"Försöker träna som om vi vore A-laget"

Glädje och gemenskap. Något som symboliserar Gute United. "Jag trivdes direkt", säger målvakten Oliver Andersson som är ny den här säsongen.

Nils Aviles och hans lagkamrater i Gute United fick avsluta säsongen på hemmaplan. Här i en match mot Arostaden från Västerås.

Nils Aviles och hans lagkamrater i Gute United fick avsluta säsongen på hemmaplan. Här i en match mot Arostaden från Västerås.

Foto: Michael Häglund

Fotboll2019-10-01 08:54

Gute United vill vara som vilket fotbollslag som helst, även om spelarnas olika slags funktionsnedsättningar ibland påverkar.

– Vi älskar det vi gör och jag hoppas att glädjen symboliserar det. Det är något vi försöker jobba med, säger Mikael Persson.

Han är en eldsjäl och ledare i laget, tillsammans med tränaren Fredrik Karlsson.

– Någon sa nyligen att vi är Gotlands mest seriösa lag. Vi försöker att träna som om vi vore Gutes A-lag, fast på vår nivå. Vi måste såklart anpassa oss en del efter individerna, men vi försöker, fortsätter Mikael Persson.

I fjol hade Gute United en kanonsäsong och vann Mälarseriens division 2. Sportsligt har det gått tyngre i år. Det finns flera olika anledningar till varför det blivit så. 

– Några spelare valde att ta en paus efter fjolåret och sedan har vi haft en del skador, bland annat ett diskbråck. Det har gjort att vi fått rotera mellan lagen och inte fått samma kontinuitet. 

Nu blev det en fjärdeplats, både för division 2- och division 4-laget. Säsongen avslutades på hemmaplan förra helgen. Runt 300 spelare var på plats i Rävhagen. För Gute Uniteds lag gick det upp och ner. Det blev en vinst och tre förluster, för båda lagen.

– Vi har lyckats få till några säsongsavslutningar på Gotland. Det är alltid uppskattat, säger Mikael Persson.

En som hittat tillbaka till fotbollen, efter ett par års uppehåll är Oliver Andersson, 19.

– Min kompis Fanny (Larsson) frågade om jag skulle hänga med på en träning. Det gjorde jag och blev kvar, säger Oliver Andersson.

Han trivs i sin nya klubb.

– Här förstår alla varandra och känner igen sig. Jag fick ett väldigt öppet och trevligt mottagande.

Han har tidigare spelat ishockey, innebandy och handboll, förutom fotboll.

– Jag ville ge fotbollen en chans till. Jag har ett stort intresse för sporten och följer landslaget och Premier League, när jag inte tränar och spelar själv.

Positionen mellan stolparna fastnade han tidigt för.

– Jag har varit utespelare tidigare också. Jag vill vara en aktiv målvakt som pratar mycket. Jag vill bestämma bakifrån och styra mina försvarare. Sedan håller jag mig i målet och försöker göra mitt jobb där.

Säsongsavslutningen är han inte helt nöjd med.

– Vi kunde gjort det bättre och underskattade nog flera lag. Annars var det roligt att spela hemma, även om resorna med laget också är väldigt roliga.

Oliver Andersson är ny i United den här säsongen.
Oliver Andersson är ny i United den här säsongen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!