Löfkvist: "Vi ska göra vad som krävs"

2019 har inte blivit som Kalmar FF tänkt sig. Nu avgörs klubbens öde först i sista omgången. "Oavsett resultat på lördag är det ett misslyckande", säger Henrik Löfkvist.

Det gotländska nyförvärvet Henrik Löfkvist har spelat till sig en ordinarie plats i Kalmar FF:s backlinje. För laget har det dock gått tyngre i Allsvenskan.

Det gotländska nyförvärvet Henrik Löfkvist har spelat till sig en ordinarie plats i Kalmar FF:s backlinje. För laget har det dock gått tyngre i Allsvenskan.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Fotboll2019-10-31 09:36

Djurgården, Hammarby och Malmö slåss om SM-guldet.

I bottenstriden är det lika ovisst inför det rafflande slutet på lördag eftermiddag, när Allsvenskan ska avgöras.

Kalmar, Falkenberg, GIF Sundsvall och Athletic Eskilstuna gör upp två platser, där ett lag håller sig kvar och ett får kvala. Övriga åker ur.

Bäst utgångsläge har smålänningarna som inför den sista omgången befinner sig på säker mark och ställs mot redan klara Sirius med gotlänningen Lukas Jonsson i målet på Studenternas i Uppsala.

– Vi ska göra vad som krävs för att hålla oss kvar. Det är vinst som gäller för att vara på den säkra sidan, säger Kalmars gotländske mittback Henrik Löfkvist, 24.

Kalmar har en poäng till Falkenberg på kvalplats. Just Falkenberg som laget föll mot senast. Gästernas Marcus Klingenberg Mathisens tåpaj på stopptid, som innebar 3–2, blev avgörande. En poäng hade räckt för att säkra kontraktet.

– Det var ångest redan innan matchen och ännu mer efteråt. Men sådan är fotbollen, ibland vinner man och ibland förlorar man. Vi har ju haft ett tufft år och förlorat betydligt fler matcher än vi har vunnit.

Falkenberg har Eskilstuna på hemmaplan och GIF Sundsvall reser till Friends Arena för att möta AIK.

– Oavsett resultat på lördag är det ett misslyckande. Vi har inte varit tillräckligt bra, fortsätter Henrik Löfkvist.

Framför allt målproduktionen har svikit. Kalmar har gjort 22 mål på 29 matcher.

– Det är lätt att se vad som inte fungerat, vi har gjort för lite framåt. Gör man minst mål i serien ligger man där vi gör. Ett tag i början av säsongen spelade vi väldigt mycket oavgjort också.

Löfkvist vet hur det känns att åka ur Allsvenskan efter det tunga fjolåret i Dalkurd. Äventyret i Kalmar fick också en trist start när han tvingades kliva av premiären (0–2-förlust mot Sirius) redan i halvtid med en ljumskskada. En operation gjorde att han missade stora delar av våren, men när han åter var redo var han given i lagets backlinje.

– Jag har spelat 15 raka matcher efter det, förutom en när jag var avstängd. Jag känner själv att det gått bra, även om det är svårt att glädjas över sin egen insats när det går dåligt för laget. Men jag tror att tränarna uppskattat mina kvaliteter.

Löfkvist har gjort ett mål i år, 2–2-målet mot Hammarby i början av augusti, när han nickade in en hörna i 84:e minuten på Guldfågeln Arena.

Löfkvist och hans lagkamrater hade ett gyllene läge att säkra kontraktet mot Falkenberg förra helgen. Nu väntar en rysare i sista omgången.
Löfkvist och hans lagkamrater hade ett gyllene läge att säkra kontraktet mot Falkenberg förra helgen. Nu väntar en rysare i sista omgången.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!