"Jag är glad att kunna fortsätta i Gute"

Det blir Robert Mambo Mumba som ersätter Mikael Waktel i FC Gute. "Jag är glad att klubben ger mig den här chansen", säger han.

För bara några dagar sedan stod det klart att Mikael Waktel lämnar FC Gute. På tisdagen presenterades ersättaren Robert Mambo Mumba. Här bredvid Leif Eiransson.

För bara några dagar sedan stod det klart att Mikael Waktel lämnar FC Gute. På tisdagen presenterades ersättaren Robert Mambo Mumba. Här bredvid Leif Eiransson.

Foto: Emil Karlsson

Fotboll2019-10-29 19:15

Robert Mambo Mumbas meritlista är lång som spelare.

54 A-landskamper och 15 mål för Kenya, han har representerat tre allsvenska klubbar och varit proffs i länder som Belgien och Norge.

Nu tar han över tränaransvaret i FC Gutes division 2-lag.

– Vi är väldigt glada att ha gjort klart med Robert, säger Leif Eiransson som funnits med i sportkommittén och nu tar över rollen som sportchef i FC Gute.

Mambo Mumba är också mycket nöjd.

– Jag är glad att klubben ger mig den här chansen, att kunna fortsätta i Gute och jobba med den talang som finns här på ön. Jag har själv spelat i Gute och vill kunna ge något tillbaka, säger Robert Mambo Mumba.

Han värvades till Visbylaget 2014 och har blivit kvar på Gotland. Mambo Mumba har även representerat klubbar som Levide och Dalhem. Den senaste säsongen har han tränat Gutes U17 i division 1.

– Det känns väldigt spännande. Vi har sett vilken utveckling det varit i det laget, hur han jobbat individuellt med spelarna och vilken spelidé han haft. Robert har höga ambitioner med sin fotboll och hoppas att det här är ett första steg. Sedan vill han vidare, fortsätter Leif Eiransson.

Gute hade ett tungt 2019 och var länge indraget i bottenstriden. Kontraktet säkrades först i den näst sista omgången, efter att laget besegrat Skiljebo med 2–1 på Gutavallen.

– Jag har inte haft möjlighet att se så många matcher på plats, men några har det blivit. Första målet blir att göra en bättre säsong än den som varit, att vi kan vara bättre organiserade på planen. Sedan är det viktigt att klubben är stabil och att det finns en rak linje mellan lagen, tillägger Robert Mambo Mumba.

Något som också Eiransson är inne på.

– I min roll vill jag hitta en bra och fungerande organisation, med bra ledare i varje lag. Det kommer att bli min drivkraft, mer än att ha några direkta resultatmål. Gör vi det bra i två-tre år så kommer det andra automatiskt, säger Leif Eiransson.

Mambo Mumba kommer att hålla i träningarna som drar igång igen i nästa vecka. Sedan kommer Gute att ha ett uppehåll från slutet av november och i december, men planerar för en tryout före jul.

– Jag kan knappt vänta att få börja jobba med den här gruppen och att det ska dra igång på riktigt i januari, säger Robert Mambo Mumba.

När det gäller spelartruppen vill inte Eiransson uttala sig i nuläget.

Mambo Mumba firar ett mål på Gutavallen.
Mambo Mumba firar ett mål på Gutavallen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!