Ida Kellström gör i år sin tredje säsong som assisterande domare (AD) i damallsvenskan. Utöver damallsvenskan så blir det en del matcher i Ettan för herrar.
– Det har känts väldigt bra hittills, det är fantastiskt kul och det går bra på matcherna, säger I da Kellström.
Hon blev klar med sina studier till civilekonom i januari och kombinerar numera dömandet med att arbeta som ekonom på RF-Sisu Östergötland.
– Jag jobbar med föreningsekonomi och trivs jättebra. Jag har ju haft idrotten med mig hela livet och det är kul att få jobba med det också.
Det är rollen som assisterande domare som hon satsar på just nu.
– Men jag kommer att gå steg 3-utbildningen som huvuddomare i år, vilket motsvarar att man på damsidan får döma i Elitettan. Den utbildningen går jag egentligen med syftet att sedan kunna gå steg 4-utbildningen som AD. Det är olika stegutbildningar på dam- och herrsidan, vilket gör det lite komplicerat när man vill döma både dam och herr.
– Det är bra att komplettera med några matcher som huvuddomare under året, men karriären ser jag som assisterande. Sedan är det klart att man inte vet vad som händer sen i framtiden, det kanske ändras, säger 23-åringen.
Redan 2019 gjorde Ida debut i Champions League-sammanhang, vilket var en speciell känsla som då nybliven 22-åring.
– Det var det verkligen, det är den roligaste matchen jag gjort hittills. Jag är väldigt glad att jag fick chansen då och hoppas att jag får det igen.
Att få sätta ett FIFA-märke på domartröjan är högt upp på önskelistan.
– Det är full satsning på fotbollsdömandet, jag har ju det där FIFA-märket som målsättning. Mitt långsiktiga mål är att få vara med och döma på ett stort mästerskap. Det är ett stort mål, och då är ett FIFA-märke ett bra delmål på vägen för att nå dit.
Detta FIFA-märke på tröjan ger långt större möjligheter till prestigefyllda uppdrag.
– A-landskamper, Champions League och stora mästerskap. Att jag fick en chans i CL 2019 berodde på att FIFA-domarna redan var ute på uppdrag, så det blev en bonusmatch. FIFA-märket innebär sådana uppdrag på mer regelbunden basis.
Hur nära är du ett FIFA-märke?
– Det är väldigt svårt att svara på, det finns många duktiga som står rätt i led till att få ett FIFA-märke, och kvoten som Sverige har är fylld.
Den svenska FIFA-kvoten på damsidan omfattar fyra huvuddomare och sex AD. När en plats öppnas upp finns inget givet svar på vilket i sig kan vara lite frustrerande.
– Jag är en person som vill ha kontroll på saker och ting, så då är det jobbigt att inte veta. Det jag kan göra är att ta en match i taget och göra den så bra som möjligt, för att ge mig bästa möjliga chanser.
Domarkarriären har till stora delar gått som på räls för Ida, men hon hade en knäskada som stoppade henne under första delen av fjolåret.
– Då missade jag en del matcher, men corona satte stopp för början av säsongen så jag missade färre matcher jämfört med ett normalt år. Nu var jag borta halva säsongen och tillbaka i mitten av augusti.
Skadan uppstod på fotbollsplanen, men inte i rollen som rättskipare.
– Jag borde kanske inte nämna det, men det kan ha varit under en familjematch hemma i trädgården, säger Ida med ett förläget skratt.
Det kan gå så hett till när familjen är samlad?
– Ja så är det faktiskt, men det var ingen tackling utan jag fastnade i gräset.
Således inget rött kort till en familjemedlem?
– Haha nej precis, säger Ida Kellström.