Gutetränaren om mötena med "Svennis" i Degerfors

Efter en tids sjukdom har Sven-Göran "Svennis" Eriksson somnat in. En som träffat tränarlegendaren flera gånger är FC Gutes Christophe Lallet. "Mellan Svennis och Storavalla stod dörren alltid på glänt", säger Lallet.

Sven-Göran Eriksson inför fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping den 20 april 2024 i Göteborg.

Sven-Göran Eriksson inför fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping den 20 april 2024 i Göteborg.

Foto: CARL SANDIN

Fotboll2024-08-26 19:00

Strax efter 13.00 på måndagseftermiddagen kom nyheten att Sven-Göran "Svennis" Eriksson avlidit. Tränarprofilen gick bort i hemmet, omgiven av sin familj. "Svennis" diagnostiserades med obotlig cancer i bukspottkörteln i början av förra året. Han blev 76 år.

Christophe Lallet, tränare i FC Gute, har precis som Eriksson ett förflutet i Degerfors. 

– Det är otroligt tragiska nyheter, även om man känt till "Svennis" sjukdom under en längre tid, säger Gutetränaren.

Det var i det lilla brukssamhället som "Svennis" tränarkarriär inleddes 1977.

– En tränare som inspirerat väldigt många. Hur han värnade om relationen till sina spelare och dialogen han hade med dem. Han såg verkligen människan och inte bara fotbollsspelaren, sedan spelade det ingen roll om man hette David Beckham och var en superstjärna, eller var en okänd spelare. Något jag inspirerats av och försöker ha med mig hela tiden.

undefined
Christophe Lallet, FC Gute, träffade "Svennis" flera gånger.

Lallet spelade för den värmländska klubben mellan 2008-2011, innan han värvades till Hammarby IF. På Degerfors hemmaplan Storavalla träffade han Sven-Göran Eriksson flera gånger.

– Han var alltid väldigt öppen och trevlig när han kom på besök och hälsade på ibland. Ofta hade han med sig Tord Grip. Mellan "Svennis" och Storavalla stod dörren alltid på glänt. Det personifierar honom ganska bra, fortsätter Christophe Lallet.

undefined
Per Nordström, tränare i P18 IK:

"Svennis" stora genombrott som tränare kom 1982 när han förde IFK Göteborg till seger i Uefa-cupen. Meritlistan är lång och innehåller även en ligatitel med italienska Romklubben Lazio och tre ligaguld med Benfica i Portugal.

Han har även varit förbundskapten för England under två VM och ett EM och även haft uppdrag i Mexiko och Elfenbenskusten bland annat.

– Han hade en otrolig karriär. Lång och väldigt framgångsrik. Kan inte minnas att någon annan svensk tränare uppnått något liknande. En fantastisk resa, säger Per Nordström, tränare i P18 IK.

Nordström har inte själv träffat Eriksson, men följt hans karriär genom åren.

– "Svennis" kommer precis som min fru från Värmland och har verkligen satt det på kartan. Alltid värnat om sin hembygd. Jag har alltid hört väldigt fina ord om honom. Det måste känts bra för honom att få uppleva hur han blivit hedrad och hyllad under året också, fortsätter Per Nordström.

undefined
Sven-Göran "Svennis" Eriksson under en presskonferens med Englands landslag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!