Gotlänningen kan ta upp laget till allsvenskan

Det har gått 23 år sedan Degerfors IF senast spelade i allsvenskan. Nu tror människorna i det värmländska samhället på en ny storhetstid för sitt fotbollslag och mycket tack vare gotlänningen Villiam Dahlströms kometkarriär.

Gotland 12 oktober 2020 19:30

Degerfors är som vilket brukssamhälle som helst. Det finns ett systembolag, tre pizzerior, några frisörsalonger och så det ständigt nedläggningshotade järnverket som sysselsätter 500 av de 7000 som bor där.

Det som gör Degerfors IF unikt är fotbollslaget som går under smeknamnet "Hela Sveriges lag". Orten andas fotboll och de 29 säsonger man spelat allsvensk fotboll kan nästa säsong bli 30.

– Min känsla är att människorna här inte trodde att det skulle bli av igen så det är klart att ett allsvenskt avancemang skulle vara otroligt mäktigt att uppleva. Både för oss spelare och alla som bor här, säger Villiam Dahlström som varit säsongens stora överraskningar i superettan.

Även om 0–0 mot Brage i helgen var ett litet hack i skivan så glöder det om de rödvita som har sex segrar och en oavgjord på de sju senaste matcherna. Degerfors toppar superettan och har åtta poäng ner till kvalplatsen (Jönköping Södra).

– Jag tror att vi löser det och det har jag trott ganska länge. Vi känner oss starka och det finns ett lugn i laget. Även när vi släpper in något mål blir vi inte ängsliga utan vet att det kommer fler lägen. 

Villiam Dahlström har stor del i klubbens framgångar och samspelet med de offensiva kompanjonerna Victor Edvardsen och Johan Bertilsson har varit en klockren succé.

Men given var den knappast. Snarare har Dahlströms snabba väg från mitten av division 2 till toppen av superettan har kantats av tillfälligheter, bra beslut och tur.

Sanningen är att han efter förra säsongen övervägde att lägga ner fotbollskarriären, men valde till slut att ge det en chans.

Förutom Degerfors uppvaktades han även av superettankollegorna Brage och Gais.

– Det är klart att det blir surrealistiskt. Det kunde verkligen blivit annorlunda, men det blev bra. Degerfors har en historia är att få fram spelare och det var också en viktig del i valet att gå hit. När jag bestämde mig för att flytta ville jag ju ta fotbollen så långt som möjligt.

En annan var att det geografiska läget. Villiam och sambon Johanna valde att bosätta sig med sin ettårige son Valter i Örebro.

– Jag var inte ensam om det här beslutet utan det här gav den bästa helhetsbilden för mig och familjen. Det gäller att ha lite flyt ibland också.

Saknar du Gotland?

– I somras saknade verkligen att vara hemma. Nu längtar efter december när jag får komma hem och träffa familj och vänner. 

Att Villiam Dahlström skulle gå från division 2 och rakt in i Degerfors var knappast något som sportchef Patrik Werner tagit för givet. När Villiam skrev på fanns redan superettans skyttekung Erik Björndahl i klubben.

– Han hade gjort 20 mål säsongen innan. Jag var tänkt som en backup.

I januari värvade Örebro SK skyttekungen Björndahl och Dahlströms väg in i startelvan betydligt rakare.

Försäsongen började bra, han gjorde mål i träningsmatcherna, men sedan kom pandemin och gotlänningen var en av de som drabbades av covid-19.

– Jag var dålig där och tappade 4–5 kilo och kunde inte äta på två veckor. Jag var sängliggande i tio dagar och det tog nästan en månad innan jag var tillbaka och då hade säsongen flyttats fram.

Tillfälligheter igen, men för Dahlströms del passade den uppskjutna säsongen bra och han hann träna i kapp för att vara redo i premiären mot Brage på Stora Valla den 17 juni.

Resten är historia. Det tog bara tio minuter innan han gjorde sitt och Degerfors första mål för säsongen och när matchen var över hade Degerfors vunnit med 4–1.

