FrĂ„n FĂ„rösund till allsvenskt kval med Åtvidaberg

Kent Skarphagen, 55, minns tillbaka pÄ uppvÀxten, barndomen och fotbollen. "Jag hade Hasse Rosengren som trÀnare i FÄrösund frÄn det att jag var sju Är. Det var rÀtt tuff trÀning, ordning och reda skulle det vara. Lite militÀriskt faktiskt", sÀger han.

Kent Skarphagen inledde sin spelarkarriÀr i FÄrösund och gjorde sig snabbt ett namn som talangfull mÄlskytt. I en match mot Bro vann FÄrösund med 10-0 och Kent gjorde samtliga mÄl.

Kent Skarphagen inledde sin spelarkarriÀr i FÄrösund och gjorde sig snabbt ett namn som talangfull mÄlskytt. I en match mot Bro vann FÄrösund med 10-0 och Kent gjorde samtliga mÄl.

Foto: Arkiv

Fotboll2021-08-11 19:30

Den hÀr veckan berÀttar vi om Kent Skarphagen, en gotlÀndsk fotbollsexport av hög klass.

Fotbollen tog honom snabbt vidare till klassiska Åtvidaberg och senare till uppdrag som trĂ€nare i olika klubbar i Östergötland.

Nu Ă€r han hemma och besöker mamma Inga-Lill, 83, pĂ„ Åkermanska i Visby.

– Jag brukar hĂ€lsa pĂ„ henne nĂ„gra gĂ„nger om Ă„ret, dĂ„ tar vi ocksĂ„ en svĂ€ng ut till FĂ„rösund, vill gĂ€rna kolla lite hur det ser ut dĂ€r idag.

Kent Skarphagen vĂ€rvades redan som 18-Ă„ring till Åtvidaberg i nĂ€sta högsta serien, som dĂ„ hette division 2. Marschen uppĂ„t i seriesystemet gick rekordsnabbt.

– Ena Ă„ret spelade jag division 4-fotboll mot Hangvar pĂ„ SkogsglĂ€ntan, ett Ă„r senare var jag startspelare i ett allsvenskt kval med Åtvidaberg mot Trelleborg pĂ„ arenor som Kopparvallen och VĂ„ngavallen. RĂ€tt fantastiskt egentligen nĂ€r man tĂ€nker tillbaka.

Hur det gick i kvalet? 

– Vi vann hemma med 1–0, men fick stryk i returen i Trelleborg med 3–1. Vi var bara ett mĂ„l frĂ„n allsvenskan den gĂ„ngen, minns Kent. Det dĂ€r första Ă„ret var nog mitt allra bĂ€sta i Åtvidaberg.

Vi tar oss tillbaka till 1960-talet. Det var en tid dÄ KA3 var en maktfaktor som dominerade hela samhÀllet FÄrösund. DÀr jobbade bÄde Hasse Rosengren och Kents pappa Sölve, duktig handbollsspelare som gick bort alldeles för tidigt. Fotbollen var stor i öns nordligaste samhÀlle och den ena talangen efter den andra sÄg dagens ljus, mycket tack vare Hasse Rosengren.

– Jag har alltid tyckt att Hasse Ă€r en riktigt bra trĂ€nare, berömmer Kent.

Kent var dock inte ensam talang i FÄrösunds GoIK som klubben heter. Det rÀcker att vi nÀmner spelare som Jörgen Olofsson, Stefan Tillberg, Tommy Mattsson, bröderna Anders, Per och Ulf Bogren, Thomas och John Erlandsson, Mikael och Magnus Sunneborn med flera.

– VĂ„rt pojklag tillhörde Gotlandstoppen i flera Ă„r. Minns att det var riktigt lĂ„nga resor nĂ€r vi skulle möta lag som Hoburg, Fardhem, Garda och Hemse. Men vi brukade klara det med tvĂ„ bilar.

Kents stora talang visade sig snabbt, inte minst genom mĂ„lskyttet. Ta en match mot Bro som exempel. 10–0 till FĂ„rösund.

– Jag gjorde faktiskt alla tio mĂ„len. 

Snabbt till seniortiden. MÄhÀnda var det segern (18 mÄl) 1983 i den gotlÀndska skytteligan i division 4 som gjorde att de större klubbarna fick upp ögonen pÄ den unge Kent Skarphagen. Att han hade nÀsa för mÄlet har ni redan förstÄtt. NÀr han sjÀlv fÄr beskriva sina bÀsta sidor blir det:

– Visst var mĂ„lskyttet en styrka. Men trots att jag Ă€r ganska stor var jag rĂ€tt snabb och smidig, kunde ta emot bollar och nickskarva. Var rĂ€tt allround.

Kents favoritlag har alltid varit Åtvidaberg. En lycka dĂ„ att just den klubben hörde av sig och ville titta nĂ€rmare pĂ„ talangen frĂ„n FĂ„rösund. Ett lyckat provspel följdes av ett telefonsamtal frĂ„n ingen mindre Ă€n förra Bayern Munchen-proffset Conny Thorstensson som dĂ„ satt i styrelsen för klubben. Han tyckte att Kent skulle byta FĂ„rösund mot Åtvidaberg. Ett stort steg för en 18-Ă„ring. 

– Ja för sjutton, Kent kommer jag ihĂ„g, skrattar Conny Thorstensson. Minns att det var full snöstorm nĂ€r hans förĂ€ldrar kom och lĂ€mnade honom, tror det var trettonhelgen. 

