Vad har Svenska kyrkan och Dalhem IF gemensamt? Jo, på Gotland har de startat upp ett lokalt stödprojekt för flickor i Kenya. Genom Svenska kyrkans etablerade kontakter i Nairobi och Dalhem IF:s relation med Mary Wanijuki Kinuthia hittade de ett smart samarbete. Benjamin Ulbrichst, präst på Storsudret är en av projektledarna från Visby Stift.
– Samarbetet initierades för något år sedan redan. Det finns kontakter mellan Svenska kyrkan och ett flyktingläger i Kakuma, Kenya. Där är fotboll en viktig del av det psykosociala. Idrotten håller människor, och inte minst flickor borta från massor av hemskheter. Samarbetet med Dalhem IF blev naturligt genom den kulturella bryggan med deras Kenyanska spelare, säger han.
Att samla stödinsatser genom fotbollen och idrotten är något som Benjamin Ulbrichst tror kan bli en framgång.
– Både Svenska kyrkan och Dalhem IF förstår att fotboll ingår i ett nät av liv och beröra väldigt många områden, säger han.
För Dalhem IF har det varit naturligt att hjälpa till i projektet. Frida Erlandsson menar att hela klubben är engagerad och att man hoppas att det ska växa med tid. Bland annat har man ett samarbete med Intersport i Visby där man samlar in begagnad idrottsutrustning som kan komma till användning.
– Från Dalhems sida så har vi samlat in mycket bollar, västar, matchställ, kläder ja egentligen alltför att kunna träna. Vi har fått in en del men vi tar gärna emot mer, säger hon.
Enligt Sveriges biståndsmyndighet Sida lever 80 procent av Kenyas befolkning i fattigdom. 45 procent av barnen i landet lever i allvarlig fattigdom. En månadslön motsvarar omkring 200 kronor. En fotboll motsvarar alltså omkring två månadslöner i landet.
– Vi försöker också att hjälpa till genom olika insamlingar. Bland annat så säljer vi en landslagströja där delar av intäkterna går till det här projektet, säger Frida Erlandsson.
På sikt hoppas Frida Erlandsson att projektet kan bli ett utbyte mellan lag på Gotland och i Kenya.
– Det skulle vara fantastiskt om lag skulle kunna få komma hit och att gotländska lag skulle kunna få komma dit och byta erfarenheter med varandra. Än så länge har vi kunnat träffas genom videomöten, säger hon.
Projektet har än så länge gjort stödinsatser för ett lag i ett flyktläger i Kakuma och ett lag i området Kibira, Nairobi.