"Gute skulle bli hela Sveriges fotbollslag"

Den internationella mediekoncernen Modern Times Group har storslagna planer på att ta FC Gute till allsvenskan och Europa. Ett femårigt avtal ligger på bordet när MTG hastigt backar ur. Snart tio år senare lyfter Mattias Karlsson på locket och avslöjar för första gången varför samarbetet skrotades.

Gert och Tony.

Gert och Tony.

Foto: Rolf Jönsson

Fotboll2019-11-23 08:07

Det råder snökaos på Gotland i mars 2010. För FC Gute pågår förberedelserna inför kommande säsong.

Tre veckor återstår till FC Gutes möte med division 1-klubben Gröndal IK i Svenska Cupen.

Förutsättningarna är långt ifrån optimala. Den kalla vintern har gjort att konstgräsplanen i Rävhagen är frusen och till följd av detta tvingas Gute att ställa in träningar och flytta flera träningspass till Slite.

Det knorras på fotbollsgotland om att kommunen varit för snål när man inte valde att avstå att lägga värmeslingor under konstgräset i Visby.

Thomas Johansson, ordförande i FC Gute har funderat ett tag på sin framtid i klubben. Han kommer ursprungligen från Visby AIK, men valde att tacka ja när valberedningen ställde frågan.

Han har redat meddelat valberedningen att han inte ställer upp för omval. Det har varit ett slitsamt år där Johansson fick börja med att sänka spelarersättningarna.

Tiden räcker heller inte till.

Snart ska hans och FC Gutes tillvaro vändas upp och ner.

Det börjar med ett telefonsamtal. Thomas Johansson är stressad och lite sen till ett möte när mobiltelefonen ringer. 

Han svarar i alla fall.

– Hej, det är Gert Fylking, hörs från andra sidan.

Gert Fylking är radioprofil och en av programledarna bakom radiokanalen Rix FM:s populära morgonprogram "Rix Morronzoo".

– Vi på MTG vill samarbeta med FC Gute och vi vill ta klubben till allsvenskan, säger Gert Fylking.

Thomas Johansson vet inte vad han ska tro. Tankarna studsar fram och tillbaka i huvudet: Vad vill han mig? 

– Du är väl ordförande i klubben, fortsätter Fylking.

Fylkings planer på klubben känns för osannolika för att ta till sig. Thomas är pressad av mötet han är på väg till och avslutar samtalet.

Modern Times Group ingår i Kinneviksfären och är en av de största mediaaktörerna och är den största kommersiella radiooperatören i Norden som året innan (2009) omsatt över 14 miljarder kronor.

I dag har MTG knoppat av sig och Radio- och TV-delen ligger under Nordic Entertainment Group.

Snart tio år senare skrattar Thomas Johansson åt det där första samtalet.

– Vad skulle jag tro? Första tanken var: ”Vad är det nu för skoj på gång?”. Man förknippade ju honom med lite vad som helst, säger han med en axelryckning.

Gert Fylking ringer ett par dagar senare, men också denna gång är Thomas Johansson reserverad.

– Jag var fortfarande skeptisk och fick inget grepp på honom. Han pratade visioner, TV och drog på och sa ”Vi ska se till att ni kommer minst till allsvenskan”.

MTG ger sig inte och byter nu MTG strategi. Den tredje gången ringer AIK:s tidigare sportchef Stefan Söderberg även känd som "Mannen med hatten" till Guteordföranden. Söderberg har initialt kopplats till projektet som rådgivare i fotbollsfrågor.

– Lägg inte på, säger Stefan Söderberg så fort han presenterat sig.

Den här gången lyssnar Thomas Johansson av situationen.

– När någon kommer tillbaka en tredje gång känner jag att de måste mena allvar och Stefan Söderberg kände man ju till, säger Thomas Johansson.

– Det är klart att vi är beredda att lyssna, men jag behöver involvera några till i styrelsen, säger Thomas Johansson till Söderberg.

Att den internationella mediekoncernen MTG (Modern Times Group) som äger bland annat TV-kanaler som TV3, Viasat, tidningen Metro och radiokanalen Rix FM vill gå in ekonomiskt i den lilla division 2-klubben är en overklig tanke. 

Det ska värvas etablerade spelare och det ska produceras en realityserie om klubbens väg mot toppen.

Klubbens största framgång är en femte plats i division 1 norra från 1995, men säsongen efter förpassades klubben åter till division 2.

Gert Fylking har kläckt idén som en spinoff till en annan av sina innovationer: Rixallsvenskan. 

