P18:s jätteknall – slog serieledarna efter drama

P18 IK är illa ute i division 1 – men mot Elfsborg kom en jätteknall. Tabellettan besegrades efter stor dramatik och P18 säkrade tre oerhört viktiga poäng. ”Det blir ju eufori”, säger målvakten Kaisa Nilsson.

P18 IK tog en blytung seger över Elfsborg.

P18 IK tog en blytung seger över Elfsborg.

Foto: Kalle Forssell

Fotboll2024-08-24 13:58

Inför matchen förväntade sig nog de flesta att serieledande IF Elfsborg skulle få en relativt enkel resa mot bottenlaget P18, och ta en ny seger uppe i toppen. 

Men P18, som efter en hittills mycket kämpig säsong går en tuff kamp för att försöka rädda ett nytt division 1-kontrakt, ville något annorlunda. 

Elfsborg inledde piggast och träffade tidigt P18-målvakten Kaisa Nilssons ena stolpe, men i den tolfte minuten tog P18 överraskande ledningen. En hörna från Lina Appelgren styrdes in i Elfsborgs mål – och det var ett mål som gav gotlänningarna energi. 

undefined
Natsumi Taketa gjorde en jättematch i P18-försvaret.

Ledningen stod sig halvleken ut, och i den andra försökte Elfsborg förtvivlat få hål på motståndet. 

Hemmalaget träffade ribban på stopptid (den tredje ramträffen för dagen) men oskärpan kombinerat med stabilt försvars- och målvaktsspel fixade tre blytunga poäng till P18, i en match som spelades inomhus (!) på konstgräs. 

– Äntligen! Det var på tiden. Jag vet inte, idag var det vi som hade stolpe in, och det var skönt som fan. Det var en sån energi, alla levererade och hade sin bästa dag idag. Från de planen till de på sidan, det här var till 100 procent en lagseger, säger Kaisa Nilsson en liten stund efter matchens slut.

När slutsignalen ljöd samlades alla P18-spelare i en stor ring, och glädjen var påtaglig. 

– Det blir ju eufori. Vi vet vad vi kan i våra bästa dagar, och det är så skönt när man får ett kvitto på det, säger Nilsson.  

Att ta en sån här seger, vad betyder det inför fortsättningen för er?  

– Jättemycket! Jättejättemycket, varje poäng nu är oerhörd viktig och det här var tre av dem. Men det är fortfarande en av alla matcher som är kvar. Vi är jätteglada nu men det kommer fortfarande nya matcher. Redan nästa helg, och då måste vi koppla om. Men vi kan rida på vågen och känslan och fortsätta tro på det.    

Segern var P18:s blott den andra för säsongen (den första kom mot Värmdö 1 juni). Läget ligger fortsatt på nedflyttningsplats men kliver nu upp på tio poäng. 

undefined
P18:s målvakt Kaisa Nilsson stod för en mycket stabil insats mot Elfsborg.

Matchfakta

Division 1 mellersta 

IF Elfsborg – P18 IK 0–1 (0–1) 

Första halvlek: 0–1 (12) Självmål. 

Andra halvlek: – 

P18:s startelva: Kaisa Nilsson – Sanna Forsberg (ut 67, Julia Farinder), Klara Lindvall, Natsumi Taketa, Alice Salomonsson, Minna Lindgren – Lina Appelgren, Vendela Karlsson (ut 45, Alva Engqvist), Lova Andersson – Agnes Nilsson (ut 67, Vendela Säldemar), Junie Ström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!