En viktig del i Degerfors framgångsrecept som rymmer två Stora silver och en cupvinst är den familjära stämningen i klubben.

– Är du i Degerfors så är det bara fokus på fotboll. De som bor där umgås nästan bara med varandra. Vi är som en liten familj och det avspeglar sig på planen under matcherna.

Klubben har en tradition av att utveckla spelare som gjort sig namn på betydligt större arenor än Stora Valla. Gunnar Nordahl, Ralf Edström, Andreas Andersson och Ola Toivonen är några.
Men i Degerfors är Ulf Ottosson den störste. Mål-Otto är klubbens främsta målskytt med 205 mål.

Villiam har förstås hört talas om den gamle skyttekungen, men aldrig träffat honom.

Degerfors har slagit Fotbollsverige med häpnad den här säsongen och gjort 51 mål på 22 matcher.
Villiam Dahlström har fram till nu gjort tio av dessa och spelat fram till ytterligare åtta mål.

– Det är inte ofta du får spela i ett lag där allt flyter så här bra. Det vore ett misslyckande om vi inte går upp nu.

Hur ser du på din egen utveckling?

– Det är klart jag är väldigt nöjd med hur det gått. Samtidigt grämer man sig mer som anfallare över de lägen man missat än de man satt. Jag hade gärna gjort några till. Jag har fått stort förtroende och spelat nästan varje match. Skulle någon före säsongen säga att vi skulle ha den bästa offensiven i serien så hade man tagit det.

– I division 2 handlar det mycket om att skapa något på egen hand, men här spelar du med spelare som är minst lika bra och då kan det handla om att positionera sig rätt så kommer lägena.

På förhand var det få som nämnde Degerfors utan mestadels handlade det Brage, Halmstad och Jönköping.

Hur ser din egen målbild ut nu?

– Det finns väl en skamgräns som anfallare på tio mål och där är jag nu så då är det väl bara att sikta på 15. Mycket vill ha mer vet du haha. Men framför allt vill jag spela i allsvenskan nästa säsong.

Det kan bli verklighet även om Degerfors skulle klappa ihop för Dahlströms framgångar har gett eko.

– Det är klart att man hör en del, men man vet aldrig vad som stämmer. Jag har ett treårskontrakt med Degerfors, men det gick snabbt från Gute till att leda superettan och det kan förstås gå snabbt igen. 

Supporterklubben Vulkanerna är vilande sedan sex år tillbaka, men viss aktivitet finns efter årets framgångar och även om Dahlström inte fått uppleva något "utbrott" på Stora Valla så råder det fotbollsfeber i samhället.

– Det finns ett gubbgäng som är på väldigt många av våra träningarna. Det är en väldigt öppen klubb och det kommer och går folk hela tiden. Det blir många ryggdunkningar, skrattar han och fortsätter:

– Jag är van vid att inte spela inför så mycket folk så jag påverkas nog minst, men det är klart att när vi hade Halmstad och Jönköping på besök hade det varit kul att ha några tusen på läktarna.

Villiam Dahlström

Ålder: 23 år.

Bor: Örebro.

Familj: Sambo Johanna och sonen Valter, 1.

Klubb: Degerfors IF (första säsongen).

Position: Anfallare.
Aktuell: Gör succé i superettans serieledare med tio mål och åtta målgivande passningar på 21 matcher varav 18 från start.

Så jobbar vi med nyheter
Profilbild Mattias KarlssonMattias Karlsson
Ämnen du kan följa
Gotländska idrottsexporter
Fotboll

Klart: Emil Engqvist har skrivit på för Östers IF

Volleyboll

"Ska jag bli proffs så måste det ske ganska snart"

Läs mer!
Gotland

Fortsatt smittspridning på äldreboenden på Gotland

Gotland

Tisdagens rapport: 76 nya fall av covid-19 på Gotland

Gotland

DG: Färre reser - men vi är många fler på Gotland

Gotland

Värmerekord efter värmerekord slogs i november

Gotland

Flemming: "Grundskolan sticker ut med sina sjuktal"

Visa fler