Klubbarna samarbetar – nu gör de upp i ungdomsklassen

FC Gute och IFK Visby samarbetar. Nu ställs P15-lagen mot varandra i ett kval om vilka som ska representera Gotland nationellt nästa år, samtidigt som talangutveckling är en het potatis. ”Det ska vara bästa spelarna i nationell serie”, säger FC Gutes ordförande Mattias Blomberg.

IFK Visby och FC Gute är samarbetsklubbar, men i november ställs föreningarnas P15-lag mot varandra i kampen om vilka som ska representera Gotland i P16 nationell 2025. (Arkiv-/genrebild).

IFK Visby och FC Gute är samarbetsklubbar, men i november ställs föreningarnas P15-lag mot varandra i kampen om vilka som ska representera Gotland i P16 nationell 2025. (Arkiv-/genrebild).

Foto: Kalle Forssell

Fotboll2024-11-08 05:15

IFK Visby och FC Gute har under lång tid haft ett samarbete mellan föreningarna. Inför och under fjolårssäsongen var det flera spelare som gick mellan klubbarna på seniornivå, och även på juniornivå. Nu ställs samarbetsklubbarna mot varandra i ett kval – om vem som ska representera Gotland i P16 nationell 2025. 

– Det blir två kvalmatcher där vinnarna spelar nationell serie. Det jag har förstått är att om IFK Visby vinner vill de vara representant, och vinner Gute kommer vi givetvis att hålla i det laget, säger Mattias Blomberg som är ordförande i FC Gute.

– Det är roligt med kval och fotboll i mitten av november. Lagen är taggade och tävling är tävling, men vi kommer samarbeta med Gute även om vi på plan är konkurrenter och tävlar om en plats på fastlandet, säger Markus Wahlgren som är IFK Visbys ordförande.

Något som Mattias Blomberg och FC Gute håller med om:

– Det finns nog ett samförstånd att vi kommer titta på spelarna gemensamt. Skulle vi gå upp kommer vi givetvis uppmärksamma de spelarna vi tror på från IFK och jag tror det skulle vara vice versa från deras håll. Egentligen är det så det funkat varje år.

– Från Gutes håll är ambitionen att det ska vara Gotlands bästa spelare som spelar i nationell serie när man närmar sig 16 år, så det behöver inte vara enbart Gute- och IFK-spelare sedan har det varit mycket så historiskt. Men vi skannar marknaden på Gotland från 16-årsåldern efter spelare som kan utvecklas och de vill vi gärna ha in i våra U-lag, säger han.

undefined
”Det ska vara Gotlands bästa spelare som spelar i nationell serie”, säger FC Gutes ordförande Mattias Blomberg angående vilken förening som tar klivet.

Under säsongen 2024 hade klubbarna ett samarbete på flera nivåer, och även på seniornivå, där det fanns positiva men även negativa aspekter. Men klubbarna har pratat ut och de bekräftar att diskussioner om fortsatt, samt utvecklat, samarbete försiggår.

– Vi tyckte väl att samarbetet funkade sisådär under säsongen, det kunde ha fungerat bättre. Men det har vi rett ut och lagt bakom oss och nu blickar vi framåt, säger Markus Wahlgren.

Mattias Blomberg berättar:

– Vi har haft ett samarbete under hela året, däribland att vi stöttade med spelare från vårt A-lag när deras A-lag behövde stöttning. Vi har haft en tät och en bra dialog från starten när de laddade för division 3.

– Vi diskuterar samarbetsformer med IFK redan nu, och då handlar det om allt från U-lag och A-lag. Det är för gotländsk fotbolls bästa, och framför allt för de runt 18-19-årsåldern och var de ska ta vägen. Vi tappar för mycket talanger i den åldern. Där diskuterar vi givetvis elitalternativ, men även bredd. Spelaren som kanske blommar ut senare men vill satsa ska få chansen till det och till den träningen, men är inte slut som fotbollsspelare vid 20-årsåldern utan tvärtom har man framtiden för sig, säger Mattias Blomberg.

IFK Visby hoppas även på ett utvecklat samarbete, och påpekar att det ska vara för hela Gotlands bästa:

– Vi vill samarbeta mer än vad vi gjort innan, framför allt på ungdomssidan och jag tror att samarbeten måste finnas i vissa delar för att fotbollen på Gotland ska dras framåt. Det viktigaste för oss i IFK är att ungdomar spelar fotboll så länge som möjligt, säger Markus Wahlgren.

undefined
IFK Visbys ordförande Markus Wahlgren tycker att Gotland borde ha en fotbollsallians för att inte tappa föreningar i vågskålen mellan elit- och breddverksamhet

Talangutveckling i form av elitsatsning kombinerat med breddfotboll är ett diskussionsämne som är hett över hela Sverige, och även på Gotland där breddverksamheten runt om på ön har tagit mycket stryk i tonårsåldrarna. Något som IFK Visbys ordförande Markus Wahlgren har många tankar kring.

– Jag har i ärlighetens namn velat ta bort U-serie på fastlandet för 15-åringar, och även 16-åringar för att skapa en juniorserie på Gotland där spelare från 15 till 17–18 år som inte kommit så långt i sin utveckling kan få utvecklas i sin miljö. Något som vi har börjat få se. Det är för många som flyttar för tidigt för att spela med lag som åker till fastlandet, och då försvinner även tränare och det blir bara ett fåtal lag kvar. Det säger en ordförande som haft U16-lag på fastlandet i två år, säger han.

Däremot får man inte glömma elitalternativet menar Wahlgren, och där skulle han vilja se en förändring och ett mer enat Gotland:

– Vi borde ha en fotbollsallians på Gotland, inte akademi utan allians, där man går ihop klubbar och skaffar sig ett bra lag i U17 och U19 men fortfarande är kvar i en juniorserie. Då börjar vi prata fotboll på allvar och då kommer vi ta fram talanger i ett tidigt läge som kan spela fotboll på fastlandet när de är 17 och 19. De allra bästa ska såklart spela division 2 eller division 3 men samtidigt hålla kvar det stora gänget bakom. Det är det enda alternativet för Gotland.

Han fortsätter:

– Då hade det inte blivit den här "schismen" mellan att nu måste man gå till Gute, eller till IFK, BoIS, FG, AIK eller Roma som varit på fastlandet, tillägger IFK Visbys ordförande.

Att kombinationen av bredd och elit är en svår fråga råder det inga tvivel om, och därför är det viktigt att båda två erbjuds. Men att det inte får bli på bekostnad av varken föreningar eller spelare.

– Det är ingen som kan peka på när man ska bli duktig, det finns många spelare i vårt P16 som kommer ha sin bästa utveckling om tre år. Jag hade svimmat om jag visste att folk hade slutat för att de inte kom med i det bästa laget, eller de kom inte in på NIU (Nationell idrottsubildning, även kallat fotbollsgymnasiet reds. anm) eller de som inte kom in i distriktslaget vid 15–16. Det är dem bakom som oftast blir bäst rent generellt.

– De får jobba lite uppåt och får de bra träningsmöjligheter, och får de bra tider för att kombinera skola, träning, sömn och kost det är då det blir häftigt och Gotland får bäst utveckling, säger Markus Wahlgren.

Kvalet till P16 nationell avgörs i ett dubbelmöte på Säve konstgräs. Den första matchen är lördag den 16 november klockan 15:00, och returen spelas lördag den 23 november 15:00.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!