Domarkris tvingar förbundet att agera

Domarläget är fortfarande ansträngt. Gotlands fotbollförbund talar om kris och kommer därför inte att domartillsätta vissa matcher.

TRIO PÅ UPPDRAG. Med besökande gästdomare från Stockholm, Jonas Dahl (Solna) t.v. och Georg Jomaa (Huddinge) t.h. gjorde Pelle Öström en av veckans insatser på linjen i Hangvar i lördags.

TRIO PÅ UPPDRAG. Med besökande gästdomare från Stockholm, Jonas Dahl (Solna) t.v. och Georg Jomaa (Huddinge) t.h. gjorde Pelle Öström en av veckans insatser på linjen i Hangvar i lördags.

Foto: Carl-Henrik Fridén

FOTBOLL2017-09-27 10:20

Under flera säsonger har situationen varit ansträngd, med ett allt lägre antal domare att tillgå. På Gotlands fotbollsförbund (GFF) är läget värre än vanligt. Kris, till och med.

– Så är det faktiskt. Kris, säger Hardy Hanquist, bland annat med ansvar för domartillsättning.

Antalet tillgängliga fotbollsdomare på Gotland har sjunkit. Årets säsong omfattar 30 namn på domarlistan. För två år sedan var det 24 mot behovet av närmare ett 40-tal.

– Exakt hur det ser ut är svårt att avgöra, men generellt är det ofta brist, säger Thomas Wessman, GFF:s kanslichef.

Hardy Hanquist drar det än längre.

– Antalet domare minskar hela tiden, nu på hösten är det inte minst avflyttning av unga som ska jobba eller studera på fastlandet. Detta samtidigt som just hösten är extra tuff, då det blir fler matcher på helgerna.

GFF:s formella uppgift och uppdrag enligt avtal med Svenska fotbollförbundet och Svenska domarföreningen, är att domartillsätta tolv serier med tre domare.

Det förklarar Hardy Hanquist.

– Eller, fjorton faktiskt när jag räknar igenom, säger han.

– Det går nästan alltid att få till det. Men vi som håller på, och även domarna, har att göra dygnet runt ibland för att få ihop det.

Ändå går det inte alltid ihop.

GFF har därför beslutat att inte formellt tillsätta domare till serierna längst ned i distriktets prioriteringsordning resterande del av säsongen; Pojkar 14 och 15 samt Flickor 16.

– Vi får inte ihop resten annars. Men förbundet kommer att ändå att hjälpa till att lösa det så gott det går och vi kommer nog ändå få till det med distriktsdomare, förklarar Hardy Hanquist.

– Och vi har bra samarbete med föreningarna som gör vad de kan för att underlätta, flytta matchtider etcetera.

En som åtar sig så mycket det finns möjlighet till är Pelle Öström, ett känt ansikte på många gotländska matcher. Men inte ens han har all tid i världen åt sin favoritsysselsättning under den beräknade 20 veckor långa utomhussäsongen.

– Slår man ut ett snitt så blir nog två, eventuellt tre uppdrag i veckan. Det är inte alls jättehögt, det finns de som nog gör fler, säger han.

Det finns det. Det menar Hanquist.

– Vi har faktiskt de som på en säsong kan ha över 70 uppdrag.

I lördagens division 4-match i Hangvar var han assisterande åt Georg Jomaa tillsammans med Jonas Dahl, från Stockholm som GFF har ett informellt samarbete med. Delvis med visst ekonomiskt stöd av Svenska fotbollförbundet.

– De två var nere i somras och dömde Island Games och nu ställde de upp en helg också, förklarar Hanquist.

GFF arbetar bäst de kan med att dels tillsätta matcher, dels utveckla och rekrytera.

Även för redan aktiva domare finns det morötter.

Under säsongen har Pelle Öström varit rekryteringsansvarig och berättar att för varje nyutbildad domare som under påföljande säsong dömer minst tio matcher, utfaller en bonus till den som rekryterade.

– Det är 1 500 kronor extra och det känns ju aldrig fel, allra helst som man då faktiskt får in en ny domare också, säger Öström.

Men pengarna är inte drivmedlet, ett arvode om 805 kronor utgår exempelvis för huvuddomaruppdrag i herrfyran.

– Nej, inte så. Jag gör det här för att jag tycker att det är roligt, man håller kvar kontakten med fotbollen dessutom. Men visst, jag får betald motion. Det är också en förmån, säger han.

DOMAREN I CENTRUM

Under säsongen har Gotlands fotbollförbund en domarförteckning på 30 tillgängliga domare.

Nyligen tvingades GFF besluta att inte domartillsätta matcher i de yngre serierna, P14, P15 och F16.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!