Hjerp har styrt den gotländska fotbollen i tolv år

I tolv år har hon som ordförande styrt den gotländska fotbollen, Lokrumetösen och legendaren Monica Hjerp, 58. I en intervju med Helagotlands Thomas Gottfridsson berättar hon om karriären, uppdragen och gotländska fotbollens framtid.

Legendaren Monica Hjerp har styrt den gotländska fotbollen i tolv år.

Legendaren Monica Hjerp har styrt den gotländska fotbollen i tolv år.

Foto: Henrik Radhe

Fotboll2023-11-30 19:30
undefined
Monica Hjerp spelade sin första match i Bro som 9-åring.

När Helagotland träffar Monica i Idrottens Hus i Visby har hon precis avslutat ett möte med Stockholms Fotbollförbunds ordförande Lars Ekholmer. Samgående på gång?

– Just nu är det inte aktuellt med en sammanslagning av förbunden, är Monica noga att påpeka. Det skulle vi på Gotland inte tjäna på. Vi är redan med i S:t Erics Cupen med ungdomslag, men jobbar på att det vidareutvecklas till att våra hemmamatcher spelas på Gotland och inte i Nynäshamn. Vi undersöker också hur vi kan samarbeta mer och bättre när det gäller till exempel utbildningar.

Monica Hjerp valdes till ordförande i Gotlands Fotbollförbund efter Hans Rosengren 2012. Hon är ingen ledare som med järnhand styr och ställer eller pekar med hela handen. Har i stället hållit en ganska låg profil. 

– Jag föredrar väl genomförda diskussioner innan beslut fattas. Alla fotbollsföreningar här på ön skall vara delaktiga. Dessutom vill jag att vi skall vara så jämställda som möjligt mellan könen, där finns ännu en del att jobba med. Viktigt också att vi får fram välutbildade ungdomar till de lag som spelar i nationellt seriespel. Vi behöver en topp som de unga kan se upp till, men också en bredd att bygga vår fotboll på.

Monica Hjerp nådde aldrig de svindlande höjderna som spelare, fick nöja sig med division 4-spel på Gotland i klubbar som Bro, Väskinde och VSB (Väskinde-Stenkyrka-Bro).

– Spelade min första dammatch i Bro redan som 9-åring, berättar Monica. Tror vi fick stryk av Garda.

Hon började som en ganska snabb forward, blev med tiden lite långsammare.

– Lärde mig istället att läsa spelet. Bra teknik hade jag aldrig, gick mer på kraft…

Moncia och sambon Kent Björklund fick tre barn – Jimmie (född -89), Emma (-92) och Amanda (-95).

Jimmie gjorde sig känd som en snabb, brytsäker och elegant spelare i flera olika klubbar, bland annat i Dalhem under storhetstiden. Bor numera i Växjö. Döttrarna har gått en hel del i mammas fotspår – spelat i Bro, VSB och Stenkyrka.

– Emma åkte på en korsbandsskada, det i kombination med en generationsväxling satte stopp för hennes och Amandas karriärer.

undefined
Monica Hjerp berättar att det finns planer på en domarkurs enbart för tjejer

När Monica slutat som aktiv spelare och fött sina tre barn var det dags för nästa kapitel.

– Det fick bli styrelserummet, ler Monica.

Inte bara i ett styrelserum, Monica engagerade sig i flera olika föreningar - Bro, Väskinde och VSB. Ledamot, sekreterare, vice ordförande, ordförande. Det blev en hel del jobb i de tre klubbarna.

Dåvarande ordföranden i GFF, Hans Rosengren på Fårö, hade förstås upptäckt Monicas framfart och talang, såg därför till att hon kom in i Gotlands Fotbollförbund.

– Jag började i valberedningen 2003, blev sen bland annat sekreterare och ordförande i tävlingskommittén.

2006 till 2011 var Monica vice ordförande i huvudstyrelsen för att 2012 ta det stora steget och efterträda legenden Hans Rosengren som ordförande. Där hon nu alltså är inne på sitt tolfte år som öns fotbollsbas.

Inga planer på att lämna över till någon annan?

– Det är de gotländska föreningarna som väljer ordförande, i dagsläget har jag sagt ja till omval nästa år.

