Under helgen har SvFF förlagt sin så kallade ordförandekonferens i Visby.
Där samlas landets samtliga fotbollsdistrikt, förbundets högsta ledning och intresseorganisationerna Svensk Elitfotboll (där gotlänningen Johan Lindvall är generalsekreterare) och Elitfotboll Dam för diskussioner om strategier och planer för svensk fotbolls framtid.
– Vi kommer att prata om ekonomi, demokrati och utbildning. Mycket för att vi ska kunna lyfta vår svenska fotboll högre upp, så att vi kan komma tillbaka.
– Jag kan personligen tycka att det är för kort tid för den här konferensen, ska man kunna borra i frågorna behöver man mer tid för att verkligen sitta ned och utbyta erfarenheter nu när vi är samlade från hela landet.
Det säger Monica Hjerp, ordförande i Gotlands fotbollsförbund, och han är rutinerad i de här sammanhangen. Hon var med på sin första ordförandekonferens redan 2012, och på frågan om vilka frågor som är viktigast ur ett gotländskt perspektiv svarar hon:
– För Gotland handlar det mycket om att synas och vara en del av svensk fotboll. Det försöker jag att tala om hela tiden när jag är med. Det gäller att vi hela tiden är med och markerar att vi finns. Att vi tar plats. Vi har inte elitklubbarna och hamnar lite utanför då vi ligger på semi-elitnivå.
– Det gör att man blir lite åsidosatt, säger Monica Hjerp.
Kan det märkas i rummen?
– Jag har ändå varit med ett tag, jag är en av de som varit ordförande längst, och jag är inte främmande att tala om att vi finns. Jag har varit med och sett Sverige-kartor där Gotland inte varit med ens en gång, och då har jag varit snabb med att tala om det.
Konferensen har samtidigt föregåtts av turbulens, då Fotbollskanalen tidigare i veckan släppte en stor granskning om situationen i SvFF. Fotbollskanalen skriver bland annat om kritik från distrikten mot ordföranden Fredrik Reinfeldt, om svag ekonomi och om ett splittrat förbundskansli. Krönikören och tv-profilen Olof Lundh skriver i en krönika att han "aldrig känt av ett lika kokande och ilsket missnöje".
Monica Hjerp kommenterar granskningen:
– Om man tar vår ordförande Fredrik... Han fick typ två tredjedelar av rösterna när vi valde honom för drygt ett och ett halvt år sen, och jag tror inte att det förtroendet har minskat. Däremot behöver vi spara en massa pengar nu och det skapar en oro. Vi vet att det pågår stor omorganisation på kansliet och det kan uppfattas som att det går väldigt snabbt fram. Det har försvunnit en del nyckelpersoner i den här omorganisationen, och det tar ett tag innan en organisation sätter sig och får jobba klokt. Fotbollen är en konservativ idrott och det är inte helt enkelt att svänga om.
Ja, nyckelpersoner har försvunnit och SvFF har ju köpt ut personal för stora pengar, samtidigt som den ekonomiska situationen är tuff. Kan det i förlängningen drabba Gotland?
– Varje krona är välkommen för oss, så att vi kan bemanna vårt kansli och ha en service ut mot våra föreningar på Gotland. Vad vi får för pengar till vår verksamhet är jätteviktigt, så att vi inte blir avknoppade här på Gotland.
Fotbollskanalen har rapporterat om ett missnöje i landets distrikt gentemot Fredrik Reinfeldt, om bristande intresse och närvaro från ordföranden.
Monica Hjerp säger dock att hon har fullt förtroende för Reinfeldt och ledningen.
– Jag känner att han kom in i en tuff period när han valdes som ordförande, och han fick fokusera på lite andra frågor än att besöka distrikten. Men det är något som man har tagit tag i nu och de är ute och gör besök. 24 distrikt besöker man inte på en månad och ska det bli ett bra besök behöver man kanske lägga lite tid på saker och ting.
– Vi vet att Karl-Erik (Nilsson, tidigare ordförande) var en väldigt speciell och social person och vi visste att han skulle försvinna efter ett jättebra jobb under tolv år, och vi visste att vi skulle få en ny ordförande som inte var likadan. Det skulle bli en förändring och det märker man. Det är två olika ledarsätt.
Konferensen avslutas på söndagen och Monica Hjerp hoppas att diskussionerna ska leda till att svensk fotboll får ett lyft igen på högsta nivå.
Framgångarna kan sen sippra hela vägen ner till fotbollsungdomarna på Gotland, tror hon.
– Det är väldigt viktigt att det finns den moroten som går ut i distrikten. Att våra spelare som är 6-7 år ser att man kan bli en landslagsspelare, och vad som krävs då, säger hon.
Var tycker du att den gotländska fotbollen befinner sig just nu?
– I och med att IFK Visby gick upp i trean har vi täckt in glappet i seriepyramiden på herrsidan. På damsidan har vi lite kvar, men kan hoppas att Dalhem tar klivet upp för att täppa till det hålet. Det ser ju bra ut för dem, och jag skulle säga att de är mer av ett division två- än division tre-lag.
– Det är jätteviktigt, för vi behöver ha den stegen så att våra spelare kan få vara på rätt nivå och att vi kan behålla spelare på Gotland och utvecklas här, säger Monica Hjerp.