Fylking hade några år tidigare startat Rixallsvenskan för att locka fler personer till travbanorna och allmänheten erbjöds att köpa andelar i hästar som skulle göra upp i en egen travliga. Därav namnet.

Nu vill han göra något liknande inom fotbollen och visionen är att ta en klubb till allsvenska toppen och ut i Europa på så kort tid som möjligt.

– Jag tycker ju mycket om fotboll och började fundera över hur man kunde hitta genvägar för att komma fram i seriesystemet. En var att hitta ett samarbete med en etablerad fotbollsklubb, säger Gert Fylking.

Han skissar på hur klubben skulle kunna ta sig till spel i de europeiska cuperna redan innan man nått allsvenskan och då handlar det om att vinna Svenska Cupen som ger en friplåt till Europa League.

– Jag hade väldigt bra internationella kontakter då. Klubbar som var jävligt namnkunniga. Min tanke var att Gute skulle bli systerklubb till en europeisk toppklubb som Barcelona, Manchester United eller FC Köln. Min tanke var att tillföra riktigt duktiga spelare. Det var inget fel på Visby Gutes spelare, men nu pratar vi att man skulle kunna låna in spelare för att stötta laget att gå långt i Svenska cupen. Det finns alltid spelare som ligger på gränsen till A-truppen och behöver matchträning eller behöver komma tillbaka efter rehabilitering, säger Gert Fylking i dag.

Efter samtalet med Söderberg möter Thomas Johansson upp med Jörgen Olofsson som då var sportchef i Gute.

– Vi tittade bara på varandra och sa ”Vad kan det bli av det här?”. Man blev ju nyfiken. Det är klart att man tyckte att det lät häftigt när de pratade om att vi skulle upp till allsvenskan och ut i Europa. Det var så de pratade. De målade upp vilka resurser de skulle tillsätta och pengar fanns ju, menade de på, säger Thomas Johansson.

Johansson kallar till ett extrainsatt styrelsemöte för att informera om vad som hänt. Samtidigt vill klubben hålla informationen inom en så liten grupp som möjligt för att planerna inte ska läcka ut i förväg.

Morten Berger är kanslichef i Gute under den här tiden och han minns hur chockad han blev när han fick höra om planerna och hur vardagen blev under de närmaste månaderna.

– Det blev en fars... men det var spännande och smickrande. Jag kände att med tanke på att Gutes ekonomi var dålig och öppnades nu en möjlighet att få in pengar och göra verksamheten lite enklare, säger Morten Berger.

För den lilla klubben från landet öppnar sig möjligheten att ta in på en snabb raksträcka mot toppen.

– MTG skulle köpa spelare och tillsätta ledarstab och hela kitet. Det var en jätteomvandling vi stod inför, säger Thomas Johansson.

Kontakterna är intensiva och parterna är överens om att träffas i Visby den 10 mars.

Det finns förstås förpliktelser för Gute i samarbetet. MTG vill göra en realityserie där tittarna och lyssnarna i koncernens egna kanaler ska kunna följa FC Gute-spelarna på nära håll. MTG planerade också att anordna tryout-matcher över hela landet i likhet med TV-programmet Idol.

– Förutom serien skulle vi sända Gutes matcher live i våra fotbollskanaler och radiokanaler. I våra studiosändningar skulle vi kunna prata om Visby Gute. Hur går det för vårt lag och så vidare, säger Gert Fylking.

Kontroversiellt förstås, banbrytande javisst. 

Det är också TV-planerna som är den stora snackisen. I spelartruppen möts de av skepsis då man inte vet hur man ska framställas.

– De skulle filma överallt i princip och då har du flera aspekter på det. Vad säger spelarna till exempel? Jag förstod att en del som skulle tycka att det var kul, men också andra som hade tyckt att vi sålt vår själ. Det var en jättestor fråga för föreningen, säger Thomas Johansson.

Han grubblar länge om nätterna kring frågor som denna och vad det gamla konservativa Gutegardet ska tycka.

– Det här var en realityserie som skulle ha andra förtecken än de här som är i dag. Det är bara trams nuförtiden med serier som "Ex on the beach" och "Paradise hotel", säger Gert Fylking.

MTG:s plan är att ta över driften av FC Gutes A-lag och bolagisera elitverksamheten. Ny sportslig ledning ska tillsättas och spelare av hög klass ska värvas. 

Det nuvarande spelarna kommer successivt att bytas ut under klättringen mot allsvenskan.

För Thomas Johansson är ungdomsverksamheten en hjärtefråga.

– Vi skulle tappa makten över A-laget, men vad händer med våra ungdomar? De måste vi värna och ta hand om. Vi kan inte släppa dem vind för våg, men MTG var med på det och skulle se till att vi skulle få en årlig summa till ungdomsverksamheten.

