Återvände efter tio år: "Vill hjälpa klubben"

Efter närmare tio år på resande fot återvände Hilda Gustafsson till Dalhem IF. Nu blir hon en nyckelspelare i laget som ska utmana topplagen i division 3.

Hilda Gustafsson återvände till Dalhem IF efter många år på fastlandet.

Hilda Gustafsson återvände till Dalhem IF efter många år på fastlandet.

Foto: Michael Häglund

Fotboll2024-04-12 07:00

Nyheten i korthet

  • Hilda Gustafsson, 32, återvände till Dalhem IF på Gotland sommaren 2022 efter tio år i Göteborgs FF. Hon tar nu en ledande roll i laget.
  • Trots tidigare nedgångar för Dalhem IF, ser Gustafsson hennes återkomst som en chans att hjälpa klubben att utmana topplagen i division 3.
  • Gustafsson ser fram emot att vara en förebild för yngre spelare både på och utanför planen, en roll som hon själv uppskattade när hon var yngre.

32-åriga Hilda Gustafsson återvände till Gotland sommaren 2022 och blev ett välkommet tillskott för Dalhem IF.

Med sin rutin och sitt ledarskap blev hon snabbt en viktig pjäs på den centrala mittfältet.

Året innan hade Dalhem ramlat ur division 1 och det blev även respass ur tvåan senare samma höst.

För Hilda Gustafsson fanns det inget tvivel på att fortsätta och se till att få klubben på rätt köl igen.

– Dalhem betyder mycket för mig. Gemenskapen och allt det fina som finns runt föreningen, Människorna och alla äldre spelare som hjälpte mig när jag var yngre. Nu vill jag ge tillbaka och vara en förebild för våra yngre tjejer. På och utanför planen, säger Hilda Gustafsson.

Innan flytten spelade hon för Göteborgs FF i division 2 under flera säsonger.

– Fotbollen underlättade för mig när jag kom till Göteborg och gjorde att jag lättare kom in i samhället. Jag vill nog fortsätta spela så länge möjligheten finns. 

undefined
"Jag är ingen finlirare", säger Hilda Gustafsson

Moderklubben är Vänge IF, innan Hilda Gustafsson flyttade till Dalhem i unga år. Efter studenten lämnade hon – för att återkomma nästan tio år senare.

– Jag har alltid trivts väldigt bra i klubben. Därför kändes det också givet att spela här.

Mycket har förändrats förstås, från laget hon lämnade.

– Det är jättestor skillnad. Truppen är väldigt ung. Det är bara Amanda (Rohnström) som är kvar. Men glädjen och kulturen är densamma.

undefined
Mittfältaren är en nyckelfigur i Dalhems lagbygge.

I höstas hängde Dalhem länge med i toppen av serien och fick till slut nöja sig med en tredjeplats. Efter en stark försäsong finns förhoppningar om att kunna utmana topplagen även i år – fast nu i en helt ny serie.

– Alla motståndare är nya eftersom vi bytt serie. Med den fina försäsong vi har gjort känns det bra. Målet är att vinna så många matcher som möjligt, utan att vi för den skull satt upp något direkt resultatmål. 

Hur ser du på klubbens chanser att klättra i seriesystemet i framtiden?

– Det är inte så många år sedan Dalhem var i ettan. Viljan och drivet finns. Med lite erfarenhet kan vi nog det på sikt. Sedan är det svårt att säga när.

Dalhem besegrade division 1-laget P18 IK med 1–0 i DM i förra veckan och slog division 3-nykomlingen Hangvar med 4–1 i tisdags.

– Väldigt positiva matcher. Mot P18 fick vi spela en del försvarsspel och gjorde det bra. Det finns mycket att ta med oss därifrån. Det var en annorlunda matchbild mot Hangvar. Mer boll för oss och där såg man att vi utvecklats och även behärskar det. Hangvar är också ett bra lag. Vi höll oss till spelplanen och gjorde det vi skulle.

undefined
Hilda Gustafsson i kamp med P18:s anfallare Lova Andersson.

Hilda Gustafsson är en spelare som är beredd att ta slitet och jobba stenhårt i positionen som defensiv mittfältare.

– Jag gillar att styra och ställa på mitten. Hjälpa mittbackarna i det defensiva spelet.

Är det så du vill beskriva din roll?

– Ja. Jag är ingen finlirare direkt. Utan mer att gå in i situationerna och ligga rätt i planen. Med min spelstil vill jag visa vägen för de yngre tjejerna. Men också finnas där och stötta. Det fanns äldre spelare som gjorde det för mig när jag var yngre. Jag känner att det är min tur att vara med och bidra nu.

På lördag eftermiddag är det seriepremiär. Dalhem inleder mot Ingarö i östra delarna av Stockholm.

– Jag har aldrig mött dem, som de flesta andra lagen. Det ska bli otroligt kul, säger Hilda Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!