Planen inför cupfesten: ”Det vore dumt av oss att tro...”

Kan FC Gute få allsvenska laget Västerås SK i gungning ikväll? En plan finns – och man tänker försöka. ”Det vore dumt av oss att tro att vi kan göra samma sak som vi gör mot våra motståndare i division 2, så något har vi säkert klurat på”, säger tränaren Christophe Lallet hemlighetsfullt.

Christophe Lallet ser fram emot cupmatchen mot Västerås.

Christophe Lallet ser fram emot cupmatchen mot Västerås.

Foto: Albin Jakobsson

Fotboll2024-08-20 06:30

Senast ett allsvenskt herrlag besökte Gutavallen var i november 2020 då Hammarby gästade FC Gute i svenska cupen. På grund av pandemirestriktioner fick inte fler än 300 åskådare gå på matchen, men det här gången, mot Västerås SK, hoppas klubben på en publiksiffra över 1000 personer

En potentiell fotbollsfest med andra ord, och FC Gute hoppas även kunna ge VSK rejält motstånd ute på gräset. 

Tränaren Christophe Lallet har scoutat det allsvenska motståndet noggrant. 

– Jag tror att jag har sett alla deras matcher och snackat med alla vänner jag känner i allsvenskan och superettan, och fått ganska mycket information faktiskt. Betydligt mer än vad man får om division 2-motståndarna..., säger Lallet och lägger till:  

– Jag tycker att vi har en ganska klar bild, men sen är fotbollen inte så svart eller vit. Jag brukar prata om den psykologiska aspekten och den kommer att spela en viktig roll i morgon. 

undefined
Allsvenska klubben Västerås gästar Gutavallen ikväll.

Västerås ligger för närvarande sist i allsvenskan efter en tung säsong. 

– Det är inte roligt att ligga sist, oavsett vilken serie man är i. Det är inte roligt att spela en övertygande fotboll men inte få med sig sina poäng. Som de har gjort. Ja... Det om något ger oss mer glöd, säger Gutes tränare. 

Är det något speciellt i deras spel ni behöver se upp med? 

– Det är extremt duktiga i spelet på offensiv planhalva, det etablerade anfallsspelet. Hur de gör sina rotationer och slår lagdelar. De har väldigt bra fotbollsspelare och har tränat lyckosamt på det i många år. 

undefined
FC Gutes tränare Christophe Lallet.

En färdig matchplan finns klar, men hur den ser ut återstår att se. Lallet är förtegen om innehållet. 

– Det här är mest en rolig match. Jag tror framför allt att det är kul för alla åskådare och alla gotlänningar att få se ett så bra fotbollslag. Det vore dumt av oss att tro att vi kan göra samma sak som vi gör mot våra motståndare i division 2, så något har vi säkert klurat på. 

Gästerna från Västmanland är givetvis storfavoriter i matchen och alla förväntar sig att de går vinnande ur cupmatchen. Men det hindrar inte FC Gute från att gå in i matchen med förhoppningar. 

– Tron och hoppet är väl det sista som överger en? Det är klart att vi går ut för att vinna matcher och göra Gotland stolta. Och för oss själva, att göra en bra match. Det är prestationen som kommer att vara avgörande, så det gäller att vi gör det vi ska, säger Lallet. 

undefined
Anfallaren Emil Hodin har varit glödhet i formstarka FC Gute.

FC Gute kommer till matchen med en stark sommar i ryggen. Laget ligger just nu, bland annat efter seger över topplaget Enköping, på en tredje plats i division 2 norra Svealand. 

– Formen är bra och vi har spelare som är i bra form. Vi har ett bra go i laget och går in i den här matchen med en ganska skön känsla. Vi har inget att förlora, det är bara ren glädje. Det ska bara bli kul! 

– Vi hoppas att så många gotlänningar som möjligt sluter upp. Man vet aldrig när den här chansen kommer igen, med allsvenskt lag på Gutavallen, säger Christophe Lallet. 

Matchen i svenska cupen mellan FC Gute och Västerås SK spelas på tisdagskvällen – avspark 18.00. 

undefined
Västerås har haft en tung säsong, och ligger just nu sist i allsvenskan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!