Här är öns nya akademiträning: ”Vi måste göra detta”

Tappar gotländska fotbollsungdomar i utvecklingen? Det menar Christophe Lallet. Därför har tränaren valt att starta en helt ny satsning på elitbaserad träning i privat regi. ”Jag säger inte att det här kommer att göra några under, men jag tror att vi åtminstone gör någonting för att hänga med”, säger han.

Fotbollstränaren Christophe Lallet har startat

Fotbollstränaren Christophe Lallet har startat

Foto: Kalle Forssell

Fotboll2024-10-10 18:45

"Vi står inte stilla, många touch, braaa Henning!"

"När jag klappar byter vi boll med en kompis!"

”Vad vill vi tänka på nu? Spänna bålen, spänna foten och upp på tårna!” 

"Noga med passningarna!" 

”Ner med bollen!”

undefined
Nästan 40 barn har sökt sig till den nya akademiträningen.
undefined
Träningarna har stort fokus på teknik och koordination.
undefined
Lallet, akademi

På Visborgsvallens konstgräs flyter Christophe Lallet, 38, runt på konstgräset och fördelar instruktioner. Fotbollstränaren är mest känd för att coacha FC Gutes a-lag, men på senare tid har den tidigare Hammarbystjärnan startat en annan och ny typ av privatträning, och den här dagen drillar Lallet ungdomar i åldrarna 12-14 år. 

– Har ni haft en bra skoldag? Härligt! Och nu får vi vara här i det härliga vädret och spela lite fotboll, säger Lallet samtidigt som det fuktiga höstvädret lägger sig över planen. 

Allt hade sin början tidigare i våras. Efter att ha pratat med föräldrar och ledare i olika barn- och ungdomslag tyckte sig Christophe Lallet se ett behov och efterfrågan om ett komplement till den "vanliga" lagträningen barn och ungdomar befinner sig i, och bestämde sig för att starta något nytt. 

En slags "akademiträning", en "elitbaserad" sådan, som är individanpassad och som bland annat har fokus på koordination och olika teknikövningar. Lallet ser detta som en nödvändig möjlighet att utveckla gotländsk fotboll. 

– Jag kan definitivt se skillnader när man kollar på de detaljerade sakerna, säger Lallet när jag ber honom jämföra fotbollsungdomar på Gotland med de i landets större städer. 

– Fotisättningar, motorik, allt sånt... Det är inte samma skolning. Låter vi det fortgå kommer klyftan mellan spelare från fastlandet och Gotland bli alldeles för stor. Det kan vara förödande för gotländsk fotboll på sikt. 

– Jag säger inte att det här kommer att göra några under, men jag tror att vi åtminstone gör någonting för att hänga med i utvecklingen. 

undefined
Max Björkander säger att fotboll är "allt".
undefined
Max Björkander är en av de som sökt sig till Gotland Football Academy.

Max Björkander är ett av de närmare 40 barnen som en gång i veckan tränar individuellt med Lallet. 13-åringen, som annars spelar med FC Gute, älskar fotboll och han bär en dröm att i framtiden spela i en av världens fem bästa ligor. 

– Jag vill utvecklas mycket! Och att få träna mer med en a-lagstränare, det gör mycket också. Jag vill bli bättre på det tekniska spelet. Jag får ut det på mina vanliga träningar också, men här blir det mycket mer. Här är det mer tekniskt. 

Vad är fotboll för dig? 

– Allt! 

– Jag har spelat från när jag är liten. Min farsa tycker väldigt mycket om fotboll så det har förts över till mig också. 

undefined
Lallet under en träning på Visborgsvallens konstgräs.
undefined
Lallet tycker att den här typen av träning behövs för att gotländska fotbollsungdomar inte ska halka efter.

Träningspassen hålls under namnet Gotland Football Academy och Christophe Lallet har startat ett eget bolag för att särskilja den individuella träningarna från olika föreningar på ön. Den första träningen hölls i slutet av maj uppdelat i tre olika grupper, i träning hos Lallet och Peter Öhman, Gutes forward som också är med och hjälper till. 

Lallet säger att han är öppen för att starta ännu fler grupper, och att träningarna är öppna för alla, oavsett klubbtillhörighet. 

Han är också noga med att poängtera att han gör detta i "privat regi" och inte genom FC Gute.

– Det här är ett komplement snarare än en konkurrent till föreningarnas verksamhet. Vi vill liksom inte ta spelare från något håll, utan vi vill erbjuda dem extraträning. Instruktionerna och syftet med alla övningar kan de sen ta med sig tillbaka till sina klubblag. 

Någon kanske kan tänka att det här är sätt att få över spelarna till Gute? 

Lallet skakar på huvudet innan han svarar. 

– Jag har personligen lite svårt för rivaliteten mellan alla klubbar här på ön. Jag kan förstå att det finns, det ligger säkert långt bak i tiden, jag har ingen aning, men jag ser gotländska spelare som en enhet, säger han. 

undefined
Monica Hjerp, ordförande i Gotlands fotbollförbund.

Monica Hjerp, ordförande på Gotlands fotbollsförbund, säger att det nya initiativet har varit uppe för diskussion i olika forum, och att det är viktigt för Christophe Lallet, precis som för många andra engagerade fotbollsledare på ön, att hålla isär rollerna när man har många olika uppdrag. I övrigt har GFF:s styrelse valt att inte "lägga sig i" projektet. 

– Det kan säkert bli något bra av det här, men det blir en form av selektering också eftersom det kostar pengar att vara med. Det är de som är bäst bemedlade som har den möjligheten att vara med. Jag tycker att det är jätteviktigt att alla som vill spela fotboll kan göra det, säger Monica Hjerp och fortsätter: 

– Samtidigt kommer de här spelarna, som har möjlighet att vara med, att ta ytterligare kliv i sin utveckling. Lallet är ju en duktig tränare, det ska vi inte sticka under stol med. 

Det här är ju ett privat bolag som Lallet driver, men har det varit aktuellt för Gotlands fotbollsförbund att anordna den här typen av individanpassad träning? 

– Vi har väl haft det uppe för diskussion vid tillfällen, men det ska finnas resurser till det också. 

undefined
Christophe Lallet säger att hans drivkraft är att utveckla gotländsk fotboll.

Så varför gör Christophe Lallet detta? Är det ett sätt att tjäna pengar? 

Nej, menar tränaren. Det kostar förstås att vara med (199 kronor per träningstillfälle) och Lallet säger att han behöver "gå runt”. 

– Men hade jag gjort det för pengar så hade jag kunnat göra något annat, säger han vidare. 

– Drivkraften är 100 procent att utveckla gotländsk fotboll. Att ha en akademi är ju något som man vill att föreningarna har, men kravställningen för att få vara en akademi är extremt hög. Det finns ingen klubb på Gotland som klarar av det i dagsläget. Målet är ju att en klubb kan få en akademistämpel från fotbollförbundet.

– Men just nu finns det inte... Vi måste göra detta, och jag har tiden och kompetensen att göra det. Att tjäna pengar är inte målet. 

Hur har reaktionerna varit? Har du mötts av något motstånd? 

– Jag har faktiskt inte hört någon säga något om själva idén och tillvägagångssättet. Däremot har det varit lite frågor kring vilka som får vara med, och den informationen har kanske inte nått ut helt än. Jag har fått jättebra feedback från föräldrar, säger Lallet.                                                                                                                                                                                                        

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!