Dalhem IF har de gångna säsongerna haft flera kenyanska spelare, både på dam- och herrsidan. Tillsammans med Svenska kyrkan sjösätter klubben nu ett nytt projekt.
Kyrkan, som för övrigt är en samarbetspartner till SvFF, har flera pågående projekt i Afrika.
Stiftsadjunkt Bimbi Ollberg och biskop Thomas Petersson har bland annat varit i Tanzania. Svenska kyrkan har även ett etablerat projekt där de gör stödinsatser för flyktinglägret Kakuma i norra Kenya.
– I flyktinglägren spelar fotbollen en viktig roll för att bygga självkänslan och identiteten för många individer. Vår dröm är att få till ett utbyte, både så att unga här får vara med och uppleva hur man har det i flyktinglägren i Kenya och på landsbygden i Tanzania, men även för tjejer där att få se vilken status damfotbollen kan ha och att det kan ge en styrka i sig, säger biskop Thomas Petersson.
Bimbi Ollberg har besökt Kakuma, där det bor cirka 180 000 flyktingar.
– Det ligger i ett område mitt ute i ingenstans. Där blir fotbollen en möjlighet att skapa relationer, göra något på sin fritid och även något slags integration mellan stamtillhörigheter där det annars är stenhårda gränser. Fotbollen blir en bro över de här gränserna när man spelar tillsammans, och fotbollen ger hopp till tjejer som annars nästan inte har några rättigheter och möjligheter där, säger prästen Bimbi Ollberg.
När Dalhemtränaren Thomas Wickman fick reda på detta så kontaktade han Thomas Petersson.
– Jag läste ett reportage om det här och vi har ju haft kenyanska spelare i klubben de senaste säsongerna. När de berättar om sina liv blir det något helt annat än vad vi är vana vid. På en bortaresa frågade jag den ena tjejen om hennes familj. Då berättade hon att hennes pappa mördades när hon var liten. Sekunden senare konstaterade hon med ett leende att "That's life" (Sånt är livet). Det gjorde verkligen intryck på mig, säger Thomas Wickman.
Magnus Larsson är ordförande i Dalhem IF.
– Vi tittar nu på hur vi bäst kan vara med och bidra. Dels med material, men även att åka dit och hjälpa till på plats. Vi hoppas att ett antal spelare med start hösten 2020 kan åka till Kenya på studiebesök och få uppleva det på plats, vilket jag tror kan vara en oerhört nyttig upplevelse.
Han understryker att projektet är långsiktigt.
– Vår tanke är att det här ska vara något som präglar klubben och som kan utvecklas till något större så småningom. Ger man sig in en sådan här grej så ska man göra det helhjärtat, annars är man fel ute, säger Magnus Larsson.
Kvartetten Saga Unnerfelt, Edda Unnerfelt, Tilde Wickman och Johanna Lilja är fyra av många Dalhemspelare som fattat tycke för projektet.
– Det skulle var väldigt lärorikt att åka dit och jag tror det skulle ge nya perspektiv på livet. Och kanske kan det också ge tjejerna där mer hopp, känna att det finns andra som bryr sig om dem och att fotbollen för tjejer ser annorlunda ut någon annanstans, säger spelaren Edda Unnerfelt.