Fansen i Hammarby, klubben i Christophe Lallets hjärta, tog honom snabbt till sina hjärtan och hedrade honom med en egen ramsa under hans sejour i klubben 2012-2013. Han var ungdomproffs i Frankrike och hann senare med ett kort fotbollsäventyr i Florida. Därtill har han som artist miljontals spelningar på Spotify. Närmast kommer han från ett tränaruppdrag för Västerhaninge i division 3.
Men vem är han egentligen, den där Lallet som numera bytt Stockholm mot Fröjel och tränar FC Gute?
Vi tar avstamp häromåret när Christophe tillsammans med sambon Hanna färdades någonstans längs Lummelundsväg mellan Stenkyrka och Visby och insikten nådde dem båda att de ville ha mer av Gotland.
– Vi kände nog båda att vi behövde något annat, komma bort från Stockholm där vi hade ett rätt inrutat liv på Södermalm, säger Christophe Lallet.
Sedan årsskiftet bor familjen nu i Fröjel, och Christophe Lallet arbetar vid sidan om fotbollen som musiklärare på Klinteskolan. Musiken återkommer vi till senare, då den är nästan lika central som fotbollen i 35-åringens liv.
Lummelundsväg i all ära, men vägen mellan Visby och Fröjel är inte så dum den heller?
– Det är ju Sveriges vackraste väg. När man kommer åkande just söder om Västergarn med vyn ut mot Karlsöarna... Alltså, vad är det för plats man bor på. Det är helt sjukt, det är nästan så att man åker av vägen, säger Christophe Lallet exalterat med yviga gester.
Under våra samtal är den ständiga inlevelsen påtaglig. Oavsett om det handlar om en glittrande havsspegel med Karlsöarna i bakgrunden, Gutes uppspelsmodeller eller för all del popgruppen Jumper så brinner det positiva engagemanget med stadig låga.
Via Christophes tidigare arbetsgivare Degerfors IF fick Gute i somras reda på att stockholmaren var på väg till Gotland och på den vägen är det.
– Det fanns en del andra erbjudanden men när FC Gute dök upp på radarn så blev Gotland och Gute snabbt nummer ett. Det är lite som när man träffar en tjej och så märker man att hon också är intresserad och att det ligger på en bra nivå, då växer det sig starkare väldigt snabbt och man blir ännu mer intresserad.
Han fortsätter:
– Jag tror att Gute befann sig i ett läge där de behövde den här typen av tränarfilosofi.
Vidareutveckla.
– Filosofin bygger på mycket energi, positivitet och att man aldrig slår av på takten utan hela tiden pushar spelarna i rätt riktning. Det är energi till max, men allting vi gör grundar sig i en övertydlighet. Inte tydlighet, utan övertydlighet.
– När grabbarna får en arbetsmetod presenterad för sig så får de den på många olika sätt. Det handlar om tillgängligt lärande, vilket vi använder väldigt mycket i skolan också. I ett lag är det 25 olika individer som är byggda på helt olika sätt och vi måste individanpassa inlärningsmomenten.
Han beskriver sig själv som en grundlig fotbollsnörd.
– Jag har gravt överkonsumerat division 2-fotboll sedan i somras. Antingen gör man det halvdant när man presenterar någonting eller så gör man det på riktigt, och ska man göra det på riktigt så måste vi veta vad fan vi snackar om. Jag är övertygad om att jag kan koka ihop något om hur motståndare spelar baserat på hur det brukar vara, men på det sättet vinner vi inga matcher. När jag står och snackar med grabbarna känner jag en trygghet i att jag vet vad jag snackar om, och den energin och pondusen tro jag sprider sig.
2016 lade han som 30-åring ner spelarkarriären efter att ha avslutat i IK Frej, som han var med och tog upp i Superettan.
Hade fotbollslivet börjat gå på rundgång?
