Mittfältsgeneralen om FG:s nya test: ”Jäkligt kul upplevelse”

Fardhem Garda vann Gotlandsfyran i överlägsen stil. I kvalfinalen blev det en tuff förlust, men efter det inledde laget kvalserien med tre poäng. Nu lämnar laget Gotland och gör sig redo för det tuffaste testet hittills – Roslagsbro från division 3. ”Med tanke på bredden kan vi hantera det”, säger Jaspar Jankert.

Jaspar Jankert ser fram emot FG:s nästa test i kvalet – Roslagsbro från division 3.

Jaspar Jankert ser fram emot FG:s nästa test i kvalet – Roslagsbro från division 3.

Foto: Mattias Karlsson

Fotboll2024-10-18 05:00

15 segrar och tre kryss var Fardhem Garda BK:s facit över 18 matcher i Gotlandsfyran. Det räckte till att vinna serien i överlägsen stil med 13 poäng ner till närmsta jagande Fårösund GoIK och Visby BoIS. Därefter väntade en kvalfinal mot Upsala IF.

FG tog ledningen i den 87:e minuten, men på tilläggstid kvitterade Upsala som sedan vann i förlängning och tog platsen i division 3.

”Jag är jävligt besviken just nu, men det var en otroligt rolig match att få spela. Det var en bra utmaning att få möta ett nytt och bra motstånd”, sa Hannes Smitterberg efter matchen.

Säsongen tog dock inte slut där, utan FG får en ny chans i en kvalserie med Vallentuna och Heby från division 4 på fastlandet, och Roslagsbro som hamnade på kvalplats i division 3. I den första matchen fick laget med sig tre poäng i en hård kamp mot Heby.

– Det var en tajt match, jämnt i mångt och mycket. Vi hade perioder där vi var bättre, och de hade perioder när de var bättre sedan kanske de var lite mer spelförande men vi står upp bra och det är små marginaler som avgör, säger mittfältsgeneralen Jaspar Jankert.

undefined
Hannes Smitterberg i segermatchen mot Heby.

Jaspar och Fardhem Garda kommer från en stark säsong på hemmaplan, något som självklart påverkar truppen positivt men en viss omställning och omstart krävs när laget gått in i kvalen då nivån är ett par steg upp.

– Vi gjorde en bra säsong och man märker att vi har haft en bred trupp och kan alltid matcha en bra trupp oavsett vilka vi ställer upp med. Sedan märker man nu att det är skillnad på Gotlandsfyran och andra division 4-serier. Det är högre tempo och det smäller mer i närkamperna, och det fick vi känna av i första kvalmatchen.

Just den första kvalmatchen mot Upsala IF lyfter Jankert fram som en viktig lärdom:

– Vi var nog inte riktigt redo, även den var en match som hade kunnat gå åt båda hållen men vi tar med oss det och visar prov på mental styrka när vi kommer tillbaka i andra och får med oss en seger.

I helgen väntar bortamatch mot Roslagsbro IF som den gångna säsongen spelat i division 3. Men någon skillnad i förberedelserna finns inte hos FG menar han.

– Tankarna går väl till att vi ska spela som vanligt, göra vår grej och det tror jag är det bästa sättet att ta sig an matchen.

Jankert vet heller inte vad som väntar spelmässigt från lördagens motståndare.

– Vissa matcher har vi haft bättre koll och möjligheter att kolla på motståndarna, och vissa lite sämre. Men inför helgen har jag inte så mycket alls själv, sedan vet jag inte om tränargänget har något. Det får vi se på matchdag, säger mittfältaren.

Matchen blir också den första på bortagräs, och således den första borta från Gotland. En ny utmaning för laget, och en helt ny utmaning för många av spelarna.

– Det blir tufft, det är alltid en fördel att spela på Fardhem. Men jag ser framemot det, det ska bli kul att åka och spela en bortamatch med laget. Gör vi en bra match, en bra prestation och förhoppningsvis tre poäng så tror jag att det kan bli en jäkligt kul upplevelse, säger Jaspar Jankert.

Vid poäng ger FG sig själva en ny möjlighet med en "final" hemma på Fardhem IP för division 3-spel, men själva menar Jankert att laget inte fokuserat så mycket på framtiden.

– Det blir lite klyschigt, men en match i taget och vi fokuserar på bra prestationer och så får vi se hur långt det räcker. Men framför allt är det roligt att spela dessa matcher för det är utvecklande.

Gällande truppläget är mittfältaren förtegen. Både målvakten Emil Eriksson och anfallaren Adrian Karlsson har missat matcher men han menar att oavsett vilka som spelar är FG redo för matchen.

– Vi har en stark och bred trupp. Oavsett vilka som spelar ska vi matcha motståndet, sen sker skador och det är tråkigt men med tanke på bredden kan vi hantera det, säger Jaspar Jankert.

undefined
Jankert och Smitterberg firar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!