Att en kvinna är ordförande i ett distrikt är dock inte unikt.

– Det är faktiskt sju av våra 24 distrikt som har en kvinnlig ordförande, sakta blir vi fler. När jag började var vi bara tre.

Monica nöjer sig inte med uppdragen på Gotland. Det finns ju också något som heter Svenska Fotbollförbundet, här har hon varit ledamot och vice ordförande i tävlingskommittén sedan 2013. Som om inte detta vore nog, hon sitter också som vice ordförande i valberedningen. 

Slut på uppdragen nu?

Monica bläddrar i sina papper och kollar i datorn. 

– Jag är också ordförande i Studieförbundet Vuxenskolan på Gotland och vice ordförande i Lokrume centerkvinnor.

Vi skall heller inte glömma fotbollen under Island Games. Damerna tog silver på Åland 2009.

– Vi hade Monica som överledare under ett par turneringar, minns tränaren Kurre Johansson. Oj, oj, vilken service hon fixade åt oss. Förstklassigt!

undefined
Hjerp under tiden på Postnord

Viktigt för den gotländska fotbollens framtid är förstås tillgången på planer. Jämfört med Stockholm är Gotland väl gynnat. Men det finns önskemål om fler konstgräsplaner.

– Just nu diskuterar vi var Visbys tredje konstgräsplan ska ligga, avslöjar Monica. Vi behöver tre planer i Visby, en i Slite och en i Hemse.

Konstgräset i Slite håller inte längre bästa kvalitet.

– Den är på väg att ge upp. Mattan är trasig på flera ställen och belysningen behöver bytas ut.

Nya konstgräset på P 18-området, intill Ica Maxi Arena, har precis börjat användas. Men här finns också en del problem, dock inte med själva planen och belysningen.

– Vi vill att det byggs nya omklädningsrum norr om fotbollsplanen, att flytta gamla baracken från Rävhagen tycker vi inte är ett bra alternativ.

undefined
Hjerp tar emot pris på idrottsgalan.

Att, med gotländska mått, stora samhällen som Slite (IK Graip) och Hemse (Hemse BK) inte har några lag i seriespel förvånar många, även Monica Hjerp.

– Det är inte alls bra. Fast barnen i Hemse hoppas jag spelar i Fardhem Garda, Hansa-Hoburg eller Levide. Ungdomarna i Slite finns, vad jag vet, till stor del i Lärbro IF som fått i gång en bred och bra ungdomsverksamhet. Graip har faktiskt begärt utträde ur Fotbollsförbundet.

Ett ständigt återkommande problem här på ön är tillgången på domare, inte minst kvinnliga domare. 

– Vi har idag inte en enda gotländsk kvinna som dömer på Gotland. Därför har vi planer på en domarkurs enbart för tjejer. Min förhoppning är att vi om fem år har 20 nya domare där hälften är kvinnor.

Den här säsongen har ju FC Gute spelat i division 2, P 18 i division 1 och Dalhem i division 3. Tre klubbar på seniornivå med fastlandsanknytning. 

– Vi behöver ha lag som de unga ser upp till. Hoppas att Gute kan hålla sig kvar i toppen av division 2 eller rent av i division 1, att IFK Visby kan bli ett etablerat division 3-lag och att vi framöver får stabila lag i division 1, 2 och 3 på damsidan.

Monica Hjerp

ÅLDER: 58.

BOR: Lokrume.

KLUBBAR SOM AKTIV: Bro SK, Väskinde AIS och VSB FF.

YRKE: Varuförsörjningen Region Gotland, tidigare Posten och Postnord i 40 år.

FAMILJ: Sambon Kent, barnen Jimmie, Emma och Amanda samt bonusbarnet Johnnie.

UPPDRAG: Ordförande i Gotlands Fotbollförbund och även ett par uppdrag i Svenska Fotbollförbundet.

BELÖNAD: Fick 2022 Svenska Fotbollförbundets medalj för 20 års förtjänstfullt arbete.

NOTERBART: Tagit EM-silver som överledare för det svenska U 17-landslaget på tjejsidan med bland andra Anna Oscarsson, Stina Blackstenius, Nathalie Björn och Philippa Angeldahl i truppen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!