Gotland har ingen kvinnlig domare: "Vet inte varför"

Det finns 22 fotbollsdomare på Gotland – alla män. Det vill Gotlands fotbollförbund (GFF) ändra på genom ett nytt projekt riktat till tjejer som vill bli domare.

Flera tjejer har gått steg 1-utbildning, men bara ett fåtal har gått vidare och dömt matcher kontinuerligt. I dag består den gotländska domarkåren enbart av män.

Flera tjejer har gått steg 1-utbildning, men bara ett fåtal har gått vidare och dömt matcher kontinuerligt. I dag består den gotländska domarkåren enbart av män.

Foto: Mattias Karlsson

Fotboll2024-02-20 06:15
undefined
Ida Kellström (till höger) är skolad i den gotländska domarkåren och var med i det första kvinnliga domarteamet att döma en match i superettan för herrar därefter har hon haft flertalet tunga uppdrag på högsta nivå.

Gotland har varit framgångsrikt på att fostra framgångsrika domare.

Rune Larsson visade vägen och i dag är Adam Ladebäck och Ida Kellström på högsta nivå med hela världen som spelplan.

Helagotland har i flera artiklar granskat domarkrisen på Gotland efter att det står klart att bara 22 domare finns tillgängliga inför årets säsong och att distriktet helt saknar kvinnliga domare.

– Jag vet inte vad det är som förhindrar, men när man hör andra kvinnliga ledare så säger dom att när de går utbildningar så hamnar tjejerna lite i skymundan. Du ska vara ganska tuff för att ta dig fram och ta plats. Fotbollen är fortfarande väldigt mansdominerad på de flesta positionerna och då kan det bli så att du inte tar det steget även om du har intresset, säger Monica Hjerp, ordförande i Gotlands fotbollförbund.

Precis som domarbristen inte är någon nyhet så är avsaknaden av kvinnliga domare välkänd inom fotbollen. På de senaste 20 åren har knappt en handfull kvinnor varit aktiva.

Nu planerar förbundet att göra en nysatsning för att locka kvinnor.

– Vi vill gå ut och försöka headhunta kvinnliga domare och skapa en domarkurs för tjejer. Framför allt kanske gamla spelare som lagt av. Där kanske man kan hitta någon, men man kanske också kan få ner kvinnliga domarteam från Stockholm. Kanske skulle det öppna ögonen för någon som känner att det här kan kanske kliva på också, säger Monica Hjerp.

Klart är att GFF ansökt om medel ur fonden "Arvet" hos RF/Sisu som går ut på att främja och utveckla gotländsk damidrott för att arrangera så väl ledar- som domarkurs riktad till tjejer.

undefined
Monica Hjerp berättar att GFF sökt medel för att genomföra en domar- och ledarkurs som enbart riktar sig mot tjejer för att lösa problemet. I dag finns ingen kvinnlig domare på Gotland.

Gotlands Fotbollförbund gjorde en liknande satsning 2016. Cecilia Hagvall som då satt i tävlingskommittén var drivande i projektet som riktade sig till just tjejer och där GFF erbjöd en gratis domarutbildning.

– Jag minns att det var ganska många tjejer från IFK Visby med och de tyckte att det var jättekul, men varför de inte fortsatte vet jag faktiskt inte. Jag tror att det var att de spelade själva som kanske inte funkade. Jag tror att uppföljningen är den stora utmaningen. Du behöver en coach, men framför allt kanske du behöver en kvinnlig förebild också, säger hon.

Cecilia Hagvall har i dag inga uppdrag i GFF, men blir nyfiken när hon får höra att det planeras en ny offensiv för att locka fler tjejer.

– Det hade varit roligt. Jag får gåshud när vi pratar om tjejer och tycker att det är så viktigt. Det är konstigt att det ser ut så här och det blir spännande att se vad det här projektet leder till. Jag skulle gärna hjälpa till på något sätt, säger hon.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!