Initialt skulle samarbetet mellan FC Gute och Visby AIK bli ett lyft för såväl junior- som seniorfotbollen på Gotland. Samarbetet skulle utmynna i spelarlån där unga spelare i FC Gute skulle kunna få speltid i Visby AIK. Gute har inte haft ett reservlag sedan föreningens B-lag blev uteslutet ur Gotlandsfyran och i dag får inga B-lag spela i öns högsta lokala serie.
När division fyra under hösten avslutades hade Visby AIK skrapat ihop tio poäng och hamnade därmed sist. En nedflyttning till division fem blir verklighet nästkommande säsong.
– Det är såklart ingenting vi hade räknat med när vi inledde samarbetet. Det är en olycklig händelse som gör glappet mellan klubbarna större, säger FC Gutes ordförande Jonas Dahlström.
Samarbetet som blev officiellt i slutet av maj tidigare i år har dock redan gett positiva effekter på ungdomssidan, där man kunnat samarbeta vid gemensamma cupspel på fastlandet.
– På ungdomssidan skulle jag säga att vi är lite mjukt igång redan nu vilket har varit lyckat, säger Jonas Dahlström.
Nu fäster man istället blicken mot säsongen 2020 eller en direktuppflyttning för något gotländskt lag 2021 då direktuppflyttning från division fyra blir verklighet igen.
Ett stort problem för FC Gute är att spelare som gjort inhopp i division två inte får lov att lånas ut för spel i division fyra eller lägre. Detta medför att spelare som inte får så mycket speltid i tvåan inte får den matchning som behövs för att utvecklas.
– Det är en knepig regel det här. Ett inhopp i division två diskvalificerar möjligheterna att spela i någon av gotlandsserierna. Det är en besvärande regel. Man skulle kunna säga att reglerna är lite emot oss där, säger han.
I nuläget finns inget alternativt samarbete för FC Gute då Gotland inte har något lag i division tre efter att Dalhem i våras drog sig ur den serien.
– En naturlig samarbetsklubb för oss är en klubb i division tre. Hade Fardhem Garda gått upp i år hade det varit lockande. Om det finns något som vi kan göra för gotländsk fotboll för att nå dit vill vi såklart gärna vara med och bidra, säger Jonas Dahlström.