Tanken är att den delen ska drivas vidare som en idrottsförening.

MTG har, innan man kontaktar Gute, diskuterat ett samarbete med den lilla Stockholmsklubben Gröndals IK, men det rinner ut i sanden.

När Stefan Söderberg involveras i projektet väljer man att ställa in siktet på Gotland och FC Gute.

– Jag blev kallad till ett möte med MTG. Jag hade lämnat AIK och de berättade att de ville hitta ett lag att satsa på. Jag lyssnade mest på vad de hade att säga. När det kom till lag så föreslog jag Visby Gute och det har sina randiga skäl i och med att jag bott på Gotland så länge.

Stefan Söderberg bor i Solna men tillbringar sommarmånaderna på norra Gotland.

– Det finns ingen konkurrens på Gotland. Tar du ett lag utanför Gävle så är Gefle en konkurrent. Det är klart att det finns andra lag som människor gillar på Gotland som Kappelshamn, Fårösund och så vidare. Men toppmässigt finns ju ingen konkurrens. 

Stefan Söderberg hade som sportchef tagit AIK till SM-guld 1998 och kvalat in till Champions League där man ställdes mot Arsenal, Barcelona och Fiorentina.

MTG hade grundats av affärsmannen Jan Stenbeck och nu är mediekoncernen beredd att skjuta till så mycket pengar som krävs för att förverkliga Fylkings vision.

– Gute skulle bli hela Sveriges fotbollslag. Alla skulle på ett enkelt och konkret sätt kunna bli medlemmar i klubben och tycka att det var jäkligt roligt. Det var tanken och vi kom väldigt långt. Vi hade väldigt bra ordning och reda med bra folk som styrde och ställde, säger Gert Fylking. 

Via exponering i sina TV-kanaler och radiostationer ska Gute locka stora sponsorer som ska bidra till ekonomi i projektet.

Gert Fylking tror att FC Gute-projektet ska kunna locka många kvinnor att följa klubben och att bli medlem i den.
I samarbete med etablerade dagligvarukedjor som Coop och Ica hoppas han hitta ett samarbete där medlemmarna kan avstå hela eller delar av sin bonus och bli medlemmar i FC Gute.

– Om du tar andra klubbar som AIK, Hammarby och Göteborg så är det stora skaror människor som älskar klubbarna, men också många som hatar dem. Gute var en bra klubb att kunna samarbeta med för det finns väl inte en människa som tycker illa om Visby Gute, frågar sig Gert Fylking.

Fylking får tillsammans med TV3:s grundare och mångårige chef Jan Steinmann och Stefan Söderberg mandat att åka till Gotland och göra klart affären. 

– Det vore ju roligt att någon gång få se Visby Gute i åtminstone superettan, men då måste man värva spelare från fastlandet och det kostar. Det är en omöjlighet så länge det inte kommer in någon och säger ”Jag lägger 50 miljoner på Visby Gute”. Med en god ekonomi hade min roll kunnat vara att ta hit bra spelare från fastlandet eftersom jag haft den rollen i AIK.

Dagen före mötet på Gutavallen läcker uppgifterna ut i den gotländska pressen. MTG träffar politikern Inger Harlevi och Gotlands fotbollförbunds ordförande Hans Rosengren för att förankra sina planer.

– Jag satt som ordförande i kultur och fritidsnämnden och vi träffades en gång. Fylking presenterade sin idé och att de hade ett koncept som skulle ta Gute upp i seriesystemet. Jag lyssnade förstås på honom, säger Inger Harlevi (M) då ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

På eftermiddagen träffas FC Gute och MTG. Tränaren Tony Mattsson trycker på Fylking en FC Gute-keps framför GA:s fotograf Rolf Jönsson som är snabb på avtryckaren.

Thomas Johansson tillsammans med sportchef Jörgen Olofsson, Morten Berger och huvudtränaren Tony Mattsson och assisterande tränaren Niklas Mickelin är på plats.

– Vi ville ha ett avtalsförslag att ställa oss till. De framförde det muntligt och vi inte var riktigt nöjda med det eftersom vi skulle förlora makten helt, säger Thomas Johansson.

Förhandlingarna fortsätter via telefon innan Gute kallas till ett möte i det nyrenoverade MTG-huset på Ringvägen i Stockholm. På väg in till mötet stöter man på Viasats studioankare Ola Wenström.

– Kom igen nu Gute, skriv på nu. Det här blir kul, säger han.

FC Gute representeras av bland andra Thomas Johansson och Kermith Larsson som tagit över som ordförande i klubben. 

