På onsdagskvällen gör den gotländske proffsdomaren Adam Ladebäck sin mästerskapsdebut, då han dömer öppningsmatchen i U17-EM.
En person som följer 31-åringens karriär extra noga är domarprofilen Jonas Eriksson.
För drygt tio år blev Eriksson mentor åt Ladebäck, och de två fick en nära kontakt och har sen dess hållit en nära kontakt.
– Vi kom väldigt, väldigt bra överens och jag gillar Adam som person. Han är kompetent, intelligent, lyhörd. Han vill bli bättre och vill bli utmanad. I och med att personkemin funkade har vi hållit kontakten sen dess. Vi hörs av flera gånger i veckan. Vi skickar situationer mellan varandra, pratar och diskuterar. Jag är ett allmänt bollplank på olika sätt, säger Eriksson.
Eriksson har rankats som en av Europas tio främsta domare och har en diger meritlista. Han har exempelvis dömt i två EM och ett VM, gjort mängder av matcher i exempelvis Champions League och har 340 allsvenska matcher på sitt CV.
Han är mycket imponerad av Ladebäcks utveckling.
– Det är en otrolig utveckling, så klart. Att gå från division 2 till att döma allsvenskan, vara Fifa-domare och göra en internationell karriär. Han har på kort tid tagit jättekliv och etablerat sig som en av Sveriges bästa domare, och en av de absolut mest lovande också. Han har goda förutsättningar att i framtiden bli en mästerskapsdomare i EM och VM. Det är en fullt rimlig och naturlig målsättning att ha för honom.
Vilka styrkor som domare har Adam?
– Han är otroligt noggrann och duktig på att förbereda sig. Han är smart. När man pratar om smarthet bland domare är det inte alltid intelligens som menas. Men Adam är streetsmart, han kan analysera situationer. Han är begåvad och kan anpassa sitt sätt efter hur en match är.
– Han är dessutom intelligent utanför planen. Det är inte alltid de som är intelligenta utanför blir bra på planen, ibland kan de bli lite för svartvita, men Adam är bra på att tillämpa regelboken.
Jonas Eriksson, som idag bland annat är expertkommentator för SVT och Discovery, var på den största domarscenen under många år, och såg branschens upp- och nedsidor.
Hans bästa råd till Ladebäck?
– Ha tålamod, det är nummer ett. Man gör en plan för var man ska befinna sig inom tre år, den håller aldrig! Det är bara så det är. Det tar inte tre år, det tar fem år. På samma sätt som när man bygger ett bolag. Man tror att det ska ta tre år och kosta tio miljoner, men det tar sex år och kostar 30. Det är samma sak att bygga en domarkarriär. Det är erfarenhet, antal matcher och situationer du bygger upp.
– Nummer två är att förbereda sig för motgångar. Det är dem som gör att man blir bättre. Det kan låta klyschigt men det är så otroligt viktigt att klara av matcherna där det inte går bra. Att kunna ladda om, komma tillbaka, och förstå att det är en normal del. Det kommer att komma matcher och dagar som är mindre roliga men det är en naturlig del. Då gäller det att knyta näven i fickan.
Det är en väldigt utsatt position. Hur pass väl rustad är han för det, tycker du?
– Han är väldigt väl rustad. Han är väl inte så ung, tycker folk, när man säger att han har fyllt 30, men 30 år i domaryrket är extremt ungt. Men han har ändå byggt på sig en erfarenhet, och han är smart och begåvad och kan sätta ord på saker. Han kan analysera för sig själv när det går mindre bra och varför det gör det och hur man ska ta sig därifrån. Det intellektuella resonemanget kommer man ganska långt med.
Adam Ladebäck har alla förutsättningar och nycklar för att bli en EM- och VM-domare. Om han har uthålligheten är det bara upp till honom själv, menar Eriksson.
Den tidigare domaren tror att Ladebäck kan vara redo och aktuell för de största turneringarna om drygt fem år.
Du som gjorde så många år som domare. Gjorde du något misstag som Adam inte bör upprepa?
– Herregud, det skulle bli en bok! Nej, men han är bra på analysera sina misstag. Han behöver bara lära sig de gångerna när det blir fel. Och det gör han redan, han är jätteduktig på att sätta ord på saker som inte blir bra. Fortsätter han med det och jobbar hårt kommer det gå hur bra som helst i slutändan, säger Jonas Eriksson.