FC Gute går tungt sportsligt och ligger för närvarande på nedflyttningsplats till division 3.
En betydligt tuffare match går klubben vid sidan av planen.
FC Gute är en i mängden idrottsföreningar som drabbats hårt av coronavirusets konsekvenser och blöder ekonomiskt:
–Det är inga hemligheter. Situationen är ytterst allvarlig för klubben. Vi har tappat många hundra tusen kronor, säger sportchef Leif Eiranson.
De största intäktstappen är att sponsorer backat ur, utebliven bilbingo men också biljett- och kioskintäkter. Bilbingon på Visbytravet brukar vanligtvis dra in 200 000 kronor, men har i år inte gått att genomföra. Det största tappet är ändå uteblivna sponsorintäkter där klubben är 450 000 kronor från budget.
– Det är en månad i taget som gäller och nu klarar vi oss fram till den sista september. Vi har checkkredit på ett par hundratusen som vi naggar på, säger Kristian Hederfeld som är kassör i föreningen.
Likviditeten är det stora bekymret för föreningen och man har tvingats till en del dramatiska åtgärder.
Klubben valde tidigt att permittera kanslipersonal och spelartrupp fram till säsongen startade.
– Hittills har vi som tur är kunnat betala ersättning till spelare och ledare, men vi gör kraftiga indragningar på alla håll och kanter, säger Leif Eiranson.
Ett av föreningens pojklag som skulle spelat i Smålandsserien fick dra tillbaka sin medverkan för att spara på resekostnader. För att spara ytterligare planerar klubben att lämna WO till en bortamatch med U17 och U19 där övernattning ingår.
Vidare har klubbens A-lag fått göra besparingar i samband med bortamatcher.
– Spelarna får bekosta maten själva och vi bokar inga hytter. Dessutom har vi heller ingen möjlighet att hyra stor buss utan det får bli mindre bussar, säger Leif Eiranson.
Tre värvningar på senaste tiden har dock gjorts i Sebastian Starkenberg, Oussama Ali och Alessandro Zavan.
Starkenberg spelar utan ersättning, men det gör inte Ali och Zavan. Hade ni råd med dessa värvningar?
– Min budget är frusen så vi har fått lösa det på andra sätt. Alessandro tog vi in när Asokolo Simba lämnade. Där hade vi redan en kostnad på boende och matsponsring så dom tar ut varandra. Ali har vi löst med privatsponsring som bara går in och finansierar den värvningen, säger sportchefen.
Häromveckan avslöjade helagotland.se att de gotländska idrottsföreningarna redovisat förlorade intäkter på 6,1 miljoner kronor netto till Region Gotland som delar ut en miljon kronor i stöd till idrotten.
Gute står för 370 000 kronor av dessa.
– Gute var inte rustade för ett år som detta eftersom man dras med en hel del gamla skulder. Har du en buffert klarar du ett dåligt år, men den bygger klubben upp själv så det ska vi inte skylla på, säger Kristian Hederfeld.
Gutes svaga ekonomi är ingen nyhet. Klubben har arbetat hårt genom åren för att komma till rätta med den. När det var som värst 2013 hade föreningen skulder på över 1,5 miljoner kronor, bokföringen var en röra och flera hundra tusen kronor saknades, vilket ledde till polisanmälan för misstänkt förskingring.
– Jag gick in i det här i tron att det var god ekonomi och ordning på allt. Hade jag vetat hur det såg ut hade jag nog aldrig tagit uppdraget, sade tidigare Guteordföranden Krister Fingal efteråt.
Han var den som fick uppdraget att börja sanera ekonomin i klubben och stannade i fyra säsonger då klubben betade av en stor del av skuldberget.
– När jag kom in tyckte jag också att det såg illa ut ekonomiskt. I ett vanligt aktiebolag hade det varit konkurs, men går du tio år tillbaka så var det klubbens bästa år sett till eget kapital. Men när man vet att det varit så mycket värre är det svårt att säga att något är bedrövligt.
Inför 2020 hade föreningen ett negativt eget kapital på 304 000 kronor.
I måndags gick regeringen ut med att idrottsrörelsen får ytterligare en miljard kronor i förlängt coronastöd.
– Det lindrar oron lite. Att det kommer nytt stöd och att Gotland Grand National blir av kan vara det som gör att vi överlever, säger Leif Eiranson.
Gute drog också en vinstlott i Svenska Cupen när man fick Hammarby hemma på Gutavallen.
Preliminärt ska matchen spelas den 30 september, men kan flyttas fram och då finns chansen att kunna ta in mer publik än nuvarande 50 personer.
– Det är klart att det blir stor skillnad för oss att ta in 50 eller 500. Samtidigt är det ju ett jättetapp att tvingas till begränsningar i en sån här stormatch. Vi hade kunnat tjäna 70 000 kronor på den, när vi mötte Hammarby i en träningsmatch 2018 drog det in 60 000 kronor.
Någon möjlighet att dra in extrapengar genom att livesända matchen finns inte då Cmore äger rättigheterna och kommer att sända matchen.
Kristian Hederfeld vill inte spekulera huruvida Gute tar sig ur coronakrisen:
– Det har varit många tunga styrelsemöten där det bara varit fokus på ekonomi. Jag ger inte upp hoppet och gräver inte ner mig och det gäller för hela styrelsen. Nu handlar det om att få ihop det här året.
En stor oro i föreningen är emellertid om GA Cup i årsskiftet januari/februari inte kan genomföras.
– Vi hade tur i våras, men nu hänger 2021 löst och går den inte att genomföra... Då får vi det väldigt tufft. GA Cup är vår näst största intäkt och ger oss 300 000–400 000 kronor i runda slängar, säger Kristian Hederfeld.
*Samtliga intäkter i artikeln är nettointäkter.