Thomas Johansson är överens med klubben att stanna kvar för att ro i land samarbetet. Ett nytt avtalsförslag över fem år läggs fram.

– Att det blev ett långt avtal var en viktig parameter från vår sida, säger Thomas Johansson.

Guteledningen tar med sig avtalet hem för att låta jurister granska det, men plötsligt blir kontakterna färre och intresset från MTG som hittills varit drivande svalnar.

– Sedan fimpade dom det helt plötsligt. Vi ställde ju frågan vad det berodde på, men vi fick inget svar och har inte fått det ännu, säger Thomas Johansson.

Kermith Larsson är besviken när Gotlands Allehanda ringer honom kort efter beskedet i slutet av september.

– Från vår sida var vi i mål, men MTG drog sig ur. Varför får du fråga MTG om. Vi är besvikna förstås. Vi har lagt ner mycket tid på det och jag själv har tagit ut semesterdagar för att åka upp på möten, sade han då.

Varken Gert Fylking eller Jan Steinmann vill då svara på några frågor kring varför samarbetsplanerna skrotats.

MTG:s presstalesman Bert Willborg konstaterar bara kort att projektet är nedlagt och inga ytterligare kommentarer kommer att ges.

–  Det är en gåta fortfarande. Det var som att vända en hand helt plötsligt, säger Thomas Johansson.

Den tidigare AIK-basen Stefan Söderberg minns också tvärvändningen:

–  Det blev ju lite tråkigt eftersom vi var nere och hade en diskussion med Gute. Gute var lite tveksamma i början men sedan tände de på idén. Sen blev det ingenting. 

FC Gute har fortfarande inte fått någon förklaring till varför MTG backade ur.

Fram tills nu.

– Det var rent ekonomiska skäl. MTG hade räknat på det och kommit fram till att det inte var lönande utan kostade för mycket. Sedan var det inget mer. Det var bara ett blankt nej. Det kanske var lite mer romantiskt än eftertänkt, säger Stefan Söderberg.

Stefan Söderberg är tvådelad när det kommer till beskedet.

– Det hade varit värre om det satts igång massor av saker och sedan ett halvår senare tack och adjö. Det hade kunnat vara fullständigt förödande för klubben så på så sätt var det kanske klokt även om det var lite tråkigt. Jag har inte haft någon kontakt med MTG efter det.

Gert Fylking bekräftar också att det i slutändan var ekonomin som satte stopp för hans idé.

– Det strandade på lite pengar. Som vanligt. Någon satt och räknade och kom fram till en kostnad på X antal miljoner och då ansåg man att det inte var mödan värt. Det var inte jag som bestämde över pengarna och jag såg inte detta som någon dyr affär. Om du bara ser det som reklam för MTG och deras sportkanaler så skulle det snarare vara väldigt billigt.

Hur reagerade du på det?

– Det är klart jag blev besviken, men jag var anställd och min uppgift var att hitta på innehåll att fylla våra kanaler och radiostationer med. Men visst var det tråkigt. Jag har aldrig kunnat släppa det. Det var min idé. Vi på MTG hade på den tiden tillgång till massor kanaler i tv och radio. Vi hade ju den ”biten” gratis för det är annars dyrt att köpa media.

Thomas Johansson, Kermith Larsson och Morten Berger har i dag inga kopplingar till FC Gute.

– I början tänkte man mycket på det, men nu var det längesen jag tänkte på det. Det var snopet, säger Thomas Johansson.

Morten Berger tränar division 4-laget Väskinde men är fortfarande nyfiken på vad samarbetet kunde mynnat ut i om MTG inte blåst i visselpipan.

– Tänk om det hade blivit, vad hade hänt? Kanske hade Gute spelat i allsvenskan, men det kunde också ha fallit pladask. Samtidigt är fem år är ganska lång tid och att det skulle äventyra föreningens framtid tror jag inte.

Kermith Larsson beklagar att MTG drog sig ur när en lösning i det närmaste var klar. Han trodde på projektet.

– Jag tror att det här med att vi kunnat öka intäkterna hade kunnat ge oss andra möjligheter att bedriva verksamheten. Ska du upp i seriesystemet behöver intäkterna öka och det här var ett sätt som hade varit jäkligt spännande. Det var en helt otrolig idé.

Gert Fylking och dåvarande FC Gute-tränaren Tony Matsson har precis träffats på Gutavallen för att prata samarbete mellan MTG och FC Gute.
Gert Fylking och dåvarande FC Gute-tränaren Tony Matsson har precis träffats på Gutavallen för att prata samarbete mellan MTG och FC Gute.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!