Conny Thorstensson funderar en stund nĂ€r jag ber honom komma pĂ„ nĂ„got som gjorde Kent till den spelare han var. Och han kommer med nĂ„got som Kent sjĂ€lv inte nĂ€mnt. 

– Han hade förmĂ„gan att springa snabbt i sidled och vĂ€nta pĂ„ passningen i djupled och sedan sĂ€tta fart mot mĂ„let. Kent hade bra tajming och utnyttjade mĂ„lchanserna ganska vĂ€l. Det var inga större pengar i fotbollen pĂ„ den tiden och vi i Åtvidaberg fick vĂ€rva spelare frĂ„n de lĂ€gre divisionerna, pĂ„pekar Conny.

Kent sjĂ€lv om första tiden: 

– Jag fick jobb pĂ„ Facit och en madrass pĂ„ golvet i en tvĂ„rummare som föreningen betalade, ingen lyx direkt. Men Åtvidaberg kĂ€ndes Ă€ndĂ„ som riktigt stort nĂ€r man kommer frĂ„n FĂ„rösund


Det blev Ă„tta sĂ€songer som spelare i Åtvidaberg, sex i nĂ€sta högsta serien och tvĂ„ sĂ€songer i tredjedivisionen. Han fanns ofta bland de bĂ€sta mĂ„lskyttarna i klubben.

– Det blev sĂ„dĂ€r mellan fem och tio mĂ„l per sĂ€song och vi var för det mesta ett mittenlag. 

Men spelarkarriĂ€ren blev betydligt kortare Ă€n Kent hoppats. Blott 26 Ă„r gammal – sista Ă„ret som spelare – nappade han pĂ„ ett erbjudande om att bli spelande assisterande trĂ€nare i Åtvidaberg. 

– Jag erbjöds ocksĂ„ jobbet som huvudtrĂ€nare eftersom klubben sparkat den ordinarie trĂ€naren.

Samtidigt började ocksÄ kroppen sÀga ifrÄn. FrÄn en position lÄngt fram i banan slutade Kent som mittback.

– Jag rĂ„kade ut för bristningar i baksidan pĂ„ lĂ„ren. GĂ„ng pĂ„ gĂ„ng. Det hĂ€nde att jag fick lĂ€mna planen efter bara nĂ„gon minut. Till slut gick det inte lĂ€ngre och jag fick lĂ€gga av. Utan de dĂ€r bristningarna hade jag nog kunnat spela i ytterligare fem-sex Ă„r.

Samtidigt vĂ€xte familjen, först kom Robin 1988, tvĂ„ Ă„r senare Richard, Rasmus 1992 och Daniela 1995. Samtliga har pĂ„ nĂ„got sĂ€tt spelat fotboll i Åtvidabergs FF dĂ€r Kent varit inblandad som trĂ€nare eller ledare.

TrÀnarrollen var nÄgot som tilltalade Kent Skarphagen. Lockande erbjudanden saknades inte.

– 1994 ville IFK Norrköping ha mig som assisterande trĂ€nare i allsvenskan, men jag tackade nej. DĂ„ hade vi redan tre barn och den fjĂ€rde var pĂ„ vĂ€g, kĂ€nde att det inte skulle hĂ„lla. Jag valde istĂ€llet att trĂ€na ungdomslag i Åtvid.

Hur var du som trÀnare?

– Klara riktlinjer, ville ha flyt och högt tempo pĂ„ trĂ€ningarna. Har man vuxit upp med Hasse Rosengren som trĂ€nare och pappa som lagledare vet man var skĂ„pet ska stĂ„.

Steg 1 som trÀnare redan som 15-Äring följdes av ytterligare ett par utbildningssteg, steg 2 och steg 3. Eftersom den aktiva karriÀren var tillÀnda kunde Kent nu Àgna sig Ät trÀnaruppdrag i mindre klubbar som Falerums IF i division 5, BjörsÀters IF i division 6 och Grebo IK i division 4.

Det dĂ€r lĂ„ter ju inte sĂ„ upphetsande nĂ€r bĂ„de Åtvidaberg och IFK Norrköping dessförinnan kommit med fina erbjudanden.

– Visst kan jag tĂ€nka tillbaka pĂ„ det ibland, det hade sĂ€kert lyft min karriĂ€r om jag valt en större klubb. Men jag Ă€r inte pĂ„ nĂ„got sĂ€tt bitter, tycker att jag fattat bra beslut. Jag har fyra barn och sex barnbarn, det Ă€r ocksĂ„ nĂ„got att vara stolt över.

Kent Skarphagen

Ålder: 55 Ă„r, blir 56 i oktober.

Yrke: FörsÀljare för en amerikansk kondensatortillverkare, ansvar för de nordiska lÀnderna.

Bor: Åtvidaberg.

Familj: Sambo med Agneta Larsson.Barnen Robin, Richard, Rasmus och Daniela.

Klubbar: FĂ„rösunds GoIK, Åtvidabergs FF, Falerums IF, BjörsĂ€ters IF och Grebo IK. 

Meriter: Spelade Ă„tta sĂ€songer i klassiska Åtvidabergs FF, var med och kvalade till allsvenskan. Vann skytteligan i division 4 Gotland 1983 pĂ„ 18 mĂ„l.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!