Mané knockades otäckt – avgjorde sedan

Senegals Sadio Mané slogs otäckt till marken, med misstänkt hjärnskakning. Men Liverpoolstjärnan reste sig, fick spela vidare och sköt sitt land till kvartsfinal i Afrikanska mästerskapen i fotboll. Kap Verde besegrades med 2–0.

Senegals Sadio Mané under åttondelsfinalen mot Kap Verde.

Fotboll2022-01-25 20:53

Åttondelsfinalens mest dramatiska, och matchavgörande, ögonblick inträffade i den 53:e minuten vid ställningen 0–0. Sadio Mané reagerade snabbt på en lång utspark från sin målvakt Edouard Mendy, och satte fart mot mål.

Liverpoolstjärnan kom först till bollen, men hann inte mer än nicka till den innan han tacklades omkull av Kap Verdes utrusande målvakt Vozinha strax utanför straffområdet. Det såg ut att vara en häftig huvudkollision mellan spelarna och Mané föll handlöst och slog ansiktet mot marken.

Dubbla utvisningar

Vozinha, också illa däran efter smällen, blev utvisad för tilltaget – Kap Verdes andra röda kort i matchen efter att Patrick Andrade redan tvingats lämna planen i den 21:a minuten.

Sadio Mané reste sig och kunde till skillnad från Vozinha spela vidare. Att 29-åringen fick återgå i spel går onekligen att diskutera – nuförtiden tar man oftast det säkra före det osäkra med huvudskador – men resultatmässigt blev det en succé för Senegal.

Inleddes med tyst minut

För till slut kunde inte Kap Verde stå emot med två spelare färre på planen. Mindre än tio minuter efter kollisionen, i den 63:e minuten, hamnade en bortrensad hörna vid fötterna på Mané, som elegant satte 1–0 via ribban.

Mané byttes ut i den 70:e minuten. Från bänken fick han se hur lagkompisen Bamba Dieng punkterade matchen när han kontrade in 2–0 på tilläggstid.

Åttondelsfinalen, som spelades i kamerunska Bafoussam, inleddes med en tyst minut för att hedra de åtta personer som miste livet till följd av trängsel utanför arenan där Kamerun mötte Komorerna under måndagskvällen.