– Ja faktiskt, precis så. Jag behövde en paus. Jag var så otroligt trött på alla bortaresor, alla matchförberedelser. Att spela fotboll var och kommer alltid vara kul, men allt det praktiska runtomkring tog så otroligt mycket av min energi. Och har man öppnat den dörren på glänt så går det fort för den att öppnas på vid gavel.
Hand i hand med detta tog musikkarriären fart på allvar, hans låtar Blundar och Bara min fick fäste och Lallet var kontrakterad till ett ledande globalt skivbolag.
Men musikkarriären är för närvarande pausad, det senaste släppet kom 2019. Då hade fotbollen åter tagit ett allt fastare grepp om honom.
– Musiken kräver sin tid, och jag är alldeles för förälskad och förankrad i fotbollen, jag kommer inte ifrån det. Jag behövde den där pausen efter att ha spelat fotboll hela livet, men efter ett par år saknade jag ihjäl mig efter fotbollen. En sådan sak som att sitta med grabbarna på en illaluktande buss och förbereda mig inför en bortamatch.
De där kickarna som matcher ger skapar ett tomrum som är svårt att fylla?
– Ja exakt. Och redan som liten grabb såg jag mig själv som en framtida fotbollstränare. Jag hade Stefan Billborn som tränare i BP och han tränade flera lag, så i tolvårsåldern hängde jag efter honom när träningen var klar för att titta på när han tränade nästagäng.
Du förefaller vara väldigt analytiskt lagd?
– Absolut, men kanske inte på det enkelspårigt teoretiska sättet utan kanske mer hur en individ fungerar och hur en grupp fungerar. Jag tror att den som insett att man jobbar med personer och inte bara fotbollsspelare har knäckt någon form av ekvation. I division 2 är inte skillnaden mellan varje lag så stor i grunden, det som gör skillnaden är detaljerna runtomkring. Det vi behöver göra nu är att vända på högtalaren och skruva på reglagen så att ljudet blir perfekt, att det blir samklang.
Han är bestämd i sin uppfattning om betydelsen av långsiktighet och att göra saker i rätt ordning i rollen som tränare.
– Jag är helt övertygad om att om man vill ha framgång så behöver man ha kontinuitet och skynda långsamt. Vill man bli bra på någonting så finns det bara en sak att göra och det är att konsekvent träna på det. Det finns inga genvägar. Här är det viktigt för mig att vi sätter ramarna och är konsekventa. Det är som att ha en ekonomi, man kan inte bränna hela lönen och sen vilja ha en ny bil. Man måste spara sina pengar först och sedan skaffa det man vill ha. Vi kan inte tro att vi kan vinna på lotto genom att varje år värva spelare som ska göra det där lilla extra.
Det där har ju annars tyvärr varit symtomatiskt för många klubbar, inte bara inom fotbollen.
– Verkligen, och vi kommer inte göra så. Helst av allt vill vi kontraktera spelarna över längre tid, när vi pratar med spelarna pratar vi inte i termer om "det här året är det som gäller". Kan en spelare inte se sig själv vara på Gotland på längre sikt än ett år så är spelaren inte intressant, oavsett hur bra han är. Sen kan vi ju dock inte kontrollera vad som händer, gör en spelare 20 mål så hamnar han ju givetvis på radarn högre upp i seriesystemet.
Christophe känner att han har kommit till FC Gute vid en väldigt bra tidpunkt.
– Det värsta som kan hända för ett lag är att tio spelare försvinner och tio nya kommer in. Om det blir så år efter år, hur ska man då kunna jobba konstruktivt. Att vi har fått behålla merparten av de unga spelarna som spelat länge ihop och har en del erfarenhet från serien, det är ju guld att jobba med.
På tal om kontinuitet, men i en mer kortsiktig kontext, så har Gute haft en bra försäsong sett till att spelartruppen hållit sig frisk och skadefri.
