Frågan om matchfixning och korruption inom idrotten, och särskilt fotbollen, har varit debatterad de senaste åren. Politiker har diskuterat problemen och förra året släppte polisen en "Fenomenrapport" om idrottskorruption.
”Den organiserade brottsligheten tar mark inom idrotten och utgör ett växande samhällsproblem. Idrottsrörelsen är en positiv kraft i samhället som engagerar många och står för värden som integritet, laganda och rent spel. När företrädare för idrottsrörelsen bryter mot dessa värden kan det bidra till att underminera dem men även samhället i stort.
Idrottskorruptionen bedöms vara i ett expansivt skede. Den är idag framförallt koncentrerad till storstadsregionerna men en spridning kommer sannolikt ske till mindre orter i landet”, stod bland annat att läsa i rapporten.
Fotbollssajten Fotbollsthlm.se berättade förra hösten om ett tillslag och misstankar om matchfixning i samband med en match i division 2 norra Svealand, samma serie som FC Gute spelar i. Det rapporterades om anmärkningsvärda spelrörelser kring matchen och märkliga försvarsinsatser, och Fotbollsthlm.se skrev att misstankar riktades mot två spelare i samma lag.
Nu har dessa två spelare stängts av i två respektive fem månader. Avstängningarna gäller inte de händelser som Fotbollsthlm.se rapporterade om, utan om "otillåten vadhållning", det vill säga att spelarna satsat pengar på matcher i den serie de själva spelar i.
Division 2 har annars varit särskilt drabbad av korruption och många misstänkta matcher, och när Helagotland talar med Johan Claesson, ”integrity officer” på SvFF, berättar han att åtta av de nio matcher som SvFF misstänkte vara manipulerade och inledde en utredning kring 2023 kunde placeras i just division 2.
Och flest misstänkta matcher hittades i division 2 norra Svealand.
Claesson vill inte berätta vilka matcher det handlar om, men säger att det inte finns några misstankar kring spelare i FC Gute eller FC Gute som förening.
– Det kan däremot ha varit så att FC Gute har deltagit i matcher som varit misstänkta, men det betyder inte att det är de man haft ögonen på, säger han.
Att just division 2 är utsatt beror på flera olika faktorer, enligt Johan Claesson.
Det kan bero på att matcher spelas mitt i sommaren när högre serier har uppehåll, att det finns spelare som inte längre har så stora sportsliga ambitioner, och att division 2-fotbollen "finns överallt i samhället och i utsatta områden med koppling till nätverkskriminalitet".
Samtidigt har antalet matcher som misstänks bryta mot matchfixningsreglementet gått ned de senaste åren.
– Vi hade några riktigt stökiga år runt 2017-2019 där vi hade uppåt 40 misstänkta matcher varje år som vi utredde. Sen har det gått neråt egentligen sen 2020, säger Johan Claesson och fortsätter:
– Det var pandemirelaterat till viss del, men det har fortsatt vara färre matcher även 2022 och 2023. I fjol hade vi faktiskt den lägsta siffran sen vi började mäta. Vad det sen beror på är inte helt fastslaget. Vår bedömning är att det kan handla om att matchfixare kan ha blivit skickligare på att dölja det de gör. Samtidigt har vi jobbat förebyggande med det här i många år, och vi bedömer att det förebyggande arbetet som vi och Spelinspektionen har gjort också kan ha spelat in. Vi har svårt att inte se siffrorna vi ser, men det är inte så att vi lutar oss tillbaka.
Oavsett de senaste årens avtrappning är frågan om idrottskorruption fortsatt mycket prioriterad för förbundet, säger Johan Claesson, och man har extra koll på vissa lag och serier.
– Så kan man säga. Vi riskbedömer alla serienivåer i svensk fotboll där vi har koll på vissa spelare, lag eller domare lite extra. Det gäller även division 2, säger Johan Claesson.
FC Gutes tränare Christophe Lallet kände inte till misstankarna mot vissa matcher i Gutes serie förra året, men svarar så här på frågan om han någon gång reagerat på några händelser eller incidenter.
– Man kan se tveksamma ingripanden från spelare, individuella prestationer. Inte från Gutes del, men motståndare. Det kan vara ett målvaktsingripande, en tveksam utvisning. Inget som man tänker på där och då, utan mer när man sitter och analyserar matcher efteråt. Man kan tänka: "Vad hände där?"
– Det finns rimliga anledningar till att man kan rikta misstankar och varningsklockor kring division 2, men du har också en kvalitetsbrist i serien och det innebär många individuella misstag. Den parametern får man inte heller glömma.
Lallet säger vidare att han tycker att spelarna borde få mer kännedom och kunskap i frågan.
– Vi ledare har blivit informerade, inte utbildade skulle jag säga, om att det finns en grupp i Svenska Fotbollförbundet som jobbar mot det här. Jag tycker definitivt att det är något spelarna borde utbildas mer i.