Öns högsta serie blir amatörnivå

Nästa år spelar FC Gute i en direkt amatörserie. Proffsstämpeln tas bort om ett SvFF-förslag går igenom på nationella representantskapet.

Foto: Tommy Söderlund

FOTBOLL2015-11-24 09:00

Det är i grunden ett inriktningsbeslut från förra året som ligger till grund för att Svenska fotbollförbundet (SvFF) i helgen förväntas göra om landets samtliga sex division 2-serier till amatörnivå.

Ett förslag som FC Gute på det stora hela tar med ro.

– På sikt, om fyra, fem år, kan det nog vara positivt. Men på kort sikt till 2016 förändrar det inget i stort för oss, säger sportchefen Dick Svennefelt.

Nationsförbunden äger rätten av avgöra vilka serienivåer som ska vara proffs- respektive amatörnivå. Proffsnivån sträcker sig än så länge ned till just Gutes division 2-nivå, vilket har inneburit att föreningar som Gute har varit tvungna att garantera en en nedre gräns om spelarersättningar på 3 000 kronor per år.

– Nu ligger förslaget att höja den till 10 000 kronor per år, men det kommer bara att bli ned till division 1 från och med nästa säsong. Föreningarna i ettan får i så fall möjlighet att ha spelare som amatörer om de betalar max. 9 999 kronor per år i ersättning, säger Göran Blomgren, tävlingskonsulent på SvFF.

Annars är de proffs.

Anledningarna till omstruktureringen av de svenska serienivåerna är flera.

Främst handlar det om att hitta en mer jämlik nivå, där klubbar på division 2-nivå inte ska kunna köpa in arbetskraft från länder utanför EU.

– Många föreningar har inte råd helt enkelt att matcha många andra föreningars budgetar, fortsätter Göran Blomgren.

En förklaring som Gutes sportchef ställer sig bakom.

– Vi har väl sett flera exempel på den här nivån hur en del föreningar har så att säga råd att köpa poäng och framgång i seriesystemet, säger Dick Svennefelt.

Ett nyligt avslöjande som berör proffsersättningarna är helgens redan omtalade reportage i Sydvenskan.

Där har Malmöbaserade division 1-klubben Prespa Birlik tagit spelare utanför EU på kontrakt och ersättningsnivåer som liknas vid direkt slaveri.

I Gutes fall är det enbart Goran Cuckovic som riskerar att beröras direkt av att proffsnivån tas bort. Lagets främste målmakare är heltidsanställd och kommer från ett land utanför EU, Serbien. Aleksandar Avric eller Robert Mambo Mumba berörs inte.

– Avric har dubbelt medborgarskap, serbiskt och kroatiskt, och Robert har svenskt pass. Så de är helt klara, förklarar Svennefelt.

Den nya amatörstämpeln förändrar däremot inte Gutes möjligheter att ha anställda spelare.

SvFF följer de beslut som Riksidrottsförbundet har tagit fram, där en anställning på ett kontrakt måste garanteras en inkomst på minst 14 300 kronor per månad.

Dick Svennefelt ser försiktig positivt på förändringen på lång sikt. För Gutes del innebär förslaget inga stora åtgärder.

Föreningen har senaste veckorna fortsatt att kontraktera även flera unga spelare på flerårsbasis.

– Och det är väl det som är bäst med det här, att lyfta in unga lovande spelare i stället för att kontraktera spelare utanför EU, menar Svennefelt.

Vilket är i linje med SvFF:s förslag, att om spelare utanför EU ska kontrakteras ska kvaliteten vara av en betydande skillnad. Det vill säga, kompetensen ska tydligt höjas.

Någon förändring i Gutes spelarbudget för 2016 kommer inte att ske.

– Nej, vi har inte agerat på något annat sätt inför 2016 jämfört med 2015. Vi får avlöna våra spelare men nu behöver vi inte göra det på samma sätt. Sedan ska ju beslutet fortfarande tas, om exempelvis Skåne och Stockholm går ihop kanske det blir majoritet för att fälla det, funderar Svennefelt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!