Nya klubben stoppar Svensson från VM-kvalet

Marcus Danielson och Gustav Svensson finns inte med i Janne Anderssons VM-kvaltrupp. De stoppas av sina kinesiska klubbar. –Klart att det är tråkigt att jag inte har chansen att ta ut dem, säger förbundskaptenen.

Gustav Svenssons kinesiska klubb Guangzhou City stoppar honom från VM-kvalen mot Georgien och Kosovo. Arkivbild

Gustav Svenssons kinesiska klubb Guangzhou City stoppar honom från VM-kvalen mot Georgien och Kosovo. Arkivbild

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2021-03-16 10:01

Pandemin fortsätter att ställa till det för fotbollens förbundskaptener och spelare som kommer i kläm mellan sina klubbar och landslag.

Marcus Danielson och Gustav Svensson var båda aktuella i Anderssons första trupp för året, men reserestriktioner och karantänregler stoppar båda.

– De (Guangzhou City) väljer att inte släppa mig, säger Svensson till Göteborgs-Posten.

"Förstår lite varför"

Han har lämnat Seattle Sounders och fortsätter karriären i Guangzhou City i Kina, dit han flyger på söndag, dagen innan landslaget samlas i Stockholm.

– De väljer att inte släppa mig, jag förstår lite varför. De har satt igång med sin försäsong, jag har inte kunnat vara med någonting. De vill ha mig i träning så fort som möjligt, säger Svensson till GP.

– Landslaget är något som alla vill vara med på. Jag har verkligen krigat och försökt få dem att ändra sig. Jag förstår deras tanke. Det är inte för att vara elak mot mig. De tänker på sitt bästa. De betalar min lön.

Klubbar i länder där karantän krävs vid inresa kan neka landslagsspel för sina spelare.

Svensson, som brukar ingå i Anderssons landslagstrupper, hoppas att återbudet inte påverkar hans möjligheter att ta en plats i sommarens EM-trupp.

– Jag tror att Janne är en sådan person som kollar på dagsform och hur mycket matcher man spelar. Jag hoppas att jag kommer ha chans på EM även om jag inte kan vara med på VM-kvalet nu.

Oklart vad frånvaron betyder

Marcus Danielsons starka insatser i höstens Nations League gör att han ses som EM-spelare, i synnerhet med tanke på Andreas Granqvists och Pontus Janssons skadeproblem.

Men han kommer inte loss från sin klubb Dalian till VM-kvalen mot Georgien och Kosovo samt landskampen mot Estland.

På frågan om deras frånvaro påverkar deras möjligheter att tas ut i EM-truppen svarar Janne Andersson.

– Svårt att säga, vi vet inte hur det ser ut om några månader, vad de presterar till dess och vad som händer i övrigt. Exakt hur det påverkar fram till trupputtagningen är svårt att säga i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!