Stängs av 18 månader – efter domarattacken

Visby Bois-spelaren Gideon van Valkenburg anmäldes efter att ha gått till angrepp mot en domare under Destination Gotland Cup. Nu meddelas att spelaren stängs av i hela 18 månader från all idrottslig verksamhet. Händelsen är dessutom polisanmäld. ”Domaren har tagit väldigt illa vid sig, och upplevt situationen som väldigt hotfull”, säger Mats Englund, ordförande i tävlingskommittén i förbundet.

Spellaren angrep domare under Destination Gotland Cup, och stängs nu av från spel.

Spellaren angrep domare under Destination Gotland Cup, och stängs nu av från spel.

Foto: Fredrik Aremyr

Fotboll2023-02-10 09:13

van Valkenburg anmäldes till Gotlands fotbollförbund efter inomhusturneringen Destination Gotland Cup, som spelades för knappt två veckor sen. Han skulle först ha kastat en vattenflaska i riktning mot domaren, och sen efter matchen ha sökt upp domaren och knuffat denne i bröstet. 

Visby Bois-spelaren menade att knuffen inte var avsiktlig. 

– Jag kastade en flaska mot domaren, det borde jag inte ha gjort. Men du vet, vi förlorade efter att ha spelat hela helgen. Vi hade kommit till finalen för att vinna. Jag är en person som vill vinna, jag gillar inte att komma tvåa. Och efter matchen gick jag inte fram till domaren för att knuffa honom, det var en massa väskor på läktaren och jag trillade. Jag trillade in i en massa personer, men speciellt mot domaren, sa van Valkenburg då till Helagotland.se. 

Nu har disciplinutskottet i Gotlands fotbollförbund behandlat ärendet och tagit beslutet att van Valkenburg, 31, som varit en tongivande spelare i division 4-topplaget, stängs av i hela 18 månader. 

”Spelaren som har sin fotbollslicens i en av Gotlands fotbollsföreningar, bestraffas för detta med avstängning i 18 månader. Avstängningen gäller all idrottslig verksamhet som bedrivs under Riksidrottsförbundet”, skriver Gotlands fotbollförbund i ett pressmeddelande. 

Mats Englund kommenterar beslutet: 

– Det handlar om våld och hot mot funktionär, det bedöms som en grov förseelse. Minimiavstängningen för en grov förseelse är ett år.  

Vad säger du om själva händelsen?  

– Det är en spelare som angriper en domare under match. Han gör det vid upprepade tillfällen, under och efter matchen. Han har fått yttra sig själv över anmälan, och i stort sett vidgår han vad som har hänt. Sen tycker inte han att det är särskilt allvarligt, att det inte är en större grej. Domaren har tagit väldigt illa vid sig, och upplevt situationen som väldigt hotfull. Det måste vi ta med i bedömningen.  

Spelaren har tidigare sagt att han snubblade på läktaren, att knuffen inte var avsiktlig. Hade han med sig det i yttrandet också?  

– Nej. Så säger han inte i yttrandet. I yttrandet säger han att han medvetet knuffar.  

Englund säger också att händelsen är polisanmäld. Det var Andreas Olsson, säkerhetsansvarig på Gotlands fotbollförbund, som lämnade in en polisanmälan om ofredande.  

Har det tidigare delats ut en så här lång avstängning inom fotbollen på Gotland?  

– Inte vad jag vet. Jag har inte varit aktiv i disciplinärende under en så lång tid, men andra i utskottet, som varit med betydligt längre, har inte varit med om det, säger Englund.  

Visby Bois ordförande Niklas Öjefors hade på fredagseftermiddagen precis fått beslutet från Gotlands fotbollförbund.  

– Därför kan jag inte riktigt kommentera avstängningslängden. Jag har inte koll på hur den är i paritet med andra liknande händelser.  

– Det som är glasklart är att det inte finns något i själva händelsen, som jag fått den beskrivet för mig, som vi som förening eller lag står bakom överhuvudtaget. Men just vad gäller beslutet har jag precis fått det i min hand.  

Öjefors säger vidare att han i helgen kommer att träffa van Valkenburg samt ledare ur laget för att skaffa sig en tydligare bild av situationen. 

Beslutet kan överklagas till Svenska fotbollförbundet fram till 23 februari. 

Helagotland.se har varit i kontakt med Gideon van Valkenburg. Han vill för tillfället inte lämna någon kommentar, men att man överväger en eventuell överklagan. 

Visby Bois-spelaren Gideon van Valkenburg får rejäl avstängning.
Visby Bois-spelaren Gideon van Valkenburg får rejäl avstängning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!