P18-spelaren: "FÄr förklara varför det gÄr sÄ dÄligt"

0–10 i seriepremiĂ€ren och nu 0–9 i svenska cupen. P18 IK har Ă„kt pĂ„ nĂ„gra rejĂ€la smĂ€llar. "Det blir en stor grej och folk pratar om det", sĂ€ger Vendela SĂ€ldemar inför helgens viktiga match.

Vendela SÀldemar tror pÄ en vÀndning för P18 IK.

Vendela SÀldemar tror pÄ en vÀndning för P18 IK.

Foto: Michael HĂ€glund

Fotboll2024-06-07 12:23

Nyheten i korthet

  • P18 IK har haft en tuff start pĂ„ sĂ€songen med stora förluster, senast med 0-9 i svenska cupen mot Segeltorp.
  • Trots lagets svĂ„righeter menar spelaren Vendela SĂ€ldemar att resultaten inte speglar lagets prestationer, och att laget ofta spelar bra men inte fĂ„r med sig resultatet.
  • Laget stĂ„r nu inför en avgörande period med matcher mot lag pĂ„ nedre halvan, och hoppas pĂ„ att starta en segersvit.

Brakförlusten mot Husqvarna i april var ytterst nÀra att upprepa sig i cupmötet mot seriekonkurrenten Segeltorp pÄ nationaldagen.

Nu undvek P18 tvĂ„siffrigt, men 0–9 Ă€r inte heller nĂ„gra smickrande siffror.

– Vi spelade inte sĂ„ dĂ„ligt som resultatet visar. Det speglar absolut inte matchen, sĂ€ger Vendela SĂ€ldemar i P18.

Ett ungt P18 – utan nyckelspelare som Kaisa Nilsson, Lina Appelgren och Lova Andersson – lĂ„g under med 0–3 innan matchklockan passerat tio minuter. 

Och det var 7–0 i paus.

– Vi Ă€r inte pĂ„slagna i början. Jag vet inte om vi "bara tĂ€nkte" att det var en match i cupen, för det tog en stund innan vi kom in i det. Andra halvlek var betydligt bĂ€ttre och vi slĂ€ppte inte till lika mycket bakĂ„t. Vi pratade om att 0–10 inte fĂ„r hĂ€nda igen. Sedan hade vi nĂ„gra som jobbade och inte kunde vara med och flera spelade pĂ„ ovanliga positioner. Moa (Eklöf) som Ă€r mittback spelade pĂ„ topp till exempel.

undefined
P18-spelaren med delar av ledarstaben.

VÄrsÀsongen har varit tuff och laget tog sin första seger mot VÀrmdö i division 1 förra helgen. Efter nio omgÄngar ligger P18 trea frÄn slutet, men bara tvÄ poÀng skiljer till lagen över nedflyttningsstrecket.

– Vi tycker inte att tabellen speglar hur det har sett ut. Den Ă€r ganska orĂ€ttvis. MĂ„nga gĂ„nger har vi spelat bra, men inte fĂ„tt med oss resultatet. Det Ă€r bara det sista lilla som har saknats. Som mot Älvsjö pĂ„ Gutavallen nĂ€r vi föll med 0–2 och hade tvĂ„ bollar i stolpen och en i ribban. Eller som mot Elfsborg nĂ€r vi tappade i slutminuterna och föll.

Det svaga resultatet mÀrks Àven utanför planen.

– Vi kommer frĂ„n Gotland och hĂ€r blir det en stor grej. Folk pratar om det. Är man i affĂ€ren pratas det om det och stĂ„r i tidningen nĂ€r vi förlorar. Folk undrar och frĂ„gar och vi fĂ„r förklara varför det gĂ„r sĂ„ dĂ„ligt. Nu nĂ€r vi förlorat sĂ„ mycket Ă€r det mest negativt.

24-Äringen Àr en av spelarna som vÀntas fÄ en större roll framöver och spelade 90 minuter mot Segeltorp.

– Jag har bara startat tvĂ„ matcher i Ă„r och det Ă€r lite trĂ„kigt förstĂ„s. Jag har en bra dialog med vĂ„r trĂ€nare och det handlar inte om att jag gjort det dĂ„ligt eller inte platsar. Men visst hoppas jag pĂ„ mer speltid.

Emma Sandström har haft problem med sina benhinnor och kan bli borta en lĂ€nge tid, vilket kan öppna för Vendela SĂ€ldemar – i en mer central position.

– Det Ă€r trist för Emma sĂ„klart. I Cupen spelade jag pĂ„ hennes plats, som "tia" i stĂ€llet för pĂ„ kanten som jag gjort tidigare. Det kĂ€ndes Ă€ndĂ„ bra för egen del, Ă€ven om vi förlorade stort. Sedan vet jag inte om jag startar i helgen. Vi brukar fĂ„ veta det kvĂ€llen innan match, eller ibland pĂ„ matchdagen.

undefined
Senaste tunga hemmaförlusten mot Älvsjö.

P18 kliver in i en viktig period – med matcher mot lag pĂ„ nedre halvan. Först Degerfors hemma pĂ„ söndag och sedan nĂ€stjumbon Tjust nĂ€sta helg.

– Jag skulle sĂ€ga att det Ă€r en avgörande period. Vi har pratat om att börja pĂ„ ett segertĂ„g nu, efter vinsten mot VĂ€rmdö. Tre poĂ€ng i helgen skulle ge oss sjĂ€lvförtroende, för mycket sitter i huvudet. Degerfors Ă€r ett bra lag, det vet vi efter matcherna i fjol men vi Ă€r laddade och tror pĂ„ oss sjĂ€lva.

Till tabellÄttan Degerfors skiljer bara fyra poÀng.

Helagotland livesÀnder matchen pÄ söndag. SÀndningen startar 11.50.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!