcher och nya insikter, hur har hon förändrats genom åren och hur hon på fotbollen idag? 

Anna svarar: 

– Man blir väl klokare och klokare ju längre man lever. Om man ser till mitt första år i damallsvenskan och den spelare och person jag var då... Jag har alltid haft väldigt höga krav på mig själv och det har sällan varit en match där jag efteråt har jag känt mig nöjd. Det händer någon gång per säsong. 

– Förut påverkade motgångar, nederlag eller förluster väldigt mycket, men det har man nog lärt sig att hantera. Jag känner mig mer stabil, trygg och säker nu, att solen går upp i morgon också oavsett hur matchen går. Med det sagt har jag fortfarande väldigt höga krav på mig själv, och det är något jag jobbar med. Jag vill ha det, men samtidigt ha en balans. Att kunna släppa det och gå vidare. Min kära sambo som också spelar fotboll är raka motsatsen. Det hjälper också så klart, till att få lite mer balans.

undefined
Anna Oscarsson under tiden i Eskilstuna United.

Hennes sambo är Djurgårdens lagkapten Matilda Plan, och nu får de bo tillsammans igen. Däremot kommer paret att ställas inför en ganska intressant situation, där de spelar i varsin 08–klubb. 

– Ja, kul va? säger Anna och skrattar. 

Ja, hur ska detta gå? 

– Det kommer nog gå bra, tror jag. Vi får väl se. Vi har aldrig spelat mot varandra. Eller jo, det har vi visst, men det var innan vi blev tillsammans. Det blir kul! 

Det måste kännas speciellt, tänker jag? 

– Ja, haha. Det kommer det att göra. Men båda är så professionella och fokuserade när det väl gäller. Det är som att spela mot ett lag man spelat för förut. Första gången är det lite speciellt, men nästa gång enklare. Men det ska bli kul, det kan bli härlig stämning hemma, säger Anna och skrattar. 

Du får se till att det inte ligger några taktiklappar framme inför ett derby. 

– Nej, nej, nej. Ingenting. Nej, men det känns bara roligt – om jag vara helt ärlig. Vi har varsitt lag att gå till för att träna och spela. Det var samma sak när vi spelade i samma lag. Jag tänkte inte på det alls och vi kunde ryka ihop på samma sätt som med vilken annan lagkamrat som helst. Det är som en på- och avknapp. I fotbollen är vi kollegor, eller nu är vi inte det, men vi är båda fotbollsspelare. 

undefined
Matilda Plan och Anna Oscarsson.
undefined
Sambon Matilda Plan, lagkapten i rivallaget Djurgården.

Anna Oscarsson berättar att det stora målet i AIK är att hjälpa klubben att etablera sig i damallsvenskan. På det personliga planet vill hon spela så mycket möjligt, och utveckla sitt offensiva spel. 

Men först väntar lite ledigt från fotbollen. 

– Just nu har jag lite semester, framför allt för att få mental återhämtning efter en lång säsong med många matcher. Vi har väl spelat kanske 45 matcher den här säsongen. 

Hon är inte spelklar förrän den 5 juli, och samma dag ska AIK möta Hammarby. Samma klubb som Anna Oscarsson representerade 2015-17. 

Den gotländska stjärnan har med andra ord många intressanta matcher och en spännande tid framför sig. 

– Ja, men det blir det verkligen. Det är mycket nytt och det känns spännande, säger Anna. 

undefined
Oscarsson är inte spelklar förrän 5 juli, och hennes första match kan bli i derbyt mot förra klubben Hammarby.

Anna Oscarsson

Ålder: 27 år. 

Från: Visby. 

Bor: I Stockholm med sambon Matilda. 

Position: Försvarare. 

Tidigare klubbar: FC Gute, P18 IK, IFK Kalmar, Jitex, Hammarby, Linköping FC, Eskilstuna United, Glasgow City. 

Aktuell: Skrev nyligen på ett kontrakt för damallsvenska AIK. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!