Efter cupskrällen – nu drömmer FC Gute om storlag

FC Gute skrällde och avancerade i svenska cupen. Nu hoppas man bli lottade mot ett storlag. ”Det kommer att bli en riktigt kul publikfest. Vi hoppas att vi får ett allsvenskt motstånd”, säger ordföranden Mattias Blomberg.

FC Gute firar tisdagens seger.

FC Gute firar tisdagens seger.

Foto: Kalle Forssell

Fotboll2024-06-26 11:37

FC Gute vann tisdagens förlängningsrysare mot division 1-laget Vasalund, och är vidare till den andra omgången i svenska cupen. Glädjen över segern gick inte att ta miste på, och den 9 juli avgörs vilket motstånd som väntas i nästa runda. 

Klart är att det kommer att bli ett lag från antingen allsvenskan eller superettan. 

– Helt underbart! Det var en fantastisk kämpainsats av killarna det var så väl värt när man har slitit så hårt i serien. Jag tycker ju att Gute är det bättre laget över hela matchen, säger klubbens ordförande Mattias Blomberg och fortsätter: 

– Det kommer att bli en riktigt kul publikfest. Vi hoppas att vi får ett allsvenskt motstånd, och det vet jag att killarna också hoppas på. 

undefined
FC Gutes ordförande Mattias Blomberg.

Ett stjärnspäckat storlag kan skapa en riktig publikfest i slutet av augusti (omgång två ska spelas 20–22/8), och därmed ge ett välkommet klirr i kassan.

– Så klart behöver vi det också med tanke på utmaningen vi har då vi har förlorat publikintäkter tidigare i år på grund av gräsplanerna, säger Blomberg. 

undefined
FC Gute jublar efter cupsegern mot Vasalund.

Tränaren Christophe Lallet hoppas att Gute får möta ett kvalificerat motstånd. 

– Ett storlag vore kul, en fotbollsfest här på Gotland och en hype kring fotbollen. Det vore superkul. Man har ju sina favoriter som man hoppas få hit, säger han. 

Kan du nämna några? 

– Storklubbarna. Djurgården, AIK och Hammarby framför alltså, jag är ju förankrad med Bajen. Men liksom Blåvitt och de här... Om vi ens får chansen hade det varit superkul. 

undefined
FC Gute hoppas få möta ett storlag i nästa omgång. Kanske AIK eller Djurgården?

Matchhjälten Emil Hodin, som gjorde Gutes båda mål mot Vasalund, tänker så här inför den kommande lottningen: 

– Moderklubben (Årsunda IF) har ju också lyckats ta sig till nästa omgång. Jag hoppas antingen på det värsta så att man har en chans, eller det absolut bästa så att det blir en jäkligt rolig match. Något av de tre Stockholmslagen är ju alltid kul, säger Hodin. 

Lagen FC Gute kan få möta i nästa omgång

Från allsvenskan: AIK, BK Häcken, Djurgårdens IF, Gais, Halmstad BK, Hammarby IF, IF Brommapojkarna, IF Elfsborg, IFK Göteborg, IFK Norrköping, IFK Värnamo, IK Sirius, Kalmar FF, Malmö FF, Mjällby AIF, Västerås SK

Från superettan: Degerfors, Gefle IF, GIF Sundsvall, Helsingborgs IF, IK Brage, IK Oddevold, Landskrona BoIS, Sandvikens IF, Skövde AIK, Trelleborgs FF, Utsiktens BK, Varbergs BoIS, Örebro SK, Örgryte IS, Östers IF, Östersunds FK. 

Så spelas svenska cupen

Källa: Svenska Fotbollförbundet.

Distriktens deltagarplatser fördelas utifrån varje distrikts antal lag (pojk- och herr). Det finns totalt 64 distriktsplatser. Därutöver deltar alla 32 lagen i Allsvenskan och Superettan (SEF-lagen).

Omgång 1

De 64 lagen från distrikten möter varandra utifrån geografisk spelordning. Gute gick vidare härifrån efter segern mot Vasalund. 

Omgång 2

De 32 segrarna från omgång 1 lottas mot de 32 SEF-lagen. De 16 nordligaste distriktslagen lottas fritt mot de 16 nordligaste SEF-lagen och samma sak sker med de sydligaste. Distriktslagen är hemmalag.

Spelas 20-22 augusti.

Omgång 3 och vidare

Spelas som gruppspel där de 16 högst rankade lagen placeras in i grupperna och de övriga 16 lottas in fritt. De åtta gruppsegrarna avancerar till kvartsfinal. I kvartsfinalerna lottas de fyra gruppsegrarna med bäst resultat från gruppspelet som hemmalag mot övriga gruppsegrare. Hemmalag i semifinaler och final utses genom fri lottning. 

Gruppspel och vidare spelas 2025.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!