Gutavallen inte redo till premiären: "Så det ser ut"

Hemmapremiär i helgen – men inte på Gutavallen. I stället får FC Gute och P18 IK spela sina matcher på Säves konstgräs, åtminstone månaden ut.

Gutavallen är inte redo för spel till premiären. FC Gute och P18 IK får inleda sina säsonger på Säves konstgräs.

Gutavallen är inte redo för spel till premiären. FC Gute och P18 IK får inleda sina säsonger på Säves konstgräs.

Foto: Michael Häglund

Fotboll2024-04-05 16:30

Precis som i fjol dröjer det innan Gutavallen är redo för någon fotboll.

Det innebär att när FC Gute i helgen spelar hemmapremiär i division 2 är det Säves konstgräs som gäller.

– Det är så det ser ut. Vi får göra det bästa av det helt enkelt. Förhoppningsvis dröjer det inte hela april innan vi kan kliva på, säger Christophe Lallet, tränare i FC Gute.

Det tog lång tid för gräset på Gutavallen att återhämta sig efter en lång period med mycket nederbörd förra året. Det finns en förhoppning om att bättre underlag tidigare i år. Detta eftersom planen inte drabbats av snömögel som förra våren.

– Det kommer inte vara plättar med jord på planen på samma vis nu och det är positivt förstås. Det var ganska svårspelat på sina ställen förra året.

undefined
Franke föll med klara siffror mot Gute på Gutavallen i fjol.

Det vädermässiga bakslaget i början av april har inte hjälpt till direkt, men mot slutet av veckan väntar högre temperaturer.

– Blir det vara lite varmare kommer det gå att börja klippa gräset och att växtligheten kommer börja ta sig, fortsätter Christophe Lallet.

Även Gutes nästkommande hemmamatch mot Viggbyholm (20 april) är planerad att spelas på Säve – liksom P18:s två inledande hemmamatcher mot Smedby AIS (14/4) 0ch Elfsborg (28/4).

För Gute väntar IK Franke på lördagseftermiddagen. Västeråslaget föll precis som Gute med 1–3 (mot Arlanda) under påskhelgen.

– Ett ganska ungt lag som spelar en fin fotboll. Det gäller att vi är med.

undefined
Vendela Karlsson med sitt bandage runt handen i matchen mot Dalhem.

P18 spelar division 1-premiär mot Husqvarna FF vid lunchtid på lördagen. Nyförvärvet Lolita Zizyte saknas på grund av landslagsuppdrag med Litauen och inte heller Emma Sandström är redo för spel. Däremot kommer Sanna Forsberg – som blev spelklar tidigare i veckan – att resa med laget och finnas tillgänglig. 

– Det är snabba puckar, men Sandra har varit med och kört i veckan. Hon har mest spelat wingback eller offensiv ytter. Vi får se lite hur vi kommer använda henne, säger nye P18:tränaren Per Nordström.

Tränaren räknar även med Vendela Karlsson som fick en smäll mot handen i genrepet mot Dalhem och fick avsluta matchen med ett bandage.

– Hon fick en spricka i lillfingret, men det är ingen större fara med henne.

Alla med i övrigt?

– Frida (Starkenberg) stannar hemma den här helgen med sin bebis och Elvira (Wanlayapohl Sporre) har varit småskadad och åker inte heller med, fortsätter tränaren.

Matcherna som flyttas

Gutavallen är inte spelklar och FC Gute och P18 IK kommer att få spela sina inledande hemmamatcher på Säves konstgräs. Här är matcherna som flyttas.

6 april: FC Gute-IK Franke

14 april: P18 IK-Smedby AIS

20 april: FC Gute-Viggbyholm

28 april: P 18 IK-IF Elfsborg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!