– Det har rullat på riktigt bra på försäsongen. Vi har inte haft något sjukdomsutbrott som åsidosatt vår verksamhet. Vi har kunnat träna på och hålla långtidsplaneringen på försäsongen. Tränar vi rätt håller vi oss också skadefria, och en skadefri trupp genererar i kvalitativa träningar som i sin tur leder till att vi snabbare kommer närmare våra mål. Att hålla oss skadefria har utgjort en jättestor del av vår planering här på våren. Jag säger inte att det här är tack vare oss, utan det handlar till stor del om ansvarstagande spelare att ta hand om sig själva.
I och med klubbens nya U22-trupp har träningsgruppen också varit stor.
– Det har varit en lyx.
Skapandeprocessen utgör en betydande del i hans tillvaro. Som fotbollstränare är det han som är lagets regissör, likaså är skapandet centralt som musiker och kompositör.
Hur viktig är den processen för dig?
– Det är skoj att den ådran i mig lyfts fram, för den är superstor. Alltifrån konstverk, som i mitt fall är musiken, till fotbollen. Men jag vill inte uppfinna hjulet på nytt. Snarare titta på andra, glo och sno, och hitta egna nyanser i det så att det blir min grej.
I fotbollen påverkas det mycket av vad man har för spelare att tillgå och deras egenskaper.
– Det handlar om att anpassa och optimera spelet utifrån den spelartrupp som finns att tillgå. "Hur vill du spela fotboll" är en fråga som ofta dyker upp, det är jättesvårt för mig att svara på för det beror ju på vad jag har för spelare tillgängliga.
Nu är du färsk på posten och betonar vikten av kontinuitet, hur långsiktigt ser du på din roll i klubben?
– Det är väl klart att jag strävar efter att göra större karriär som tränare, men jag skulle aldrig överge skutan förrän jobbet är gjort. Jag kommer nog inte känna mig nöjd med att bara ha varit här i två säsonger med ett mediokert resultat, jag är här för att uppnå något och sen får man se vad som händer. Vi ska blicka uppåt, så är det bara. Gotland förtjänar en klubb högre upp i seriesystemet. Med det sagt så finns det olika faser och tillvägagångssätt. Ska vi skynda eller ska vi göra det ordentligt? Ska vi bygga det här huset så behöver vi gjuta grunden ordentligt, annars kommer det bara falla ihop.
Han fortsätter med att mer konkret exemplifiera vad den gjutna grunden har för beståndsdelar.
– Nummer ett är att vi släppte in 65 mål förra säsongen, det kommer aldrig att ske på min vakt. Inte en chans. Nummer två är tydlighet i hur laget presterar och spelar fotboll. Alla ska veta precis vad de ska göra på planen, oavsett om man är ersättare som kommer in och avslutar matchen eller om man börjar matchen på planen och sedan ersätts.
Christophe har tidigare sagt att årets upplaga av Gute ska vara som en anka, där det utifrån sätt ser ut som att man simmar fram lugnt och ledigt men där det under ytan jobbas på stenhårt i det tysta.
Om årets Gutesäsong istället symboliseras av en låt, vilken blir det då?
– Mmm.... Jo, nu vet jag. Baba O'Riley med The Who. Ett långt och lite trevande intro, men sedan kommer Keith Moon in, världens bästa trummis, och det tar fart och sedan fortsätter bara låten lyfta och går från klarhet till klarhet. Keith Moon sitter där bakom dom andra och styr, och det är ju vårt försvar 2022, säger Christophe Lallet.
Lallets egna ramsa som Hammarby-fansen sjöng?
Olé Olé Olé Olé, Lallet, Lallet.
Om allt går vägen så kanske den återuppstår i år på Gutavallen.
På lördagen får vi i seriepremiären borta mot nykomlingen Korsnäs veta hur mycket av Baba O'Reilys intro som har hunnit rulla och när det är dags för Keith Moon att slå an takten.