2019 fick Berra Sandström ta emot priset Årets Idrottsgärning på den stora Idrottsgalan i Visby. En mer välförtjänt mottagare är svårt att hitta. Berra är den person som betytt och fortfarande betyder mest för det lilla samhället på norra Gotland. Kappelshamns IK, KIK i folkmun, är nämligen så mycket mer än en idrottsförening.
– Man kan väl kalla det en bygdeförening med inriktning på idrott, tycker Berra.
Så är det. Förutom fotboll ägnar sig klubbens medlemmar åt bland annat pingis, varpa, boule, grillfester, midsommarfirande, luciatåg (varje år sedan 1973), bastubad…Ja, listan kan göras ännu längre. Tidigare fanns också sporter som volleyboll och rinkbandy på klubbens meny.
– Nyligen hade vi vår stora i bouletävling här på idrottsplatsen med 23 deltagare.
Berra är också redaktör för klubbtidningen KIK:aren (utkommer fyra gånger om året) som utsetts till Gotlands bästa klubbtidning. Senaste numret, som vi tagit del av, innehåller 20 välmatade sidor med diverse reportage och intervjuer. De flesta signerade redaktör Berra Sandström.
– Idrottsföreningen är min stora hobby, hinner inte med så mycket annat.
Berra visar runt på idrottsplatsen, belägen alldeles intill Kappelshamnsviken och hans egen villa. Två fotbollsplaner, en med fulla mått och en lite mindre där några tjejer precis värmer upp inför kvällens ”Bollkul”.
– Och där ser du vårt nya utegym som kostade drygt 120 000 kronor. Det har blivit populärt, säger Berra.
Vi vandrar vidare mot de låga vita byggnaderna på kortsidan av idrottsplatsen. Omklädningsrum, förråd, klubbrum med bekväma fåtöljer, bastu, kiosk.
– Bastun har vi byggt ut och den har nu plats för cirka 15 personer. Bastukvällarna är en av föreningens populäraste aktiviteter just nu. Vi har ett snitt på 25 besökare i veckan och jag är en av nio bastuvärdar.
Ja ni märker, Kappelshamns IK är så mycket mer än en idrottsförening. Hemmaborgen Snäckersvallen ligger i Hangvar socken.
– Ungefär 150 meter där borta går gränsen mellan Hangvar och Lärbro, säger Berra och pekar. Historiskt är Kappelshamn mer likt Lärbro med arbetarkulturen, i Hangvar kretsar mycket kring jordbruket.
Berra Sandström är ingen ”urgute”. Uppväxt i Solna norr om Stockholm, men föräldrarna tog honom till Gotland några somrar i de unga åren.
– Redan som barn bestämde jag mig för att jag skulle bo på Gotland.
Fotboll som pojk och junior spelade han i Vasalund.
–Men det blev för allvarligt när jag började träna med seniorerna, lusten och glädjen med fotbollen försvann, minns Berra. Det blev Korpen istället.
I mitten på 70-talet blev det också Kappelshamn istället för Solna. Egna villan, närmaste granne med Snäckersvallen, byggdes 1978 och med en omfattande akademisk utbildning i bagaget fick Berra jobb som marknadsansvarig (även fackordförande) på dåvarande Penninglotteriet, idag Svenska Spel. Ett jobb som fört honom ut på massor av resor runt om i landet.
– Har varit i 132 av Sveriges 133 städer. Det är bara Lycksele som fattas.
I 22 år satt han också i Penningslotteriets/Svenska Spels styrelse.
– Där träffade jag många bra och kloka människor.
Nu till fotbollen i Kappelshamns IK som Berra är mest känd för bland oss gotlänningar. Berra tar fram mobilen och klippböckerna. Han har en imponerande statistik på precis allt, till och med målskyttar och assist från varje match under alla åren.
Kappelshamn har dock aldrig tillhört den riktiga eliten på Gotland. Premiären 1974 i lägsta serien slutade 0-4 mot Lärbros B-lag. På 80-talet kom bredden. Och hemmaplanen Snäckersvallen stod klar 1983.
– I början var vårt garage omklädningsrum, sen har vi byggt ut idrottsplatsen i olika omgångar. Ett tag hade vi tre seniorlag och fyra pojklag och sju år i rad hade vi även ett juniorlag.
Här på Gotland kända fotbollsnamn som Mikael Åskog, Torbjörn Ahlqvist, Christer Gräsman, Olle Östergren och egna sönerna Håkan (413 A-lagsmatcher) och Göran Sandström har tillhört profilerna i klubben. Berra har också varit duktig på att knyta till sig flyktingungdomar och studerande på Högskolan till sin klubb.
Sen skall vi absolut inte glömma Berra själv som spelat cirka 700 matcher (!) i klubben. Ingen notorisk målskytt, men han har spelat fram till åtskilliga fullträffar. Det är alltså inte bara som ordförande Berra är seg och uthållig. Han har hållit på med sin fotboll högt upp i åren.
– Var 67 år när jag spelade sista seriematchen. Men artrosen satte stopp, annars kanske jag ännu spelat…
Vi hoppar fram till 1999 då Kappelshamn kom tvåa i division 5 och avancerade till högsta Gotlandsserien, alltså division 4. En historisk händelse.
– Vi vann dessutom med 5-2 i öppningsmatchen mot grannen Hangvar, det är en av de höjdpunkter jag minns allra bäst. Vi klarade oss kvar första året, men ramlade ur redan 2001 då fyra av våra bästa spelare försvann och vi fick ont om folk.
Men det där med prestation och att spela högt upp i seriesystemet har inte högsta prioritet för Berra.
– Gemenskap och glädje är det viktigaste. Det är den linjen vi försökt driva här i Kappelshamn.
Men tyvärr har man haft ont om folk de senaste åren då man inte fått ihop några lag. Fotboll spelas det ändå på Snäckersvallen. Ett par gånger i veckan arrangeras Bollkul där ung som gammal deltar.
– Vi har väl en förhoppning om att kunna starta ett fotbollslag igen, säger Berra lite försiktigt. Kanske får vi ihop ett lag till Futsal-turneringen i vinter. Hoppas också att Korpen kör igång med en serie.
Eftersom Berra är uppvuxen i Solna är han en sann AIK:are. Följer ofta laget på plats.
– När jag fyllde 60 blev jag inbjuden att spela med AIK-veteranerna tillsammans med bland andra Anders Limpar, Niklas Strömstedt, Roffe Zetterlund och bröderna Leback.