KLART: FC Gute får möta Västerås SK i Svenska cupen

FC Gute skrällde och slog ut Vasalund. Nu är nästa motstånd i Svenska cupen klart – och det handlar om allsvenska Västerås SK. ”Allsvenskt motstånd är alltid väldigt kul och bra”, säger Gutes tränare Christophe Lallet.

Västerås och Viktor Granath kommer till Gutavallen för cupspel.

Västerås och Viktor Granath kommer till Gutavallen för cupspel.

Foto: Tobias Sterner

Fotboll2024-07-09 13:12

Det krävdes en förlängningsrysare, men FC Gute lyckades för ett par veckor sen till slut slå ut division ett-laget Vasalund och avancerade till den andra rundan i Svenska cupen. 

undefined
Emil Hodin blev tvåmålsskytt när FC Gute slog ut Vasalund.

Det innebär per automatik tuffare motstånd (lag från superettan eller allsvenskan), och på tisdagen lottades det fram vilket lag som kommer att gästa Gutavallen i augusti. 

FC Gute hoppades på ett allsvenskt storlag, men så blev det inte riktigt. Däremot blev det allsvenskt motstånd, då man lottades mot Västerås SK.  

Ett lag som innehåller bland annat den gotländska målvakten Anton Fagerström, och Västerås ligger just nu sist i den allsvenska tabellen. 

undefined
FC Gutes tränare Christophe Lallet.

FC Gutes tränare Christophe Lallet följde från semestern lottningen på sin telefon. 

– Vi satt och kollade här, kul med VSK!  

Vad tänker du om det? 

– Det är kul med allsvenskt motstånd måste jag säga, det är ett bra lag.  

– Jag har sett dem och nu har de värvat lite folk. Elyas Bouzaiene från Degerfors och de har fått tillbaka Viktor Granath. Lite koll har man. 

Hade du hoppats på något annat, eller är du nöjd?  

– Alltså, det är klart att de riktigt stora lagen hade varit roligast att få hit. Men VSK har också en ganska fin supporterskara och vi kan nog locka över några från dem också.  

– Vi ska se till att göra en bra start på hösten så att vi kan visa att vi har bra många gotlänningar. Allsvenskt motstånd är alltid väldigt kul och bra, säger Lallet.

Senast Gute hade ett allsvenskt lag på besök var i november 2020 då man mötte Hammarby i cupen. Det blev dock aldrig någon publikfest på grund av coronarestriktioner. 

FC Gute har hemmafördel i cupmötet med VSK, och den andra omgången ska spelas 20-22 augusti. Exakt speltid är ännu inte bestämd.

undefined
I Västerås återfinns den gotländska målvakten Anton Fagerström.

Så lottades lagen i FC Gutes pott: 

Huddinge IF – Gefle IF
Stockholm Internazionale – Gif Sundsvall
IFK Stocksund – Hammarby IF
Sollentuna FK – Örebro SK
Enskede IK – IK Brage
Kubikenborgs IF – AIK
Årsunda IF – Skövde AIK
FBK Karlstad – Sandvikens IF
FC Gute – Västerås SK
Täby FK – IK Oddevold
IF Karlstad Fotboll – IK Sirius
IFK Östersund – IF Brommapojkarna
Karlbergs BK – Östersunds FK
Nyköpings Bis – Degerfors IF
Piteå IF FF – IFK Norrköping
FC Järfälla – Djurgårdens IF  

Så spelas Svenska cupen

Källa: Svenska Fotbollförbundet.

Distriktens deltagarplatser fördelas utifrån varje distrikts antal lag (pojk- och herr). Det finns totalt 64 distriktsplatser. Därutöver deltar alla 32 lagen i Allsvenskan och Superettan (SEF-lagen).

Omgång 1

De 64 lagen från distrikten möter varandra utifrån geografisk spelordning. Gute gick vidare härifrån efter segern mot Vasalund. 

Omgång 2

De 32 segrarna från omgång 1 lottas mot de 32 SEF-lagen. De 16 nordligaste distriktslagen lottas fritt mot de 16 nordligaste SEF-lagen och samma sak sker med de sydligaste. Distriktslagen är hemmalag.

Spelas 20-22 augusti.

Här får FC Gute alltså möta Västerås SK. 

Omgång 3 och vidare

Spelas som gruppspel där de 16 högst rankade lagen placeras in i grupperna och de övriga 16 lottas in fritt. De åtta gruppsegrarna avancerar till kvartsfinal. I kvartsfinalerna lottas de fyra gruppsegrarna med bäst resultat från gruppspelet som hemmalag mot övriga gruppsegrare. Hemmalag i semifinaler och final utses genom fri lottning. 

Gruppspel och vidare spelas 2025.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!