Samarbetet gjorde att tjejerna kunde spela på stor plan

Klubbarna var rivaler i flera år, sedan blev Fardhem Garda och Levide ett lag i damfyran. "Till en början var det mer segregerat", säger kaptenen Mira Olofsson.

Fardhem Garda och Levide samarbetar för att kunna ha ett lag i damfyran.

Fardhem Garda och Levide samarbetar för att kunna ha ett lag i damfyran.

Foto: Michael Häglund

Fotboll2024-05-30 17:00

Nyheten i korthet

  • Fotbollsklubbarna Fardhem Garda och Levide, tidigare rivaler, har slagits samman till ett lag i damfyran på grund av brist på spelare.
  • Samarbetet, som inleddes förra säsongen, har gjort det möjligt för laget att spela på stor plan och träna jämnt mellan de båda platserna.
  • Trots inledande utmaningar har laget börjat växa samman, med lagkaptenen Mira Olofsson som framhåller att tidigare rivaliteter nu har lagts åt sidan.

Fardhem Garda och Levide hade varsitt flicklag – i samma ungdomsserie.

Inför förra säsongen började klubbarna samarbeta.

– Det var lite speciellt förstås. Det är derby när lagen möts och vi var rivaler i yngre serier, säger Kerstin Stålberg som ingår i ledarstaben.

Varken Fardhem Garda eller Levide hade tillräckligt med spelare när det var dags att ta klivet till seniorspel.

– Vi var i samma situation och pratade ihop oss om hur ett samarbete skulle kunna se ut. Även förbundet var positiva till ett kombinerat lag och efter det var det bara att köra igång, säger Kerstin Stålberg.

Laget spelar som oftast varannan match i Levide och Fardhem och även träningspassen fördelas jämnt för att sudda ut linjerna mellan föreningarna.

undefined
Kerstin Stålberg (till höger) har jobbat för att ett samarbete ska bli verklighet.

17-åriga lagkaptenen Mira Olofsson menar att det märks att laget börjat växa samman.

– Vi har jobbat på att bli ett lag. Till en början var det mer segregerat. Mer grupperingar och man pratade mest med de man kände till. Annars tycker jag det funkat bra och vi har blivit ett gäng. Att vi spelade i olika lag tidigare har vi lagt åt sidan, säger hon.

undefined
Mira Olofsson är lagkapten för det unga laget.

På planen har Fardhem Garda haft det tufft. Det började med 0–12 mot P18 B i seriepremiären och har sedan blivit ytterligare fyra raka förluster. Senast 1–4 på hemmaplan mot Klintehamn tidigare i veckan. Två matcher väntar innan sommaruppehållet: P18 B och Visby AIK.

– Vi har ett ungt lag och är inställda på att det kan bli tufft i många matcher. Samtidigt tog vi en del poäng i fjol. Jag hoppas vi kan ta ytterligare kliv den här säsongen.

undefined
Fardhem Garda/Levide väntar ännu på första poängen.
undefined
Mira Olofsson, Hugo Mårbrink och Isabell Pettersson.
undefined
Aweli "Zilian" Beru Odol.
undefined
Isabell Pettersson är målvakt i Fardhem Garda-Levide.
undefined
Fardhem Garda-Levide.

De flesta är runt 15–16 år, även om truppen på papperet innehåller 30 namn och även några äldre spelare.

– Vi har inte kunnat ställa upp med alla spelare riktigt och det påverkar resultatet en del. Sedan har vi bytt spelsystem och har tre backar i stället för fyra, säger Kerstin Stålberg.

TRUPPEN

Isabell Pettersson, Aline Niseneza, Alma Nygren, Angela Lirola Rueda, Aweli Beru Odol, Betty Engström, Caroline Qvarnberg, Christel Harstäde, Ella Nolin, Ellie Lundqvist, Elsa Pettersson, Elvira Berglund, Emmy Berglund, Emy Krusell, Fanny Ekdahl, Felice Gardelin, Hilda Ekman, Hilda Heidbüchel, Irma Österman Sinnemark, Lova Johansson, Luna Heras Sjöberg, Marit Heidbüchel, Mira Olofsson, Märta Melander, Nora Fredriksson, Olivia Niklasson, Signe Cöster, Tyra Mårdbrink Kullander, Victoria Björklund, Vilma Ekman och Wilma Engström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!